Calibre 0.5.0

Az előző verzió kiadása után másfél évnek kellett eltelnie, hogy kézbekaphassuk Kovid Goyal következő ebook-kezelő verzióját.

Az általam már többször megénekelt Calibre lett most kicsit szebb,  és számos új funkcióval okosabb is. Gyorsan fussuk át mit tud a friss, ropogós Calibre:

  1. újabb eszközök támogatása : PRS-505/700, iPhone, Kindle 1 és 2, Cybook Gen 3
  2. Konvertálás  EPUB, MOBI and LIT formátumba. (LIT csak parancssorból)
  3. konvertálás  ODF (OpenOffice documents), MOBI, LIT, RTF, EPUB, PRC, CBR, CBZ, FB2, PDF formátumokból
  4. időzített letöltés lehetősége 150 újság, hírforrás cikkei közül, ezeket természetesen a kívánt formátumba konvertálhatjuk
  5. E-book olvasó a komolyabb formátumokhoz
  6. interneten metadata/borító keresés támogatása (ISBN alapján)
  7. beépített webszerver, hogy a könyvtárunkhoz távolról is hozzáférjünk
  8. új böngészőmódszerek, tagok vagy borítók alapján is kereshetünk
  9. féltucat nyelven elérhető a szoftver
  10. a  libprs500 név végérvényesen Calibre-ra változott

Én egyelőre a win-es kiadást nézegettem meg, kicsit mintha lassabban indulna, de utána minden rendbe jön, a szokásos kényelem és tempó.Aki kíváncsi az összes módosításra, annak: Der Changelog

kovidgoyal A képen a szerző maga, aki ugyan indiában született, de most a CalTechen babrál mindenféle számítógépekkel és unalmában Calibrét ír. Jópofa alak, megérdemel szerintem egy kis donációt, mert egymaga sokkal jobb szoftvert írt, mint a Sony összes alkalmazottja együtt.

Ami még fontos, hogy macesek gyakran szívnak (na jó, csak Sebi) azzal, hogy az rtf-be a mac hajlamos mindenféle misztikus metadatát pakolni, és ez nem mindig klappol az ebook reader lelkivilágával. Ezt elkerülhetjük, ha a megfelelő metadata formátumra ügyelünk, vagy úgy is, hogy rá se bajszintunk a metadatára, vagyisvegyük ki azt az alsó pipát és kész.

calibre05