Gasztro – tojásfőző kütyü

Nej, mikor hazatért ebédezni, egy tudományos-fantasztikus életkönnyítővel érkezett. A Farmer Brown tojás reklámterméke (A Burton Plastics gyártja direkt a Mainland Poultry Ltd-nek, márkázva, vagyis az itt népszerű „Farmer Brown” tojás logójával.), a közeljövőben ezt a tojások mellé fogják csomagolni, szóval bárki szert tehet egy ilyenre és én javaslom is. Elengedhetetlenül szükséges, csodálatos értelmetlenség.

Borzasztó komplikált egy jószág, be kell rakni a tojások mellé a vízbe, és a piros rész elszíneződésén lehet követni, hogy mennyire lágy a tojásunk közepe éppen. Így nem kell az órát nézni (ami rendszeresen félrefőtt tojásokat eredményez a mellékelt tájékoztató szerint), viszont kell ezt a mihíjjákot nézni, szóval ugyanott tartunk. De tényleg sokkal viccesebb. Vége a „háromperces” tojásnak meg a félreértéseknek. A skála leolvasásakor ügyeljünk a parallaxis hiba elkerülésére!

Ha berakjuk a hidegvízbe a tojások mellé, akkor szép piros, figyeljük meg a svejci pontosságú skálázást, majd ezen a skálán fog tovaterjedni az elszíneződés, ahogy a hőkezelés halad előre. Én kivártam, amíg teljesen elszíneződik az egész, pár fázist viszont lefotóztam. (elnézést, de a gőz miatt nem túl csodálatosak a képek, ha meg kivettem volna a vízből, akkor nem lett volna hiteles a mérés, tudományos szempontból)

első fázis : féllágy se

második fázis: félig közepes se, majdnem

harmadik fázis: pont közepes meg egy kicsi

negyedik fázis: félkemény

ötödik fázis: betonkemény

innen már nincs visszaút

Most tessék mondani, hogy a főzés nem szórakoztató! Mivel a tojásban levő fehérjék irreverzibilisen koagulálódnak, a keménytojásból (fogyasztható) lágyat csinálni nem lehet, tehát ügyeljünk a hőkezelési processzusra, a megfelelő pillanatban szakítsuk meg a tojásokkal az energiaközlést.

A hatékonyság növelése érdekében a tojásokat, amint kivettük a forróvízből, tarsuk hidegvíz alá, így megakadályozhatjuk, hogy a héjon belül tovább főjenek. (mint az közismert, a tojás csak és kizárólag 62 Celsius fokon fogyasztható, ekkor a sárgájának különleges, krémes állaga lesz, minden más megoldás a társadalom alapértékeinek tagadása, blaszfémia és a sátánnal való akaratlagos cimborálás!)

A berendezést hagyjuk a vízzel kihűlni, vagy szobahőmérsékleten, hidegvízbe ne tegyük, mert árthat a finoman hangolt, komplex szerkezetének.

Amennyiben hajlandóak vagyunk személyiségünk totális önfeladására és visszataszító módon megesszük a nem 62 Celsius fokos tojást is, (én kénytelen voltam most a blogképek miatt megfőzni keményre, sújtson ezért bár minket pajtásaim megvetése) vegyük figyelembe az alábbi tanácsokat:

  • a tojást ne egyből a hűtőből küldjük a forró vízbe, mert eltöredezik a héja és lucskos lesz belül a cucc
  • minél kisebb edényben főzzük a tojásokat (és a képeken látható műszert) annál hatékonyabban használjuk fel az energiát és a tojások sem tudnak kocolódni, amitől eltörhet a héjuk és az borzasztó
  • a tojásokat annyi vízzel öntsük fel, amennyi kb egy centiméterrel ellepi őket
.

19 hozzászólás “Gasztro – tojásfőző kütyü” bejegyzéshez

  1. köszönjük a koagulációs gyorstalpalót!
    ráérős egy műanyagiparotok van ott lent.. 🙂

  2. I want one of these! Főleg, mert „elengedhetetlenül szükséges” -a zuram rendszeresen keményre főzi a lágytojásomat vasárnap reggelenként 🙂

  3. Hát, ha másért nem, ezért feltétlenül szerzek egy repjegyet, és lerepcsizek a déli végekre.

    A gyorstalpaló tojásfőző-kurzus szokás szerint szórakoztató és lenyűgöző volt, úgy szakmailag, mint emberileg.

  4. Szegyellem magam, hogy ilyen sokáig éltem e nélkül a nagyon szükséges és használandó szerkezet nélkül. Nem is értem, hogy bírtam ki. De hála a müszaki zseniknek a nagy konyhai problémát megoldották. Háborúk, atombombák, környezetszennyezés , a megélhetés a nyugdíjból mind nem érdekes, az emberiség jövője meg van oldva! Heuréka!!!
    Köszönöm az tudósítást az emberiség nevében!

  5. Én is, én is, csipogta rá Kispipi 🙂 Nagyon vagány! Vajon mikor ér el ide Kanadába?.. Vagy csak nem jó helyen nézelődöm?

  6. egy kicsit off leszek!
    Pappito!

    ha a jazzen kívül az elektronikus zene is meghallgatásra talál nálad, akkor ajánlom figyelmedbe a Kraftwerk koncertet, ami november 26-án lesz nálatok. Mi most voltunk Krakkóban és valami zseniális volt. Már persze annak akinek bejön a minimalista gépzene 🙂

    ON

  7. Süti, bírom a kraftwerket, kösz a tippet, a jegyek 80-110 dollárzokig mennek, ha addig lesz munkám, akkor megyek, ha nem, akkor marad itt empicskuban az ájtúnszomban…

    (őket is csak azért bírom, mert már akkor villanymuzsikáltak, amikor még Sabrina meg C.C.Catch még maga alá piszkított, a mai villanyzenéket csak úgy bírom, ha tudnak valami extrát is, a négyszögjellel kísért rózsaszín-zaj nem az én világom. Jestofunk, Dreadzone, Morceeba villanyosabb dolgaival jóban vagyok, de amiben nincs igazi hangszer, arról leszoktam)

  8. süti, pappa,

    akkor én inkább ajánlom nektek Senior Coconatot, aki autentikus latin stílusban és hangszereléssel nyomja a Kraftwerk számokat.

    Na az aztán üt.

  9. Köszi Imma néni, ismerem őket és nagyon jól csinálják! 🙂

  10. pappito:

    akkor viszont drukkolok, hogy legyen addig melód! 🙂

  11. papa.
    Dreadzone + NZ -> Pitch Black

    ha még nem mutattam volna
    (azért nem pont Dreadzone level, persze, hát kiwi 🙂

  12. Ezzel az usa felirattal bukott nálam a dolog de nagyon kedves tőled h levadásztad a netről a rendelhetőségét.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.