A petrezselyem élete

Az agrárvonatkozások további erősítése érdekében projektbe kezdtem, amit ti is követhettek. Persze most nem tűnék érdekesnek, de az lesz, ígérem.

Voltam bátor elvetni a petrezselymet egy erre a célra szolgáló mihíjjákba, úgy árulták, hogy doboz, anyafőd, tápszer, petrezselyemmagvak. A doboz átlátszó részét rája kell tenni a petrezselymekre, ha már megvagyunk a processzel. Én elvetettem mindent az előírások szerint, innentől a növény lesz kedves megoldani a dolgot, többet nem tudok segíteni.

Viszont, mivel mindenkinek jár az Andy Warhol-féle negyed óra hírnév, ezt én nem vonom meg a petrezselymektől se, minden nap csinálok egy képet róluk, hogy szépen követhető legyen, hogy hogy fejlődnek. Az első félórában semmi sem történt, amitől egy kicsit meg is sértődtem, hogy én törődök meg küzdök, kivágom az erdőt és felszántom a talajt a növények meg nem jönnek elő. (nem vagyok egy Micsurin, de ha alul krumpli lenne, felül meg petrezselyem, akkor sokkal hasznosabb növény lenne)

Végül, egy hét után, meglehetősen számonkérő hangú felelősségrevonás után, csak előjöttek a kis zöld izék, amikből nekem a jövőben petrezselymes krumplim lesz, a gyártó állítása szerint. (a készlet a burgonyát nem tartalmazza) Azóta csinálom a fotókat, egyelőre nem sok van, de azért időről időre felrakom ide a frisseket, hogy ti is együtt szurkolhassatok a saját szüretelésű petrezselymes krumpliért. A fejlécben is ott van a link a tengeres képben, a gyerektől dél-délnyugat irányban.

Sajnos a kismadaraing fejlődését nem örökíthetem meg így, meghaltak szegénykék, így marad a kicsit biztosabbnak látszó növény-vonal, ráadásul most a természet teljes erejében van, minden nő, mint a dudva, vegyük észre az alábbi képen, hogy a paprikaként vásárolt izé két hét alatt kivirágzott, majd előjött belől egy paprika, nem tudom hol dugdosta eddig. A leveldulák is elkezdtek virágozni, bedig azokat csak beástam az agyagba a ház előtt. Igaz, hogy minden este, pancsolás után a gyerekkel meglocsoljuk a haszonnövényeket a kis zöld öntözőkannájából amibe a sárga homokozóvödréből töltjük a vizet.

hotchilipaprika

15 hozzászólás “A petrezselyem élete” bejegyzéshez

 1. Csúcs ötlet! Szerintem védesd is le gyorsan, mielőtt a kertévék lecsapnak rá, a mindenféle ostoba emberi valóságsók helyett! 🙂
  (A kismadarakkal mi történt?)

 2. én most maximum a “Vatikáni gyümölcskenyér élete” címűt tudnám leforgatni. Szerinted hogy juthat valakinek eszébe, hogy az “egy hét alatt készíts kovászt, egy negyedéből süss süteményt, három negyedet pedig ajándékozz tovább barátaidnak” című hülyeséget indulás előtt egy héttel a kezembe nyomja?

  Tiszta ideg vagyok tőle, kidobni nem merem, már bűzösen kovászkodik kifelé a dobozából, én meg lelkifurdalok.

 3. kismadarak egy hirtelen erős vihar után már nem csipogtak, a helyszínelés során a pappito.com Madárfióka Kontroll Bizottsága az alábbiakat észlelte:
  – a madárfészek a telepítési helyéről elmozdult
  – a madármama nem mutatkozik
  – a fiókák fejletlen tollkezdeményei átáztak, nedvesek
  – a fiókák nincsenek életben

  Minden bizonnyal a fiókák, a mama oltalmazó szárnyai híján megáztak és megfáztak.

 4. Köszönöm a tényszerű beszámolót a kismadarak sorsáról. Béke poraikra.

 5. a petrezselyem éppenhogy duplán hasznos növény, mer ottan növeszti maga alatt a fehérrépát, ami nekem mostan minden levesemből hiányzik, a paszternák ugyanis csak nagyon halvány testdublőrje neki

 6. Imma, ez egy baromság, én már megkaptam amish cake-ként, barátság-kenyérként, olyan mint a lánclevél, azt is letörlöd, nem? S különben is, mindjárt fejjel-lefelé fogsz olyan kulináris csodákat élvezni, mint a pavlova, Pappito-féle petrezselyem-díszítéssel, hehe.

 7. Sziasztok! Én is kaptam olyan gusztustalan tésztát, olyan büdös volt, hogy azzal a lendulettel kidobtam, akitől kaptam, az megköszönte, hogy ki mertem dobni, mert félt egy gyorsan terjedő gyomormérgezés járványtól. Ne féljetek! Nem jön az átok!! (asszem)

 8. tolmácsolom férjem kérdését: miért nem ültettek olyan növényt, amit most nem írok ide, hátha nem elég liberális még az idevágó magyar törvény, aztán mehetek a dutyiba, na szóval érted. petrezselyem amúgy lenyűgöző!

 9. a magyar tövvények nem érnek a blogomban, tulajdonképpen, már a területi hatály miatt… szóval milyen növényet kéne ültetni minekünk?

  (kéne mindenfélét, csak negociálni kell a földesúrral elébb, áskálódás miatt)

 10. Györesz! a nejem elmagyarázta mire gondoltál 🙂
  Sokan termelnek ilyesmit, nekem nem áll szándékomban, szembe se jutott… eddig 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.