Kütyü – Apple Time Capsule

Az Apple NAS megoldása nagyon kellemesre sikeredett, bár nem tud mindent.

Az alapkoncepció persze az, hogy az Airport Extreme-t összedobozolják egy vinyóval és akkor lesz nekünk snúrlóz rúterünk meg valami háttértárunk. Ez az ötlet nem volt valami eredeti, mert ilyesmit már láttunk, de az apple kicsit továbbgondolta a dolgot. Mert ugyebár, ha már van egy NAS-unk, ami eyben a routerünk is, akkor miért ne ez legyen az automata backupunk is?

Na innentől kezd a Time Capsule érdekes és nagyon Apple lenni, ugyanis a kis NAS lett a Time Machine nevű Mac OS X szoftvernek a háttérvas. Az időgép nem egy egy szimpla backup, illetve nem csak. Ennél azért jóval több, és jóval kényelmesebb is. De előbb lássuk a kapszulát magát, mit vettünk, ha ilyennel állítottunk haza?

Először is kapunk egy nagyon szép, nagyon appledesign kütyüt, ami jó nehéz, meg fehér. A tetején tükrös alma logó, hogy nehogy összetévesszük a porszívónkkal vagy a tűzőgéppel. Elöl van rajta egy darab jó nagy led, ami ha zöld, akkor semmi dolgunk, működik. Lehet sárga is, sőt, villogni is tud, akkor valamit elbénáztunk, de ez nem könnyű, a szokásos apple felhasználóbarátságosság itt is megvan.

overview_timecapsule

A jószág hátoldala már sokkal érdekesebb, van rajta egy tápkábel csatlakozás, egy gigabit ethernet a WAN-nak, három gigabit ethernet port a LAN-nak, és egy USB konnektor mindenféle egyéb elvetemült célokra. A készülék egyben vezetéknélküli router is, ráadásul alapból 802.11n hálózati képességgel, amely nem kizárólagos, tud alacsonyabb átviteli sebességet is produkálni (802.11a/b/g/n), sőt, vegyes módot is tud, arra az esetre, ha nem minden eszközünk támogatná a g-szabványt.

specs_wificert20080424Kapunk egy telepítő cédét is mellé, amely tartalmaz egy új Airport Utilityt, amellyel szépen konfigurálhatjuk a kapszulánkat, beállíthatjuk, hogy milyen wireless biztonsági megoldást alkalmazzunk, bridge-módban működtessük-e vagy sem, és persze hogy hogyan kezeljük a beépített merevlemezt, és az USB-n csatlakoztatott eszközöket. Ha nincsenek különleges vágyaink, akkor csak kössük bele a dsl modemünket meg a villanyt és már mehet is a boogie, a beüzemelés pillanatok alatt megvan, ha tisztában vagyunk némi alapokkal, hogy mi az a PPP meg DHCP meg WPA.

Nekem egy 1TB-os modell van, amire szép ideig mentegethetünk, persze tárolhatjuk itt a mindenféle egyéb dolgainkat, filmeinket, muzsikát, amit csak a kis szívünk diktál, mindig kéznél lesznek. Maga a diszk kezelése pofonegyszerű, egy elég stramm vinyó lakik benne, a bájos marketingszöveg szerint „server grade” ami már majdnem olyan klasszul néz ki, mint ha ráírták volna szögeltes betűkkel, hogy „digitális”.  (egyébként Hitachi Deskstar van benne) A diszk-kezelés egyetlen hátránya, hogy RAID-et nem tud, illetve hát RAID1-et igen, mert tükrözni tud, ha csatlakoztatunk hozzá USB-n egy külső diszket. (ez egyben a hátránya is, mert minden RAID1 tömb akkora amekkora a legkisebb diszk benne, de ha egy egyterás külsőt kötünk rá, akkor legalább tükröztünk és mégis előrébb vagyunk.) Ha rákötünk egy külső meghajtót, akkor a remote elérésünk megosztásai között azonnal meg is jelenik, gyorsan és kényelmesen, ugyanúgy kezelhetjük, mintha a gépünkre kötöttük volna, csak a hálózat más gépei is elérik. Sőt a külső diszkekkel együtt tud egy nagy tárterületnek is látszani, ha ezt akarjuk.

timecapsuleports

Alapvetően az USB csati nem erre klassz, hanem arra, hogy például ráakasszunk egy nyomtatót, amit innentől bárki elér a hálózaton, és tud vele dolgozni. Sajnos ez csak részben igaz, A TC nem igazi nyomtatószerver, tehát, ha ketten egy időben nyomtatnak rajta keresztül, akkor a gyorsabb nyer, a lassbb meg kap egy hibaüzit, ami azért nem egy szép megoldás, lássuk be. Egy alap queue azért beleférhetett volna, hogy mindenki beledobálhassa a vackait a nyomtatási sorba, aztán előjön amikor előjön.

Apropó, egy USB, tehát vagy diszk, vagy printer? No nem, a TC simán megeszi, ha egy USB hubot körünk rá, és arra változatos bizgentyűket, amiért azért jár egy nagy jó pont az apple-nek. Így egyszerre köthetünk rá egy mirror tárolót, egy egyéb külső tárolót, egy nyomtatót, meg akár a kávéfőzőnket, ha azon van USB port. Természetesen az eszközt nem csak apple termékek tudják használni, bármilyen windowsos pc is ugyanúgy képes csatlakozni és nyomtatni (ha van nyomtatónk) vagy a diszkre írni.

Egyvalami roppant bosszantó, még ha van is rá értelmes magyarázat, mégpedig az, hogy bár kiváló hálózati képességei és tágas tárterülete van, mégsem tudjuk tisztességes médiaszerverként használni, annyira nem, hogy a Front Row is csak némi  pitiáner és apple-hoz méltatlan kendácsolás után hajlandó lejátszani róla filmeket. Ez természetesen annak köszönhető, hogy az apple másik terméke, az Apple TV funkcióit nem akarták belerakni gondolom, mert akkor ki venne olyat?

Ám ami viszont verhetetlen megoldás, az a TC backup képessége a környezetében ólálkodó mac-ekkel. Ez a Time Machine-al való együttműködés, amely amúgy megy bármilyen külső diszkkel, amit dirketben kötünk a backupolnivalóra, de igazán kényelmes a TC-vel, vezeték nélkül lesz.

timemachine_icon

A TM ugyanis fogja az egész masinériánkat és lementi a TC-re, ami elsőre igen nagy falat, akár egy éjszaka is rámehet, de onnantól csak inkrementál, vagyis a változásokat menti. A mentéseket szépen sorbarakja, és kereshető módon, eltárolja egy nagyon fenszi alkalmazásablakban, ahol úgy tudunk lapozni a mentett állapotok között, mint az irattartóf iókban. A mac os x saját alkalmazásaiban, mint a Mail vagy a Finder a mentett állományokban még a quicklook is megy, ha visszalapozunk a kívánt időpontig. Ha a Mailban kattintunk a TM ikonjára, akkor a levelezőnk mentésében találjuk magunkat, így már sosem veszhet el levelünk, még ha le is töröltük, akkor is megkereshetjük egy régebbi mentésben a finder szokásos keresőmezőjében.

timemachine_gallery

Maga a mentés a végtelenségig tart (tárhely kapacitásig) mégpedig úgy, hogy a TM óránként elmenti a változásokat, aztán a nap legutolsóját megtartja. Aztán a hét legutolsóját, amíg a diszkünk tart. Ez már önmagában is nagyon kényelmes, mert beavatkozás nélkül backupolgat magában, (egyszer kell beállítani, hogy mit NE mentsen) de ha mondjuk a számítógépünkre ráesik a villanymozdony, akkor a boltban vásárolt következőre az utolsó mentés komplett állapotát fel tudjuk tolni, amivel jönnek a webes passwordjeinktől a háttérképünkig, telepített applikációkig minden. Ami mondjuk egy vinyóhalálnál vagy egy ellopott notebooknál kifejezetten komoly előny, hogy egy-két óra alatt ugyanonnan folytathatjuk, a belakott, testreszabott rendszerünkben. Értelemszerűen, ha veszünk egy új mac-et, akkor arra is feltolhatjuk a jelen állapotot, nem kell újratelepítgetni mindent. A működésről egy kis ismertető videót is készített az apple, érdemes végignézni.

Nekünk fél éve ketyeg egy ilyen, mind a két mac lelkesen menteget rá, és ezen tároljuk a fotókat, filmeket, muzsikát, szóval mindenfélét. Nagyon szeretem, annak ellenére, hogy médiaszervert nem igazán sikerült herkelni belőle, és az is néha fura, hogy lassan tér magához, mert fel kell pörgetnie a vinyót standby-ból, de ez azért nem tragédia. Arra figyelni kell, hogy ha ment, vagy sok adatot mozgatunk, akkor elég meleg tud lenni a teteje, ne záruk be a szekrénybe, kell neki szellőzés mint általában az ilyen kütyüknek. Ha valaki egyszerű backup megoldást keres, ami egyben tágas NAS is, és még wifi router is, akkor príma választás. Pláne, ha mac-et használunk, Time Machine-al.

13 hozzászólás “Kütyü – Apple Time Capsule” bejegyzéshez

  1. Anno en is nezegettem, de az ADSL modem hianya elrettentett tole (tenyleg, ezt hogy gondoljak?). Emiatt WD raid1 NAS lett, hozza G-s Belkin router, es teljesen jol ellatjak ugyanazt (tobbet) a feladatot, valamennyivel olcsobban is. Be tudok SSH-zni ra (akar tavolrol), fut rajta torrent ugyfel es web szerver is (ha nagyon akarnam, meg jopar mas, unixon megszokott szolgaltatas is).

    Nekem ezekkel a kis, egy diszkes NAS boxokkal az csak a bajom, hogy (valoszinu a proci miatt) bazi lassuak. Hiaba gigabites net, 4-5Mb/secnel nem nagyon lehet irni-olvasni oket. Ezzel hogy all a kapszula?

  2. Server-grade Hitachi vinyó, ami Deskstar? Ehhe. Azért mentsd le a dolgaitokat máshova is, én nem bíznék egy olyan vinyóban, amit pár éve az IBM gyártott még és Deathstarnak gúnyolták – nem véletlenül.

  3. Hali,
    >Ám ami viszont verhetetlen megoldás, az a TC backup képessége a >környezetében ólálkodó mac-ekkel. Ez a Time Machine-al való >együttműködés, amely amúgy megy bármilyen külső diszkkel, amit >dirketben kötünk a backupolnivalóra, de igazán kényelmes a TC-vel, >vezeték nélkül lesz.

    Jo kutyu, de sztem a fenti backup kepesseg a TM erdeme es nem a TC-e, hiszen barmilyen – hack-elheto – Linux alapu Router/NAS/Whatever kutyubol lehet TM share-t csinalni Netatalk/AFP segitsegevel (sztem max. fel-egy ora alatt). Raadasul me’g print (PAP)-, mediaszervert is heggeszthet melle az ember.:) Azert a TM tenyleg elegge utos.

    Udv.:

    Pali

  4. kodiak, az egy diszkes rendszer lényege, hogy a másik a notimban van. olyan diszk nincs, ami sose döglik meg, itthonra pedig nem veszek egy rackmount, hot-swap megoldást 🙂

    szerintem az alapkoncepció nagyon el van találva és célcsoport is vagyok:
    – nem hekkelek itthon
    – nem akarok belőle médiacentert csinálni (amire deklaráltan nem való)
    – nem torrentezek csak nagyon ritkán
    – kurvára nem akarok bele ssh-zni

    Az irás-olvasás sebességét nem mértem, tárolunk rajta námi filmeket, amit a laptopra toszunk wifivel, az meg kijácca a nagytévére. Ezt tudja zökkenőmentesen. Emellett a TM-om meg a nejé menteget rá bőszen. Itthon végfelhasználó vagyok, nem berhelek. Minek? Elég az napközben, fizetnek érte, itthony nyugtot akarok.
    Ennyit akartam egy ilyen NAS-tól és nem többet. Ezt pedig megkaptam.

  5. ilap, igazad van, sőt, nyilván a kávéfőzőre is lehet valamilyen linuxot hekkolni, csak nekem erre nincs szükségem. Játszani jó móka, biztos, de nekem annyi kellett, hogy mentsen a hálózatra vajákolás nélkül, legyen csendes, szép és főleg legyen készen.

    Én készséggel elismerem, hogy számos hiányossága van a halálcsillaghoz képest, ezt meg is írtam, a zöld lézersugarat se tudja úgy fókuszálni és széjjelrobbasztani a bolygót, de ez nem is volt szempont.

    Minden ilyen varázslatra némi kutakodás után a legjobb egy macmini, ami szintén kicsi, csendes, dolgozik. De nekem még az se nagyon kell igaziból.

    Azt az egyet nem értem, hogy ha ezt a terméket arra csinálták amit tud – és azt tudja – akkor miért akarom, hogy még kukoricát is pattogtasson meg ágyba hozza a reggelit? Ha olyant akartam volna, akkor veszek valami dobozt abba két vinyót és akkor van itunes szerverem meg popkornom meg babámizéje, no, de ha nem kell?

  6. pappito: elnezest, ha ugy hangzott, de nem meggyozni akartalak, csak „boviteni a tudasbazist”, ahogy AD mondana. A masik a vinyo a notiban van megoldassal az a bajom, hogy csomo minden nem fer ra a noti vinyora az 1TB cucc, ami a NAS-ra rafer. Nem kell pattogtatni a kukoricat, csak azt tudja jol, ami elvarhato tole (nalam az ADSL modemen bukott meg leginkabb, meg a raid hianya..paradroid vagyok).

    Hogy valami hasznos is legyen: a TM+nem apple NAS-hoz nem kell NAS oldali tamogatas, barmilyen network share megteszi. Az OSX-nek kell megmondani, hogy ne ignoralja azokat a mountokat a kovetkezo paranccsal:

    defaults write com.apple.systempreferences TMShowUnsupportedNetworkVolumes 1

    Felmappeled a barmilyen mountot, csinalsz ra egy imaget, majd azt megadod, hogy oda irogasson. Kovetkezoleg mar nem kell kezzel mountolgatni, hanem bekapcsolod a NAS-t (vagy alapbol be van), es menti, ami mentheto.

    Bovebben: http://www.macosxhints.com/article.php?story=20080420211034137

  7. Kodiak, kösz, ezt én tudtam, de azért tök jó, hogy ideraktad a linket, hátha valaki nem olvasott utána.
    Nekem azért pont jó ez a cucc, mert pont ennyit akartam, ennél nagyobb biztonság nem kell, ha ezt elbukom a vinyó miatt, akkor hüppöghetek, hogy miért nem volt raid, ha a raidot is, akkor, hogy miért nem volt szerverfarmon a tároló… szerintem ez egy kellemes, „dobozos” megoldás ami végfelhasználóknak van kitalálva.

    Az adsl modem meg egyéni preferencia, én inkább elvagyok a 10 dolláros modemmel, ami ha beszarik, akkor veszek egy másikat (elő a fiókból) és kész.

    Az összes hekkelés amit hajlandó voltam megtenni az az, hogy kétóránként mentsen (szintén macosixhints) mert az is bőven elég.
    A fotóimat meg úgyis kirakom még dvd-re is, de hát arra meg ráléphet a jeti… nincs tökéletes biztonság. Ésszerű kompromisszumok vannak. Nekem ez. Másnak értelmetlen az élete, ha nincs popkornja, én ezt elfogadom.

  8. Két nagy gáz van a Time Capsule-lal (pontosabban a TM backuppal): az óránkénti snapshot gyorsabban hazavágja a vinyódat mint kéne, másrészt meg lesz neked netszakadásod amikor elindul a backup, kellemesen. Csak pár pillanat, de idegesítő nagyon.

    Szerencsére meg lehet machinálni a beállításokat (még ha az Apple nem is engedi alapból) és akkor tényleg jó. Én is szeressem nagyon a miénket. 🙂

  9. A netszakadást nem tapasztaltam még sose, pedig hat hónap alatt lett volna esély rá.

    Ha valami zavar, az egy dolog, hogy ha nekiáll összerakni a mentést a MB akkor az valamiért nagyon prociigényes mutatvány, pörgeti a ventit.

  10. Az almának voltak korábban szép nagy NAS-ai, de leállt velük és keresett egy hozzá illő beszállítót. Mac is találta a Promise-t, akivel összedugták a buksijukat és kihozták a SmartStor NS4600 terméket.

    Nem meglepő, hogy minden földi jót tud, melyet MACkívántak tőle.

    A TC egyébként is hamar kinőhető, így aki előre gondol az ilyet vegyen.

    Nem beszélve arról, hogy a kicsike mindhárom platformon remekül muzsikál.

    Akinek felcsiklandoztam az ízlelő bimbóit az ugorjon át ide:

    [link:]http://www.promise.com/product/product_detail_eng.asp?product_id=211[/link]

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.