Gastro – csípős, almás marha

Kicsit tanácstalan voltam mit csináljak a marhából, ami úgy kábé egy kiló körüli lehetett.

Valami olyasmit szerettem volna, amit ma éccaka megcsinálok és holnap pont jó lesz ebédre, a kirándulás előtt. Mivel a marhahúst általában szeletben fagyasztom le, ezért most csak csíkokra vágtam a szeleteket és sokáig nézegettem, hogy mit is hegesszek belőle. Aztán rájöttem, hogy van ám itthon alma, ami nagyon jól passzol a puha marhahúshoz, ha jól meg van főzve.

Megpucoltam két fej hagymát és apróra felvágtam, hogy vastag szaft legyen majd belőle, és rádobtam egy kis olívaolajra, hogy megpülledjen. Amíg hiccent a hagyma, addig felvágtam az almát, kivágtam a magházat. (az almákat nem hámoztam meg). A kertből szedtem rozmaringot és kakukkfüvet sokat, és incifinci darabokra felvágtam a leveleket.

Amikor a hagyma már kellemesen megdinsztelődött, akkor lehúztam a tűzről és egy óvatos kiskanál pirospaprikát küldtem rá, alaposan összekevertem, majd beledobtam a husit. Amikor megfehéredett a hús, akkor 3 gerezd fokhagymát lehelletfinomra vágtam és jól belekevertem a cuccba. Ezután hagytam egy kicsit párolódni, majd rádobáltam a 3 felkockázott almát, (zöld nem jó, csak piros) felöntöttem egy kis vízzel és hagytam főni egy fél órát.

A fél óra után bekerültek az apróra vágott fűszerek, só helyett szójaszósz, úgy kb. 3 evőkanállal, egy kávéskanál bors és egy fél kávéskanál cayenne bors, az alma kedvéért pedig egy teáskanál szerecsendió őrlemény. Mindent jól összekutyultam, adtam neki még egy kis vizet, lefedtem és addig főztem a legkisebb lángon, amíg a marha szét nem ment, ha a kés lapjával megnyomtam, tehát ultrapuhára.

csiposmarha

Holnap ebédhez krumplipürét csinálok, amelybe úgyis kerül egy kis szerecsendió, pont passzolni fog. Ha nem őrültünk meg és nem túloztuk el a cayenne borsot, akkor a hús még éppen nem csípős, a szaft pedig úgy csíp, hogy előbb csíp egyet, aztán a csípést meggyógyítja az édeskés, szétfőtt alma-aroma.

hozzávalók:

  • 1 kg marhahús
  • 3 alma
  • 2 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • fűszerek (kakukkfű, rozmaring, cayenne bors, feketebors, szerecsendió)
  • 3 ek szójaszósz
  • idő
  • kedv
  • éh

2 hozzászólás “Gastro – csípős, almás marha” bejegyzéshez

  1. az összefőtt cuccból hogy választottad külön az almát köret gyanánt? mert a képen a formázott torony gondolom az alma. amúgy jónak hangzik, megcsinálás gyanús.

  2. Ő… izé, sehogy se szedtem ki, maradt a szaftban a szétfőtt alma. A torony az krumplipüré, a maga egyszerűségében.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.