Part és hajók

Annyira szépen sütött a nap, hogy nem csücsültünk itthon, hanem kisétáltunk a partra, kicsit gyereket bevizezni meg sütkérezni. Cheltenham Beachet választottuk, mert ott már vártak Bandiék, úgyhogy együtt heverésztünk, a gyermekek pedig a homok és a víz abuzálásval ütötték el az időt. Kattints a tengerhez és a bazi nagy hajóhoz.

Devonport egy külön kis világ, egy amolyan rózsadomb-terrárium, ahol nagyon pofás kis házikók, édes kis utcácskák és baziszép kertek vannak, mindez egy félszigeten, amely a North Headben végződik és az egész  öböl karnyújtásnyi távolságra van. Cheltenham beach Vauxhall és North Head között fekszik, a Rangitotora néz és amilyen gyönyörű idő volt, még a Little Barrier Island is látszott halványan a távolban. Kellemes családi házikók állnak a part homokjától úgy 3 méterre, nagyokat sóhajtoztunk, hogy itt mások laknak.

A víz kiváló volt, legalábbis voltak akik úszkáltak benne, szerintem rém hideg volt, no meg meg is éheztünk, úgyhogy betoltuk a bringát a faluközpontba, ahol kiváló fisencsipszet szólítottunk magunkhoz a park gyepén, a gyereket megmászókáztattuk, megcsúzdáztattuk, aztán jól kifáradva hazamentünk szundítani egyet. Amíg a partmenti sétányon ballagtunk, feltűnt, hogy egy bazi nagy óceánjáró pihenget a CBD-ben, úgyhogy kitaláltuk, hogy azt megtekintjük közelebbről is.

Amúgy is szép nagy teherhajókat láttunk beosonni a kikötőbe, és természetesen a vitrolások is mind kirajzottak, így sikerült egy olyan képet készítenem, ahol együtt látszik egy sokmillió dolláros lixusvitorlás, a SAILNZ hajója amelyet az America’s Cup-ra építettek, és a Ted Ashby, amely a tengerészeti múzeum restaurált (vagy replika) vitorlása. Utóbbin lehet is kerülni egyet, ezt majd ki fogjuk próbálni. (a képen a Ted Ashby az a pici ott jobbra)

A bazi nagy hajó – mint később, testközelből kiderült – a Celebrity Cruises Millennium nevű óceánjárója, amely ma este fél kilenckor el is húzott Aucklandból Sydneybe,  egy 14 napos túrára, Tauranga, Napier, Wellington, Christchurch, Dunedin, Dusky Sound, Doubtful Sound, Milford Sound, Melbourne útvonalon.

A hajót 2000 június 17-én avatták fel, azóta van egyáltalán „millennium osztály” a celebrity cruisesnél. 2000 utast szállíthat, akiknek a legkülönfélébb szórakozásokra van lehetőségük, kaszinó, wellness fürdő és kezelések, sportok, filmek, játéktermek, színielőadások, uszoda, stb. Ennyi utast ezerfős személyzet szolgál ki. A hajó nem kicsi, vegyük észre mögötte/mellette az Auckland Hilton épületét, ami ugyan nem egy nagyon magas, de nem is hajó…

A szálló első emeletéről fotózva még durvább a látvány, nem véletlenül. A 91 ezer tonnás járműs zélessége 105 láb (32m), a hossza 965 láb (294m), a merülése 26 láb (7.9m), és amikor utasokkal megrakva cirkál, akkor 24 csomóval teszi (ez több, mint 40km/h!).

.

9 hozzászólás “Part és hajók” bejegyzéshez

  1. Mitakarok kérdezni, egy ilyen jószág kapitánya nincs rajta a munkaerő-shortlisten, vagy min?

  2. ha az óceánjáróra gondolsz, akkor nem hinném, de megnézem neked. bár azt hiszem, téged a sailnz jobban érdekelne

  3. A krúzer nem is olyan izgi (persze vicces lehet, amint egy sokemeletes ház negyvennel úszkál), de az a kétárbocos „kishajó” tecc, azon eltöltenék egy hosszú hétvégét, tán többet is. 🙂

  4. Szia Pappito!
    MI ÚJSÁG A NEJ ÁLLÁSÁVAL?IZGULUNK MÉG?
    ADAM

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.