Harry Potter – komparatív elemzés

A kis Harry története igazából nem túl eredeti, jó és gonosz harca a világban. Mivel majd’ minden műnek ez az alapja (kivéve a szomszédok c. teleregényt, ahol mindenki egyöntetűen szellemi fogyatékos, még Lenke néni is) ez nem is lenne baj, de feltűnő hasonlóságot mutat egy másik legendás és nagyon népszerű művel.

darth-vader-reading-harry-potter-and-the-deathly-hallows

Előrebocsájtom, hogy mindannak ellenére, amit ebben a posztban olvashattok, én tiszta szívemből szeretem a HP regényeket, tetszettek a filmek is, a karakterek is, jó a sztori. Az egész balhé születése is, megkapó, ahogy a nincstelen Rowling egy lepukkant, városszéli teázóban hideg salakot rendel és akkor eszibe jut, hogy heripotter… kis idő múlva pedig fürdik a pénzben, mint a Dagobert bácsi, a vonatkozó képregényben.

dagobert-duck

Mivel sokadszorra is megtekintettük a ~és a tűz serlege c. filmet, akaratlanul is felrémlett, hogy ezt a sztorit láttuk már, csak más díszlettel. Na persze sokminden szól ilyesmiről, a West Side Storytól a Hegedűs a háztetőnig, de a fantáziavilágban játszódó megoldások csak közelebb járnak egymáshoz.

No, de nézzük, hogy mi is a HP történet vezérfonala? A mit sem sejtő gyermek, mit sem tudva arról, hogy benne rejtett képességek lakoznak, csendben éldegél valami félreeső helyen, semmit se ért a világból, amíg egyszercsak jön egy váratlan fordulat, amelytől felszínre törnek az eddig elnyomott kapabilitások, mindenféle kalandok következnek, amelyek során hősünk az ultimate jó, sőt “JÓ” irányába halad.

Végigjárja az iskolát, menet közben pedig szépen körbeveszik a többi kulcsfigurák, akik vagy meghalnak, vagy se, de mind elkötelezett a jó ügy iránt, mind gondolkodás és feltétel nélkül felveszi a küzdelmet a gonosszal, akit szintén egyre jobban megismerünk, ha ott jellemfejlődésről nem is beszélhetünk általánosságban.

Szórul szóra ezt  a történetet már láttuk, csak akkor az volt a címe, hogy “csillagok háborúja”. Lássuk az egyezéseket.

1. Főhős

luke

Luke Skywalker, Harry űrpandantja nem is tudja, hogy ereiben jedivér csörgedez, a galaxis szélén él Oven bácsival és Beru nénivel az igluban, az egész élete homokbangázolásról és lopott robotok megvásárlásáról szól, jobb napokon egy kis kőcséri patkány-vadászat. Maga a megélhetés picit háttérbe is szorul, ugyanúgy nehéz lenne megmagyarázni a dramaturgnak, hogy hogy lehet megélni a homokban babráló robotokból, mint ahogy Harry nevelőapjának háttere is csak homályos utalásokban jelződik. A lényeg, hogy mindkettőjüket nevelőszülők nevelik, szánalomból, a saját szüleik meghaltak valami komoly dolog véghezvitele közepette. Harry szülei belehaltak Voldemort támadásába, Luke apja meg jedi lovag volt és odaveszett a tisztogatásokban. Sem Luke, sem Harry nem tudja magáról, hogy jedi/varázsló, viszont mindketten érzik, hogy nem jó helyen vannak, Harry a lépcső alatt, Luke pedig még a lépcső alatt se.

harry-potter-with-wand

2. Fordulat

Harry életében a varázslóiskola jelentkezése hoz változást, ugyanekkor Luke belekeveredik egy interplanetáris nézeteltérésbe a keretlegények által üldözött robotok megvásárlása miatt.  Dramaturgiai szempontból nem volt kérdés, hogy Beru néni és Oven bácsi lemészároltatnak, különben az a barom Luke az életben nem kerül Mos Esleyba. A fordulat után jelennek meg a fontosabb karakterek mindkettőjük életében.

3. Első barátok

hagrid2

Ahogy Harrynak Hagrid, Lukenak Ben Kenobi nyúl a hóna alá, nem véletlen az egyezés, mindketten tudják kis védencükről, hogy mi rejlik benne, és igyekeznek is feltárni előttük a jövőjüket, eleinte csak apró lépésekben. Mindkét idősődő vigéc füle mögött van egy kis vaj, Hagrid ugye vadakat csempész, Ben Kenobi pedig sunnyogó jedi, aki vidéken bújkál, de mindkettő megvillantja a tehetségét a pártfogoltja előtt, mondhatnánk, bepillantást enged a szakmába. Hagrid elviszi Harryt a gringottsba, hogy legyen pénze, Obi van pedig odaadja Lukenak a lézerkardját. Igy felszerelkezve a két suhanc készen áll arra, hogy átessen a tanulási fázison, mert bizony most az jön, a vidéki homokbabráló és a szemüveges kis pöcs a lépcső alól mégse győzheti le a gonoszt, legyen már egy kis realitásérzékünk. Tanulni kell, ideje, hogy színre lépjenek a mesterek.

obi-wan460

4. Mesterek

Luke, kis gyakorlás után elmegy Yodához, aki ugyan kicsi, zöld és büdös, viszont úgy emelgeti az x-szárnyút, mint senki abban a mocsárban. Luke eleinte nem ért semmit, mert forrófejű idióta, de megérzi a bugit, rájön, hogy sok gyakorlással és buzgalommal ő is lehet kicsi, zöld és büdös. A kis yoda azért a szakma aranykoszorús mestere, keni-vágja az ipart, neki is lát kitanítani vidéki tanítványát.

yoda_biography_3

A kis Harry bekerül a varázslóiskolába, ahol Dumbledore a góré, ő viszi az egész bizniszt, ráadásul jóban volt Harry szüleivel, ugyebár ő intézte el, anno hogy a mugli dübelügynök nevelje fel a kölköt. Ő a legnagyobb varázsló, és természetesen jó, és természetesen odafigyel Harryra, sokat elnéz neki, nyilván a nehéz gyerekkora miatt. Harry csupa okos dolgot tanulhat tőle, ami rá is fér, hiszen a többi órán vagy fenyegetik, vagy kiröhögik, vagy azt se tudja hol van. (érdekes módon mindkét maszter a magánszektorban tevékenykedik, Dumbledore ugyan rendelkezik némi miniszteriális befolyásokkal is, viszont Yodáról nem derül ki, hogy mit csinál a mocsárban egész nap) A távolban már lebeg a Nagy Leszámolás előérzete, amire végül is készül az ifjú padaván. Mindkettő.

x_studio_08dumbledore1

5. További barátok

Harry ügyében nincs sok mondanivalónk, Hermione és a félkegyelmű Ron (kicsit Han Solo és Csubi, csak azok legalább vagányok), mindig ott vannak, segítenek is, néha haragszanak, de összességében nélkülük rohadt unalmas lenne, ahogy Harry kettest kap föciből. Együtt kell átesni a kalandokon, ahogy Luke mellett is ott van loncsos wookie pajtása és annak gazdája, Han.

chewbacca_w_han_solo_anh

Természetesen ugyanúgy azt hisszük, hogy Harry majd Hermione-ba szeret bele, ahogy Luke-ról is feltételezzük, hogy Leia-t szemeli ki magának, és mindkét esetben csalódunk, töketlen kis főhősünk helyett a csaj mást választ., Leia ugyebár amúgy se prütykölhetne Luke-al, tesók. További mellékszereplőket is megfeleltethetünk egymásnak, a két idősebb Weasly lehet R2D2 és 3PO, ahogy mindenhol sündörög egy Lando Carlissian a főhős körül, mint a kalauzhalak a cápák körül. Ők rendre kapnak valami 20 másodpercre fontos szerepet, de egyébként jelentéktelenek maradnak.

ron-e-hermione

6. Főgonosz

Mindezeket azért kell végigszenvednünk, hogy végül az eredendő jó szembetalálhassa magát a tyű, de gonosszal, aki nem más, mint Darth Vader/Voldemort. Ugye mindkettő lelki sérült, csúnya, hiába okosak, csúfolták őket a harmadik cében, de majd most bosszút állnak és ők lesznek a világ urai. Adja magát az összevetéshez, hogy Vader is jedi szakra készült, és aztán ment sötét erő szakirányra, ahogy Voldemort is a Roxfortba járt, nagyon tehetséges volt, aztán leitta a hüllőkről a spirituszt, vagy elrontotta a medicinlabdákat, a fene se tudja, de gyakorlatilag mindenkire haragszik.

darth-vader-gloves-3

Mindkét gonosz megátalkodott a maga gonoszságában, főhősünkkel  pedig sajátos besőséges viszonyt ápolnak, olyannyira, hogy Vader egyenesen az apja Luke-nak, Voldemort sorsa pedig örökre összekötődött Harryéval amikor annak az anyai szeretete felrobbasztotta a rosszcsont varázslót, Harry sebhelyével kapcsolatos hipochondriája és az álmok amiket baspanglizva lát Voldemortról és magáról nem véletlenek. Ahogy Vader mester megépíti a halálcsillagot, Voldemort is maga köré gyűjti excimboráit, hogy átvehesse az uralmat és mindketten Lordnak hívatják magukat a beosztottakkal.

voldemort_imagenet_gall

Mindebből kiderül, hogy minkét műben “last man standing” van, és senki se győzheti le a gonoszat, csak főhősünk. Neki viszont muszáj lesz, nincs más választása, erre rendeltetett, csak ezt ugye nem tudhatta magáról a lépcső alatt meg Luke-se homokfalván.

A filmvilágban hatlamas változásokat hozott az elmúlt majd’ negyven év, ami eltelt a Csillagok háborúja és Harry Potter között, most már nem kell csomó mindent megépíteni makettben, itt a CG, amivel mindent meg lehet oldani, sőt, most már nem csak a jónak lehet győzni, egyszer talán még megérjük, hogy filmen meghal egy kiskutya.  Érdekes módon a képi világ visszaköszön a fontosabb pillanatokban. Amikor Harry összecsap Voldemorttal, akkor megjelennek kék ködből a szülei és osztják az eszet, pont ahogy Obi van csinálta amikor Luke beküldte a durvát a halálcsillagba.Vagy amikor Han Solot lefagyasztják, Jenny Weasly is pont így válik kővé, amikor meglátja a tócsában a baziliszkuszt. Vagy amikor Luke gyakorol az űrhajón vaksisakkal, fénykarddal, ugyanúgy bénázik varázspálcájával Harry a tündérmanók szétengedése után. Vagy amikor Vader nagyúr zavart érez az erőben, Harrynak meg látomásai vannak. Sorolhatnánk órákig.

Összefoglalva, a két munka meglehetős párhuzamosságot mutat, mondhatnánk, hogy ugyanazt látjuk, csak az egyik varázslós, a másik űrös. Önmagában ez nem is gond, sőt sehogy sem gond, ilyen az élet, a szerelmes sztorik is mindig ugyanarról szólnak, csak számomra érdekes volt látni, hogy mennyire egy metaforakészlettel operáltak a két esetben, néha még a vizuális megoldások is nagyon hasonlítanak. Az egyetlen szignifikáns kölünbség, hogy a Csillagok háborújának utólag elkészített előzetesei egyre inkább mennek a diznilend bárgyú szín és élményvilága felé, úgy fiatal varázslómesterünk története egyre darkabb lesz, ha véletlenül lesz még két rész, szerintem a nézőtéren csoportos öngyilkosságokra is sor kerülhet. Ez nem hiba, nem árt a sztorinak, amelyben azért nagyon komoly nyelvi lelemény is van, ilyen az angolszász tanács, a Witanegamot varázslóváltozata a Wizengamot, vagy a dementorok.

(az egészben a legviccesebb, hogy a varázslós sorozat annyira népszerű, hogy kiterjedt képhamisítás zajlik, remek képeket lelhetünk, amelyeken hol Hermione terhes, hol Harryt az ágyban öleli a fiatal Malfoy, vagy Harry feje félig a terminátoré…)

16 hozzászólás “Harry Potter – komparatív elemzés” bejegyzéshez

 1. Jó ez, de azért néhány helyen erősen csúsztatsz. Persze a klasszikus jó-rossz harcát bármely mesével össze lehet vetni, pl. Harry Potter vs Hófehérke, HP vs. Jancsi és Juliska. Kvázi sorolhatnám a komplett Grimm meséket 🙂

  Starwars/HP rajongónak meg se mutasd, mert darabokra szed szét 🙂

  A két pont, ami a legjobban bántott:
  Csubakka _gazdája_ Han Solo … nem gazda, társak, Csubi az elsőtiszt, Han Solo a kapitány.

  1977-2009 között majd 40 év max időutazással telik csak el, pontosan 30 év, az első Potter regény meg korábban jelent meg, 1997-ben, azaz mindössze 20 évvel az első film után.

 2. En is belecsipoghatok? A kavezo, ahol Rowling mama irt nem is lepukkant. Mikor eloszor idekoltoztunk sokat jartunk oda, mert finom a kakao es a csokitorta 🙂

 3. Drága krónikás,

  Persze, hogy csúsztatok, nem is a piécsdímet írom csubakkából vagy potterből 🙂
  Nem akartalak megbántani, sem más rajongót, de a tények tények. 🙂

  Első tiszt mi? Csak zért, mert ki tud almozni maga alól? A szomszédom csubi szerű kutyája se lesz első tiszt, ha beül a szomszédom kocsijába…

  Azért az megvan, hogy ezek a szereplők nem léteznek ám igaziból, ugye? 🙂

 4. mér innen kell megtudnom, hogy nem léteznek????? vagy ez csak vicc volt? ugye csak vicc volt?
  mert akkor elvileg buckalakók sincsenek. de akkor kik laknak a Lehel téren az aluljáróban? na ugye!

 5. na vájár, ki mondta, hogy nincsenek buckalakók? Szó se volt buckalakókról, MINDENKI tudja, hogy vannak buckalakók. (utíní!)

 6. akkor mi bajod Csubival? vagy a szomszéd kutyája is űrhajót vezet meg kocsmázik? 😉

 7. sztem ez nagyon ott van! én szeretem mind2 alkotást, ha nem is vallom magam rajongónak. ennyi csúsztatás meg belefér

 8. Nekem nagyon tetszett,lesz majd további fojtatás?Mondjuk a szereplőkről?

 9. Ezt én megkönnyeztem…
  Talán még hozzátehető, hogy mindkét masztert a saját tanítványa zúzza porrá… Bár Dumbledore prof még életben van, de a Kis Harry valóban darkul kicsinyég, tehát… Rowling mama helyében ezt simán meghúznám…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.