internet explorer 8

Leszedtem ezt a bétát vagy RC1-et vagy mi a bánatot. Nem kellett volna.

Tulajdonképpen nem voltak nagy elvárásaim, explorert nem használok, a gyárban is firefoxon böngészek, de gondoltam, hátha, az MS dobott egy nagyot és csinált egy penge brózert. Szemrebbenés nélkül lövöm le a a poént: nem csinált. Sőt.

Az ideg akkor kezdett kerülgetni, amikor a telepítéshez le kellett szednem valami geniune win-toolt, hogy az elküldje a gépem seggluklenyomatát a központi központba, vagy a bánat tudja hova. Ezután elkezdtem telepíteni, de akkor szólt, hogy le kell szednem egy malicious software removal toolt is. Ekkor kellett volna felmutatni a középső ujjamat és 88-as pulzussal vissza alttabozni a tűzrókába.

(kis háttérinfó, hogy egy egészen jól védett céges rendszerben dolgozom, többszintű hálózati határvédelem, mindenféle vírus meg biszbasz ellenes kezelések, nincs lopott holmi, kamugyi licenszek)

Miután letöltődött ez a malicious izé, nekiállt végignyálazni a gépem, hogy nincs-e rajta ellenség, ezzel elbabrált egy darabig, majd közölte, hogy ő ezt az új izét most telepíti és megtette. Pontosan 27 percbe került, hogy egy rühes böngészőt telepítsek, amit ráadásul az operációs rendszerem gyártója készített. Ez volt az első hiba.

szinestab

Az egyetlen jó pont, hogy a firefoxomból profin beimportált mindent, amit csak lehetett, és ezek pontosan úgy működtek később, ahogyan kellett nekik.

Kapaszkodjunk meg, tabbed browsing! Whoá! Evoé! Sőt, ha az egyik tabon úgy klikkelünk, hogy egy új tabon nyíljon meg a link, akkor a szülő meg a gyerek tab ugyanolyan színűre változik, ezzel is éreztetve, hogy összetartoznak. Fántásztikus funkció. Színes.

kisablakbutton

Emellett képesek vagyunk a nyitott tabokról egyben nézeti képeket kapni és rájuk bökve váltani, hát lenyűgöző, hogy sikerült a redmondiaknak megoldani azt a funkciót amit a Shiira két éve tud, pedig azt egy zugcég csinálta.

Amiért viszont jár a pofon:

 • a tabok fülein nincs bezárógomb, ha be akarunk csukni egy tabot, akkor rá kell klikkelnünk a fülre, amitől megjelenik a bezárógomb (iksz) és becsukhatjuk. Ez becsületes böngészőkben nem két kattintás, hanem csak egy.
 • Ha nyitva van pár tabunk és az egyik tab tartalma automatikusan frissül mondjuk percenként (nekem van egy ilyen) és nyitunk mellé egy másik böngészőablakot, akkor a különálló böngészőablakot átváltja a multitabosra, ha megjön a tabra a frissités. Ennél idegesítőbb és büdösgyökerebb megoldást nem is lehetett volna kitalálni. A frissülő tabot is tartalmazó böngészőablakot belevágja a képünkbe, de nem vált ám a frissülő tabra, ha már el akarja dönteni mit akarok én nézni éppen…
 • természetesen az összes felesleges, erőforrászabáló flash reklámszar ránkdől, a tűzróka-féle pluginkezelés nyomokban sem lelhető fel.

kisablakok

Egyszóval sikerült gyártani egy böngészőt, aminél gyorsabb, jobb, felhasználóbarátabb és szebb is van a piacon. Brávó. Ezért kár volt fáradni. Úgy tűnik, hogy a vista mellett az IE8 is felsorakozik, két kollégám is visszatért a 7-es verzióhoz. Nyilván ez csak beta, nem a piaci modell, biztos minden csudajó lesz a hivatalos kiadásban. Csak azt nem értem, hogy ennyi idő alatt, amíg a firefox két vagy három, a safari egy komolyabb szintlépést csinált, az IE elérte egy zugböngésző két évvel ezelőtti állapotát.

Részemről 0 pont, maradok firefox és webkit. Azokban legalább normálisan néz ki a wordpress admin felülete.

2 hozzászólás “internet explorer 8” bejegyzéshez

 1. A 0 ponttal en is egyetertek, de ket bugz volt a bejegyzesben: IE7 is tud tabbed brozingot (vagyis nem IE8 talalmany), illetve minden tabot be lehet csukni ugy egy kattintassal, hogy a kozepso egergombbal kattint a raszorulo a tab fulere. (FF-ben is, IE7-ben is.)

  Ezektol eltekintve, hat ja. IE8 se valtja meg a vilagot, bar valahogy eddig is sejtettuk. Az lesz vicces, ha az EU kovetelesere FF-et budleznak majd a windozhoz! 😉

 2. igen, tudom, hogy tudott a hetes is, rosszul fogalmaztam, javítom majd.

  a középső gomb a nőknek van, azt nem tudja elfogadni a szerkesztőség 🙂

  biztos igazad van, de többet nem inditom el a nyolcast, úgyhogy nem próbálom ki.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.