iCal naptárak

Almahasználóknak hasznos lehet, hogy mások ráérnek mindenféle naptárakat csinálni, és ezeket szabadon hozzáférhetővé is teszik. Maga az iCal egy jópofa naptárprogram, ügyesen együtt dolgozik az apple saját levelezőjével, a (fantasztikusan eredeti nevű) Mail applikációval, és a címjegyzékkel.

Az applikációk közötti kényelmes átjárásra jó példa, hogy ha az Address Bookban hajlandóak vagyunk lelkiismeretesen töltögetni az adatokat, akkor az iCal kívánságra feltünteti nekünk az aktuális születésnapokat, sőt, megjelenik az iCal widgetünkben is. Másik hasznosság, hogy a Mailban kapott emailekből az applikáció megpróbálja kiokoskodni, hogy dátumot kaptunk éppen, így egy klikkel rendelhető egy emailban kapott időponthoz iCal esemény, vagyis egygombos módszerrel beirkálhatjuk a naptárunkba. Telefonszámok és email címek esetén a címjegyzékbe tudunk ugyanígy adatokat bevinni.

Amellett, hogy a saját eseményeinket, találkozóinkat, szülinapokat, naptárba bejegyzésre érdemes holmikat tudjuk benne vezetgetni, külső eseményeket tartalmazó naptárokkal is tudjuk bővíteni, ami sokszor kellemes lehet. Nemzeti ünnepek, egyetemi eseménynaptárak, meccsek időpontja, csapatok turnéi mind kéznél vannak és mindig a legaktuálisabb események vannak a naptárunkban.

Az Új-Zélandi ünnepnapokat tartalmazó naptár mellett persze ezerféle más naptár is elérhető, ideértve a holland vagy a zsidó naptárat is, de számtalan egyéb tematikus naptárral bővíthetjük saját kalendáriumunkat, mint a mozifilmek megjelenéeinek időpontjai, vagy aktuális slágerlisták, legtöbb eladott lemez, könyv, bármi. Az apple vonatkozó oldalán elérhetőek a kis naptárfájlok, amelyek automatikusan beépülnek, ha akarjuk, egy pillanat az egész. Vannak független naptárhosztoló oldalak is, ahova mi is feltehetünk naptárakat, amelyeket magunk készítettünk.

Amint látszik a képen, nekem fut a magyar névnapok kalendáriuma (klikk ide, ha mac-et használsz és kell) a helyi ünnepnapokat tartalmazó naptár és mellette még a szülinapok, a holland és a zsidó naptár. A könnyebb áttekinthetőség kedvéért minden naptárat ki-be lehet kapcsolgatni, attól függően, hogy éppen akarjuk-e látni, ha nem látszik, akkor is ott van. Minden elemhez be lehet állítani figyelmetetőt, el lehet mélezni az eseményeket, és a máshol hostolt naptárak idpnként szépen frissülnek is, nehogy lemaradjunk valamiről.

5 hozzászólás “iCal naptárak” bejegyzéshez

  1. Holland meg zsidó naptár:)

    Én azt is megemlítettem volna, hogy az iCal remekül tud kommunikálni a nagy online naptárakkal is – én pl. régóta használom a google calendart – így tudom a legegyszerűbben megosztani másokkal hobbi- vagy munkaügyben az időrendem.

    Korábban tündérbörddel kombináltam, de szegényke egyutas volt – lefelé jött neki az anyag, de visszanyomni nem tudta.

    Az iCal ezzel ellentétben ragyogóan frissítget oda-vissza az online naptárakkal, mobiltelefonból importált naptárbejegyzést is vágja, és az sms értesítők is azok maradnak a kezei között, szóval télleg respect.

    A magyar dátumokat nem igazán sikerül mindig felismernie, de talán ezért ne haragudjunk rá – a magyarokat én sem értem.

  2. Te azzal nem szivtal, hogy elmasztak a szulinap datumok az idozona kulonbseg miatt? Nekem most mindenki egy nappal kesobb szuletett, elegge idegesito.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.