kütyü – Amazon Kindle 2

Kicsit több, mint egy éve az amazon.com piacra dobta saját elektronikus olvasógépét, a Kindle-t. Idén február 24.-e a megújulás napja, boltokba kerül a Kindle 2, lássuk merre indult a könyvesbolt.

Az eredeti Kindle a Texas Instruments számológépek nyolcvanas évekbeli designját hozta, amitől szerintem ritka bután nézett ki, viszont a vásárolók szerették, úgyhogy tippem szerint igencsak jó termék volt, itt már beszéltünk róla. Az újszülött szinte mindenben túlszárnyalja elődjét, és végre a design sem szaratov hűtőszekrényeket idéz, hanem a korszerű és divatos formatervezési elveket követi.

kindle-frontrégi

Az első és legfontosabb külső fejlesztés, hogy a Kindle 2 végre vékony, egyharmad inch, vagyis kb 0,8 cm vastag lett. Emellett a tömege is csökkent, olyan 290 gramm körül van, ami bizony számít, hiszen a kezünkben kell tartsuk sokáig, amikor olvasunk. Megmaradt a billentyűzet, csak most már nem néz ki hülyén, sőt, nagyon kis kívánatos cucc lett a szögletes readerből, amolyan ipohone-os, lekerekített, pofás darab.

feat-libr2-300px_v251264267_

új

A belseje is fontos, sőt, ott vannak a komolyabb trükkök. A kijelző mérete maradt 6 inch, és a felbontása sem változott (600×800 képpont), ellenben a korábbi 4 helyett már 16 szürkeárnyalatot képes megjeleníteni, amitől a szüveg is és a képek is szebben renderelődnek. Mivel a Kindle 2-vel magazinokra is elő lehet fizetni, a grafikus elemek számítanak.

feat-sharper-screen-300px_v249745954_

A Whispernet, amely egy előfizetési díj és szerződés nélküli hálózat, továbbra is elérhető, csak a tempó változott, most már 3G-n jönnek a cuccok, ami lehetővé teszi, hogy hatvan másodpercen belül a kifizetett könyv a masinánkon legyen, anélkül, hogy wifi hotspotokat keresgélnénk, vagy a számítógépünket nyomkodnánk. Ahol van ilyen lefedettség (USA) ott akár a buszon ülve is megvehetjük a következő könyvünket.

A belső tárhelyünk is megsokszorozódott, az eddigi 200 helyett már 1500 könvyet tudunk tárolni az eszközön (2GB), amely mennyiség sokaknak az egész könyvtárát jelentheti, sajnos ezzel együtt eltűnt a bővtőkártya slot. A hálózati képességek bővülésével az akkukapacitást is növelni kellett, az amazon szerint 25%-al tovább marad életben ez a kindle, mint elődje, és ahogy nézem gyorsabb procit is kapott, mert a lapozási sebesség is nőtt 20%-al.

kindle2_1

Egy további új extra, ha akarjuk, akkor felolvassa nekünk a kijelzőn található szöveget, úgyhogy analfabéták is bekerültek a célcsoportba. Persze ez csak vicc, de aki esetleg kocsiban ül vagy olyan látási rendellenessége van, hogy nehezen olvas, hozzájuthat mégis a kívánt tartalomhoz.

Ami nekem nagyon tetszik, hogy ehhez a termékhez már egyáltalán nem kell számítógép, megáll a lábán (ha az USÁban lakunk). A támogatott formátumok skálája széles, (Kindle (AZW), TXT, Audible (formats 4, Audible Enhanced (AAX)), MP3, unprotected MOBI, PRC natively; PDF, HTML, DOC, JPEG, GIF, PNG, BMP through conversion) a design jó és az amazon kétszázharmincezer kötetéből szabadon garázdálkodhatunk, akár USD 9,90-ért de előfizethetünk a The New Yorkerre havi USD 2,99-ért, és a tartalmat wireless kapjuk. Az előző verzióból megmaradt a hasznos szótárfunkció, amellyel azonnal ráfordulhatunk a nem értett szó jelentésére, és van könyvjelző és kommentelési lehetőségünk is.

feat-dictionary-300px_v251264268_

Szőrszálhasogatós ítéletem: ha az USÁban lakunk, akkor must have, kell venni rögtön, még a reptéren odaérkezéskor. Ha nem élünk az államokban, akkor sajnos pont a lényeg veszik el (tippem szerint a jövőben worldwide elérhető lesz valami módon a készülékkel az amazon könyvesboltja, akár 3G-whispernet átjárón vagy a bánat tudja) mert a whispernet nélkül nem tud érdemben többet, mint más olvasógépek. (bár a szótár jó és nagy tárhely is, de egyik sem szükséges az olvasáshoz)

feat-pencil-300px_v251249385_

Nagyon tetszik az új Kindle, nagyon okosan fejlesztették, nincs benne sok csicsa, viszont kisebb, könnyebb és gyorsabb lett.És szebb. Eye candy. Az ára sem veszélyes, 359 dollárzokért lehet hozzájutni (előrendelésben) majd 24-étől ami ugyan magasabb ár, mint a Sony PRS505-é, de alacsonyabb az új sonyénál, és ugyebár az új modellt az újjal ér összevetni, a PRS700BC viszont 399.99 dollárz és értelmes újdonság csak a beépített háttérvilágítás benne, a gesture lapozást egyszerű parasztvakításnak tartom. (a Cnet tesztje alapján pedig a az új sony kijelző kevésbé kontrasztos, továbbra sem támogatja a Mac tulajdonosokat (!) továbbra sincs wireless benne (whispernet nélkül amúgy tök felesleges is) és továbbra sem támogatja az AudioBookot)

Verdikt: USA lakóknak egyértelműen Kindle 2, USA-n kívül 60 dollár spór és PRS505. Sőt, akinek az usában már van kindle 1-e, az adja az öccsének és vegyen kettest üstöllést.

Pro:

  • vékony, könnyű
  • design
  • hatalmas tárkapacitás
  • beépített szótár
  • nem kell hozzá számítógép (az usában)
  • újság, folyóirat előfizetési lehetőség

Kontra:

  • Whispernet csak az USÁban elérhető
  • ezzel majdnem az összes igazi plusz el is veszik
  • kicsit nagyobb lett
  • nem kapunk hozzá borítót, ami minimum  30 dollár plusz kiadás
  • nem lehet kártyával bővíteni

Amazon.com a Kindle 2-ről

PC World Kindle 2 teszt

Sony PRS700 áttekintő

Sony PRS700 vs Kindle 1 összehasonlítás

4 hozzászólás “kütyü – Amazon Kindle 2” bejegyzéshez

  1. Ezt a postot vártam tegnap, köszi :). Én is maradtam Sony PRS-505 párti (egyelőre csak fejben).

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.