Gastro – mihíjjákos csirke

Ma nagyon szorgosak voltunk, takarítottunk, füvet nyírtunk, mostunk, úgyhogy valami finomságos, de gyors, kései ebéd igénye merült fel. A fagyasztókban halott csirkék holttestei hevernek, kézenfekvő , hogy  madáralapú takarmányozást terveztem.

Úgy tizensok évvel ezelőtt volt szerencsém egy professzionális nagykonyha egyik droidja lenni, úgyhogy most nosztalgikus hatásoktól vezérelve, valamely szószokba áztatott csirkecombok kisütésére vetemedtem. Anno a nagykonyha egy egész település kajáját gyártotta, úgyhogy ott ezres tételben kellett a combokat a szószba mártogatni (nem kívánom senkinek) itthon viszont szerencsére csak 6 combot kellett macerálni.

A szósz alapja a madarakról nehezen elhagyható gyömbéres csiliszósz, de került bele még HP szósz is, szójaszósz, meg olívabogyók és két fej felkockázott paradicsom. Kapott még koriandert, majorannát és kakukkfüvet, egy csipet borsot és alapos keverést. Jól esett volna bele fokhagyma, de az nincs itthon és a boltban is csak kínai fokhagyma volt, azt meg nem esszük.

Ebbe a kulimászba beleforgattam a csirkecombocskákat, és hagytam állni őket egy jó húsz percet, amíg a krumpli elkészült a sütőben. Miután jól bekenődtek, mentek a tepszibe, a nyakukba meg a szósz maradéka, hogy együtt süljenek meg. Alufólia alatt 20 percig hőkezeltem, aztán a fóliát levéve aranybarnára (izé) sütöttem őket.

.

7 hozzászólás “Gastro – mihíjjákos csirke” bejegyzéshez

  1. Másfajta fokhagyma van? Francia, spanyol, helyi esetleg? Vagy nálatok csak azok a duzzadt egyformán nagy göbök kaphatók – Kínából?

  2. van helyi fokhagyma, az igazi. a kínainak nem sok íze van és folyton megrohad. olcsó és vacak

  3. Ötlet – jövőre nézve – kellene vinni kárpátmedencei tájakról, azt az őszi fajtát, ami állitólag jól birja a hideget, vajon nem maradna meg a zátonyon ?

  4. nyilván nem hozhatsz be ilyesmit, a maf nem hagyja, hogy esetleg a legjobb szándékkal is, bekerüljön egy olyan fitopatogén vírus, esetleg, ami itt védtelenül találja a helyi növényvilágot. Irreleváns, hogy megmaradna-e, minden bizonnyal igen.

    egyébként teljesen szükségtelen is ide fokhagymát cipelni, a kiwi fokhagyma kiváló, nem véletlen, hogy a kínaiból 89 cent egy fél kilós zsák a kiwi meg 20 dollár kilónként.

  5. Szívesen adnék nektek nz fokit, a múltkor kaptam akccijósan 10.99-ért.. :):) Na meg ültettem is egy párat, de még nem bújtak ki. Remélem hamarosan kifognak…….

  6. Hehe, itt is, fél kiló 99 cent a kínaiból. Tele van velük a bolt, de azért találni rendeset is, máshonnan valót, ha hajlandó vagy kutatni a polcon.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.