Poppy Day

In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row …

John McCrae : In Flanders Fields

anzac-home-hero

85 évvel ezelőtt a világ belevetette magát az első világháborúba. Négy évvel később, 1918 november 11-én, 11 órakor a háború végetért, de katonáktól és civilektől is hatalmas áldozatot követelt. Az életüket áldozók emlékére azóta is minden évben megtartják az emlékezés napját novemberben. John McRae verse után, az emlékezés és tisztelet jelképe a pipacs lett.

anzacpoppyItt a zátonyon az állami megemlékezés napja az ANZAC Day, amelyen a veteránok és a szervezeteik megemlékeznek az ANZAC erők első szerepvállalásáról. 1922 óta az ezt megelőző péntek a poppy day, ez ma van, a veteránszervezetek emberei járják az utcákat, terket, becsöngetnek mindenhova, pipacs kitűzőt árulva, adományokat gyűjtve. Az utcán rengetegen viselnek pipacs kitűzőt, a háboruban hazájukat szolgálók tisztelete töretlen, érthető, az áldozat hatalmas volt.

visitgallipoli

A pipacson levő cédula szövege : NZ Returned and Services’ Association. Az RNZRSA a legnagyobb (mellesleg a legrégebben működő ilyen) önkéntes szervezet, amely segítséget nyújt mindenféle embereknek, elsősorban a veteránok és családtagjaik számára. Százharmincezer tagja van, a szervezet mottója: ‘People Helping People’.

badge_big

A szervezetet 1916-ban alapították az első világháborúban megsebesült katonák, akik felismerték, hogy a visszatérőknek, a családjaiknak és a soha vissza nem térők családjainak szüksége van olyan támogatásra, amely nem mérlegel, nem ítél, csak teszi a dolgát, segít. Az általuk gondozottak nem csak olyan támogatásra számíthatnak, hogy elviszik az időseket kórházi kezelésre vagy összekalapoznak nekik új szemüvegre valót, hanem pénzügyi és lelki segítségre, vagy bármiféle támogatásra az élet bármilyen területén. Senkit nem hagynak egyedül, ahogy a veteránok sem hagyták cserben az országot. Emlékeznek rá.

9 hozzászólás “Poppy Day” bejegyzéshez

 1. Mit van ezen unnepelni? Elkuldtek par gyarmati katonat meg benszulottet meghalni valami europaba. Valamifele kiraly kedveeert, igazsagtalan haboruba. Szerencsere a torokok jol magfingattak oket, de nem elegge, mert par evtized utan megint belekoptek a levesbe Kretan, meg olaszban. Mindkettot megszivtak, de ugyebar kit erdekel par gyarmati katona, volt beloluk millioszamra.
  Mit kell ezen unnepelni? Szerencsere azota mar kezdenek itt is megvaltozni, hassan rajonnek, hogy igazsagtanal haboruban voltak egy masik orszag kedveert, akihez semmi kozuk sincs.

 2. Jo, de nem kene akkor a szegeny torokokrol is megemlekezni? Meg szegeny nemet katonakrol akiket lelottek a levegoben?
  Az egesz egy faszsag.
  Meg szerencse a wikipedia korrekt:
  For some[weasel words] younger people, the sombre focus of the day receives less emphasis than do the more celebratory aspects of a national holiday. For most New Zealanders though, the day is an occasion on which to formally pay tribute and to remember.[citation needed] For many, the day serves as a reminder of the futility of war

 3. ezt az “igazságtalan háború” maszlagot akár el is felejthetnéd, aki alattvaló az meg időnként meghal az uralkodóért, pláne ha katona. A névtelen katona intézménye nem véletlen. A pont pedig Pukkénél van, ez nem ünnep, hanem megemlékezés.
  A törökökről megemlékeznek a törökök, az elesett német katonákról meg a németek.

 4. Itt Írországban megemlékeznek azokról a német katonákról, akiket a sziget körül lőttek le, vagy halásztak ki holtan a vízből, vagy itt voltak hadifoglyok, és itt haltak meg. A temetőjük Glencree-ben található, s minden évben _megemlékeznek_ róluk novemberben. Az írek is, és az itt élő németek is. Együtt.

  http://www.denkmalprojekt.org/misc_laender/glencree_ie.htm

 5. Anzac-kekszet ehetsz máskor is. Az első süti volt, amit valaha is készítettem 🙂 Olyan egyszerű, hogy bele mertem vágni. De a családnak nem ízlett 🙁

 6. Mert a világon általában az első világháború végét jelző dátumnál emlékeznek meg. Itt (ájmín OZ, NZ, Cook Islands, Samoa, Tonga, Niue) április 25. egy jeles dátum, az ANZAC születése és első, igen véres bevetése ide kötődik. (köv. poszt, maradjanak velünk)

  A pipacs meg közös szimbólum, csak itt máskor.

  Anzac keksz ügyben nem tudok nyilatkozni, sosem szántam rá magam, de egész évben kapni.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.