Jazz – The Budapest Jazz Orchestra meets Kálmán Oláh

Valójában swing és bigband, de nem ez a lényeg, hanem az, hogy a magyar zenei életben született valami korszakalkotó, csodálatos és professzionális. Az egész szerkesztőség állva ünnepel!

2008-ban a Budapest Jazz Orchestra készített egy lemezt Oláh Kálmánnal, amelynek címe „Images”. A magyar weben gyakorlatilag egy helyen, a JazzFM oldalán írtak a lemezről (a bookline nem ér, ők csak kopipésztelték a kiadó, a hungaroton dumáját), ami kifejezetten meglepő, hiszen maga a Jazzreview.com is csak szuperlatívuszokban beszél róla, és a Downbeat magazinban nyomtatásban is megjelent egy hosszú méltatás. (a hungaroton ennyit tud) Az album egyébként két és félezer forintokért hazaszólítható a hungaroton boltjaiból vagy a zenekar honlapján megrendelve.

Tessék alaposan végigolvasni az értékelést, érdemes. Minden résztvevőnek szívből gratulálunk, és ha véletlenül valaki (mittudomén, a zenekar menedzsere, vagy bárki, khm) küldeni akar nekem egy korongot, dedikálva, nem fogok megsértődni. Megvenni sajnos itt nem tudom.

bjo-images

Szerintem azért nagy dolog, ha egy kortárs magyar formáció lemezéről, a jazz szülőhazájában azt írják mérvadó szaklapok, hogy „ha csak egy bigband lemezt akar vásárolni az idén, akkor ez legyen az” vagy „Oláh mindent betöltő hangszerelésének uralma alatt a zenekar eddigi legkifinomultabb felvételét és az eddigi legjobb big band lemezt készítette el ebben az évszázadban.

Featured Artist: Budapest Jazz Orchestra Meets Kálmán Oláh
CD Title: Images
Year: 2008
Record Label: Hungaroton
Style: Big Band / Swing

Review:
It’s about time someone created a superior third-stream jazz recording in the 21st century.  The Budapest Jazz Orchestra Meets Kálmán Oláh, Images, is that disc.  Pianist Kálmán Oláh, a recipient of the Liszt-prize who was also named Jazz Musician of the Year by Gramofon magazine, won the Grand Prize of the BMI Thelonious Monk International Jazz Composer’s Competition in 2006.  As a performer/teacher he leads his own groups in addition to giving lectures at Liszt Academy of Music.

“Images” is Oláh’s brilliant homage to, and reworking memoriam of, Bela Bartok’s music into a quasi-jazz/classical highbred that is true to both genres and crossovers between them as well.  Without the need for direct quotes of Bartok’s music, Oláh, in the two part “Images” suite, evokes not just the complexity and tight construction inherent within the folk music pioneer’s music, but also orchestrates a big band sound resplendent with clashing brass and triumphant saxophones.  Oláh’s piano work, a mainstay and focal point throughout, is at times both terse and sprawling in much the same way Bartok’s Miraculous Mandarin is both a statement of strength and yet full of beautifully constructed 20th century harmonically oriented melodies.

After the 26 minute suite, the recording concludes with four last Oláh arrangements.  First up is his “Valley Of Megiddo,” a broodingly happy swinger, again featuring Oláh’s inspired piano work and a bevy of orchestral colors from the big band interspersed with superior solos that serve to highlight the musical arrangement, not draw attention away from it.

Thelonious Monk’s “Round About Midnight,” along with a true classically oriented “Prologue,” follows next.  The album is completed by Oláh’s, “Last Moment,” one of his most famous compositions.  Here arranged for big band, we are again treated to sheer timbral delight.  The composition takes the form of a 3 plus 1 part suite and is almost too hip for its own good.  The Latin elements, mixed with the folk style melody, are layered perfectly.  You can’t help but smile as you listen.

The Budapest Jazz Orchestra is as fine a big band as can be found in today’s jazz market.  They play with a surety and grace, punctuated by solid metrical time concepts and an innate feel for swing, missing from so many of today’s best collegiate and professional jazz ensembles.  In the hands of Oláh’s tremendous arrangements the group has produced their finest record, and the best big band recording, so far, of this century.  If you only buy one big band album this year, this is the disc to buy.  Because it’s hard to find you won’t see the big magazines reviewing it, but have faith, when you listen to this you will know and fully understand just how grand and glorious a musical statement this is.

Tracks: Images For Jazz Orchestra – In Memoriam Bela Bartok Part Two: The Metropolis, Images For Jazz Orchestra – In Memoriam Bela Bartok Part Two: Homeland, Valley Of Megiddo, Prologue To Round About Midnight, Round About Midnight and Last Moment

Record Label Website: http://www.hungaroton.hu/

Reviewed by: Thomas R. Erdmann

magyarul a bjo oldaláról:

Már ideje volt, hogy valaki elkészítsen egy igazi 21. századi jazz felvételt. A Budapest Jazz Orchestra Meets Kálmán Oláh, Images című lemeze ez az a felvétel! Oláh Kálmán Liszt díjas zongorista, akit a Gramofon magazin az Év Zenészévé választott, továbbá a BMI Thelonius Monk jazz zeneszerzők versenéynek győztese 2006-ban. Előadóként és tanárként saját zenekarának vezetője valamint a Liszt Ferenc Zeneakadémia oktatója.

Az Images Oláh Kálmán brilliáns tisztelgés és átdolgozott emlékezés Bartók Béla zenéje előtt, egy jazz/ klasszikus hibrid, amely igaz mindkét stílusra, ugyanakkor átmenet is a kettő között. Anélkül, hogy szükséges volna Bartók zenéjét idézni, Oláh a kétrészes „Images” szvitben nemcsak felidézi a magyar népzene úttörőjére oly jellemző összetettséget és szerkezetet, de egy csillogó big band hangszerelést produkált ütős rézfúvókkal és győzedelmes szaxofon hangzással. Oláh zongorajátéka – amely a fő támasztéka és gyújtópontja az egész műnek – időnként velős, máskor burjánzó, akárcsak Bartók Csodálatos Mandarinja, amely egyben az erő kinyilatkoztatása ugyanakkor telis tele van a 20 századra jellemző harmóniaközpontú, gyönyörűen felépített dallamokkal.

A 26 perces szvit után a felvétel négy Oláh hangszereléssel zárul. Elsőként a „Walley of Megiddo”, egy tűnődően boldog swing darab, amelyben szintén Oláh költői zongorajátékát hallhatjuk egy seregnyi zenekari színnel kísérve és a big band által kiváló szólókkal tarkítva, szolgálván a muzikális hangszerelést, nem pedig elvonva a figyelmet arról.

Thelonious Monk „Round about midnight”-ját a valódi klasszikus irányultságú „Prologue” követi. Az album befejező száma Oláh egyik leghíresebb szerzeménye, a „Last Moment”, ezúttal big bandre hangszerelve, – amelynek során újfent merő auditív gyönyörben lehet részünk.  A kompozíció a 3+1-es szvit formát követi. A latin elemek népzenei dallamokkal keverednek és tökéletesen rétegződnek. Nem tehet mást az ember, csak mosolyog, miközben hallgatja.

A Budapest Jazz Orchestra olyan kifinomult, amennyire csak lehet egy zenekar a mai jazz piacon. Biztonsággal és elegánsan játszanak, egységes metrikus koncepcióval és  a swing iránti belülről fakadó különleges érzékkel,  amely olyan sok mai profi jazz együttesből hiányzik. Oláh mindent betöltő hangszerelésének uralma alatt a zenekar eddigi legkifinomultabb felvételét és az eddigi legjobb big band lemezt készítette el ebben az évszázadban. Ha ebben az évben csak egyetlen big band lemezt akar vásárolni, akkor ez legyen az! Nehéz lesz még egy ilyet találni, és noha nem minden nagy magazin fog erről írni, higgyen benne: amikor hallgatja, akkor tudja és érti meg igazán, milyen nagyszerű és tündöklő zenei vallomás is ez.

Az emusic Oláh Kálmánról:

A graduate of the Béla Bartók Conservatory and Franz Liszt Music University (the latter of which he became a faculty member in 2000), Budapest native Kálmán Oláh has long been impressing jazz aficionados worldwide with his own particular style, which blends together elements of Hungarian folk and classical music into more traditional jazz structures. With his Trio Midnight, which he started in 1990, Oláh has released a handful of albums, but as a solo pianist he has also recorded material and won numerous competitions. It 2003, with help from bassist János Egri, drummer Ferenc Nemeth, and singer Irén Lovász, Oláh issued Contrasts + Parallels, while for 2007’s Always, his U.S. debut, he chose famed players Jack DeJohnette and Ron McClure to back him, a combination that led to a much more straightforward realization of jazz, including on the title track, which won him the Thelonious Monk International Jazz Piano Composers Competition in 2006.

5 hozzászólás “Jazz – The Budapest Jazz Orchestra meets Kálmán Oláh” bejegyzéshez

  1. A Downbeat Mag kritikája itt elérhető (klikk a képre)
    http://bjo.hu/main.php?page=hireink&id=9&lang=hu

    Megjegyezném, hogy Chet Baker egyik most kiadott CD-je 3 csillagot kapott, Joe Zawinul meg 3 és felet. Az Images által besöpört 4 csillag a legtöbb, amit bárki kapott.

    A zenekar menedzserét keressük CD ügyben. Megvannak a módszereink 🙂

    Egyébként a klubokban az a pletyka terjedt el, hogy a fenti két kritika után a zenekart meghívták a Zátonyra is egy koncert erejéig.

  2. Hát, ez csak akkor ilyen fantasztikus, ha szereted a modern jazz-t. Nekünk ehhez a darabhoz élőben volt szerencsénk, egy olyan koncerten, ahol a jazz-t szerették volna megkedveltetni a fiatalokkal (Művészetek Palotája). A mi társaságunk „öregnek” érezte magát (huszonévesek) a sok tini között, tényleg ők voltak a nézőtéren többségben. Nem tudom, mennyire érte el a koncert a célját, mennyire befogadható a darab egy tizenévesnek… Mi azért mentünk, mert jazz-történetet ígértek (azt gondoltuk, klasszikus jazz/swing lesz, tévedtünk). Hát ezt kaptuk. Ha tudjuk, hogy ez lesz, nem megyünk. De sebaj. Viszont a Budapest Jazz Orchestra tényleg nagyon jó, még így is tudtuk értékelni őket, hogy moderneket játszottak.

  3. Herr Spitz,

    Kérném a menedzserügyben folyamtosan tájékoztatni a szerkesztőséget. Zátonyrajövés ügyben meg pláne, bár van egy gyanúm, hogy ha zátony, akkor Wellington, az jazzabb, mint ókland. De hát egyefene, nincs az olan messze, ha a zenekar idejön…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.