WordPress 2.7 „Coltrane”

Mit is akarhatna többet az egyszeri blogász, az új motort még Coltranéről is nevezték el.

wplogo

Az RC2-t hamar követte a végleges verzió, ugrédeljünk, upgrédeljünk, itt az összes új funkció élesben, kezesen, alig várja, hogy kitapasztaljuk. Sokat nem kell várnia, hiszen a beták és release candidate verziók már nagyjából megmutatták, hogy mi lesz az újdonság az új motorban, hát a legnagyobb dobás természetesen az új, kényelmes, dinamókás kezelőfelület.


A felső sor helyett a funkciók, eszközök, kezelőszervek bal oldalt kaptak helyet, szemmel láthatóan nem volt értelmetlen az elhúzódó ikontervező konteszt, az eredmény önmagáért beszél, helyek kis ikonok teszik komfortosabbá az átrendezett felületet. Maga a Dashboard, ami eddig is hasznos és ügyes volt, immáron kezes is, és tetsztőlegesen testreszabható.

Az korábbi verziókat használó blogászok által már megszokott statisztika, hasznos infók, kommentek, ilyesmik immáron tetszőlegesen elhelyezhető modulokba vannak szervezve, alapbeállításban kapunk egy kellemes hirtelenposztoló ablakot, amellyel belépés után azonnal gyorsposztolhatunk valamit, ha nincs kedvünk/időnk a megszokott editor ablakhoz. A bal oldali menük között látjuk, ha van engedélyezésre váró kommentünk, vagy ha egy pluginnak lejárt a szavatossága és új verzió van belőle, de ide kerültek a beállítások, eszközök, felhasználókezelés és a komplett blogmanagement.

A szerkesztőablak a megszokott képet mutatja, de az őt környül vevő lehetőségek fenszibbek lettek, jobb oldalra került a címkék és kategóriák kezelésére szolgáló két modul, így már nehezebben felejtjük el ezeket beállítani posztoláskor. Ezen kívül minden maradt a régiben, (tehát a tartalmat még mindig nekünk kell írni, remélem erre lesz valami megoldás a 3.0-ban) felül a szokott gombsor, a szerkesztési lehetőségekkel, a médiabeszúrásra való gombok, lead, formázóeszközök.

Az egész hóbelevanc lelke, a motor is frissült, immáron vége az ósdi dolgok piszkálásának, PHP-ből v4.3 vagy magasabb, MySQL-ből v4.0 vagy magasabb kell alá, minimum, (apache vagy litespeed szükségeltetik mögéjük) amitől esetleg egyes antik pluginok majd nem fognak menni, ezeket frissítsük vagy mondjunk le róluk, keressünk kiváltó megoldásokat.

Összességében nekem nagyon tetszik az új felület, még, ha nem is ért meglepetésként, hiszen már találkoztam vele, az RC1-et megelőzően én is küldtem némi feedbackot a fejlesztőknek. Tisztább, szárazabb érzés, és maga a telepítés is fájdalommentesen zajlott (vigyázzunk a wp-content folderre és a wp-config.php fájlunkra a rootban!), az egyetlen fennakadás a telepítés után volt, akkor is az API-key-emmel volt valami, de már jobban van, így a blog saját statisztikája is rendben van. A google analitika meg ilyen apróságok ellenőrzése még hátra van, de látszólag minden kerek. Sőt, az eddig döcögősen működő kép/hang beszúrás is meggyógyult, most szalad szépen, könnyen az is. Az adatbázis frissítését elvégzi helyettünk az első belépéskor a motor, erre csak akkor van szükség, ha korábban ezt nem tettük volna.

Upgrade előtt backupoljunk mindenképpen! Akár kézzel rekkentsünk egy hardkopit, vagy használjunk erre szolgáló célpluginokat, és mentsük el az adatbázisunkat.

A WordPress fejlesztőcsapata, a szokásos módon fogja a kezünket végig, egy roppant egyszerű három lépéses telepítési metódust kapunk (én voltam bátor ezt alkalmazni) de akinek ez nem elég vagy speciális igényei vannak, azok számára létezik egy alapos, minden részletre kitérő leírás is. Magát a friss verziót is a szokott helyről tölthetjük le, aki pedig most áll neki megtanulni a WP lelkivilágát, annak készült a Codex, amely mélységében tárgyalja a motort és a felhasználást.

Egyszóval, most még fogjuk az ftp kliensünket (ha nem raktuk fel korábban az RC verziók valamelyikét) és utoljára kapáljuk fel kézzel a motort, a jövőben már nem lesz szükség erre, alapesetben egy foolproof, egygombos, beépített upgrédelőkével fogjuk megoldani az ilyesmit, ami tényleg upgrédelte is az RC2-t 2.7-re. Most már a pappito.com is 2.7, alatta kellően friss php ketyeg, szóval csiribiri minden.

coltrane1

John William Coltrane ( 1926 – 1967 )