Gasztro – csirke grillezett cukkinivel

Főzős már régen volt, úgyhogy most jön egy ilyen. A gombaszósz most sokkal közelebb volt nagymamáméhoz. Nézzük mi történt.

Miután a gyermekkel abszolváltuk a zsákmányszerző portyát, amely során útba ejtettük a zöldségest, a hentest meg kijelölt gyalogátkelő helyeket, hazatérésünkkor sok finomság várt a sorsára a szatyorban. Mindenekelőtt csirkemell, valamint fejletlen cukknik, amiket itt courgette-nek hívnak, meg gomba, csampinyon. A terv az volt, hogy a csirkemell mellé grillezek cukkinit és az egész mellé lesz egy kis gombaszósz, ahogy a nagyi csinálja. Ez nagyjából meg is valósult, lássuk, hogy melyik összetevővel mi történt.

csirke

A csirkemellet felvágtam, a szeletek minkét oldalát bedörzsöltem sóborssal, valamit a saját kertemből szedett kakukkfűvel. Ezután olívaolajat hevítettem, amelybe a borsőrlővel koriandert őröltem és mellé dolbtam három kisportolt babérlevelet. Ezeket hagytam kicsit hevülni, majd rájuk fektettem a hússzeleteket és alaposan megsütöttem őket, amíg egy picit meg nem barnultak. Menet közben még párszor őröltem rá újabb koriandereket, csak a miheztartás végett.

cukkini

Az alapos mosás után a cukkiniket megszabadítottam a végeiktől, majd felbevágtam őket. Ezután a tepszit vékonyan kiolajoztam és a a cukkiniket németes pröcizitással befektettem, mint egy bankár. A tetejükre szintén ment friss kakukkfű, olívaolaj és lehelletfinom szeletekre vágott fokhagyma, majd lefóliáztam az egész balhét és betettem a sütőbe. Egy jó fél óra után, amikor a villa már könnyen beleszaladt a zöldségbe, akkor a sütőt grill-re kapcsoltam, levettem a fóliát és rápirítottam, mint a rossz gyerekekre. Addig sütögettem őket, amíg a felszínen megfelelő, rusztikus pörzsanyag nem képződött.

gombaszósz

Újabb kísérletem, hogy a nagyi gombaszószát elérjem, úgy indult, hogy vöröshagymát nagyon apró kockákra vágtam, azt olajon üvegesre pároltam, majd rátettem egy teáskanál pirospaprikát, felöntöttem nagyon pici vízzel és megforraltam. Ezután rátoltam a felszeletelt gombát és lassú tűzön megfonnyasztottam, Miután a leve kezdett elfőni, beleszórtam sóborst, kakukkfüvet, egy deci tejszínt, két evőkanál mustárt és újra összeforraltam. Igaz, hogy hígabb maradt, mint a célállag, de ízre végre ott voltam, ahol lenni akartam. 99%-os eredményt értem el nagymamaparitáson, ami eddigi legjobbam.

dsc_6226

Ennyi a mese, nem egy nagy kaland, de érdekes volt egyszerre három kajára figyelni, egyébként sokkal komótosabb szoktam lenni, de most még volt egy délutáni programunk, úgyhogy nem sokkal azután, hogy a gyerek felébredt, már kész is volt a takarmány.

13 hozzászólás “Gasztro – csirke grillezett cukkinivel” bejegyzéshez

  1. Kedves kodiak, az életeddel játszol, ha ilyeneket mondasz, csak szólok :-)))

  2. E miatt maradt el az úszás? Mondjuk jól néz ki.

    Lassan indul az itteni gombaszezon 🙂 én már teszteltem némi helyi anyagot.

  3. A fejletlen cukkiniról ugrott be, hogy valamiért a kifejlett cukkinit viszont marrow-nak hívják, pedig ugyanaz a zöldség, mint a courgette. Mondjuk angolok, nem kell, hogy értsük mit miért hívnak hogyan.

  4. végre gasztro 🙂
    ugy megkivántam a gombaszószt, hogy a héten szerintem csinélok is egyet.
    itthon is lehet ilyen törpe cukkinit kapni? idáig csak ilyen kifejlettebb pédányokkal találkoztam, de lehet hogy csak nekem kerülte el a figyelmemet.

  5. Speedy: Piacon keresd szvsz, ot rendszeresen látok fejlődésben visszamaradt cukkinit, biztos pálinkáskenyérrel etetik. 😀

    Kodiak: A gombaszósznak éppenhogy rusztikusnak kell lennie, az igazi az, ha egészen kicsi gombafejeket kapsz és a gomba teljes metszete megmarad. Turmixolva valami nem túl gusztusos barnás trutymót kapnál.

  6. ebből kéne megélned, komolyan! kár, h otthon se fizetőképes, se kereslet nincs, pedig..
    szakácskönyv? on-line tv só? főzzön papi bácsival. te is nyalogathatnád a tíz ujjadat mint stáljuci

  7. hát az nem tartozik rám, hogy mit nyalogat a stáljuci, de főzős műsort szivesen csinálnék, az érdekes lehet. de persze nem csinálok 🙂
    sőt a kajából is szivesen élnék, az érdekesebb,mint amit csinálok, de lehet, hogy ebből élnék, akkor az lenne érdekesebb, amit most. sose akarjuk azt, ami van 🙂

    úgyhogy egyelőre csak ti főztök papibácsival, exkluziv 🙂

  8. Sose bánd, itthon biztos felkopna az állad, ha nekiállnál éttermesketerkedni, mer 1 kézen meg lehet számolni az olyan tápbázisokat, ahol a szakácsember reggel kimegyen a pinyacra, oszt abból főz, amiből szépet, frisset lehet kapni.

    Mer rántotthús, meg hagymás rostélyos, meg pulykaGordonblő köll a népnek akkor is, ha a csak kéthetes mócsing van a húspultban, a gombát konzervnyitóval készítik elő, nem beszélve a vizestarpista sajtutánzatról kilencszázé’ (csak hogy emlékezz az itteni szegény éhezőket sújtó rögvalóságra) és még sorolhatnám. A 20 éve megírt szent étlap, a megszokás/lustaság, meghá’ „avendégekiseztakarják” szentháromság megtörhetetlen egysége rúlzik itten az etetőkben, elmét és új ízekre vágyó nyelvet egyaránt szikkasztva.

    A kiwiket tanítgathatnád a szépre-jóra, csak elég melós lenne a yelvi és egyéb humorodat azon a nyelven előadni, amit ők is értenek, és erős túlzással angolnak neveznek. 🙂

  9. egy jútúb tesztadást azér nyomnék én a helyedben, meglepő nézettség is produkálódhat, ne feledjük a rengeteg, hazánkból szanaszét szaladt magyar ajkú (és ez itten minden értelemben) honfitárs szórakoztatását. szóval sem, h irány dabas és kifőzdét kell nyitni. nem azért jött el az ember időt/pénzt nem kímélve. világhálózz.
    puszik

  10. na ez nem rossz gondolat, még az is lehet, hogy csinálok ilyen főzike podkasztot. ezen még filózom kicsit 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.