Egy grafika margójára

Van nekem ez a kritikus, pikírt szemléletem, meg vizuális memóriám (arc-név összefüggésben nem mindig működik) és most ezt találtam.

ws_vault_door_1024x768

Nem mondom, hogy az internetről való képlopásért szemkinyomás járna, magam is csentem már illusztráció végett ezt-azt, de azért igyekszem sajátból dolgozni, pedig én csak egy kicsi blog hajóját irányítgatom az információs szupersztrádán (már elnézést a visszaesőként elkövetett képzavarkeltésért) nem vagyok hogyhíjják.

Rávetettem a szemem sugarát a piacvezető – khm, hát mondjuk ki ökölbe szorult kézzel – portálra és legott feltűnt, hogy valamit mintha már láttam volna, máshol.

Na de mi a stájsz? Ez volt a főoldalon ni:

indextrezor-page

Én ugyan nem vagyok grafikus, de azt saccra meg tudom mondani, hogy a kép elkészítésének nehéz része a széf megrajzolása, a színes izék rákalapálása csak egy újabb layer jpg, sebaj. A széf mondjuk jó is, nézzük meg közelebbről:

indextrezorÉs tegyünk mellé egy másik képet:

indextrazor-origmac-trezor

Amelyet már elég régóta láthat, aki követi a MacHeist webes megjelenését:

indextrazor-origmac

Ámde, ha jobban megfigyeljük, akkor a MacHeist megoldásán nincsenek körben szegecsek a falon és nincs ott az ajtórés sem, ezeket akkor az index grafikusa hekkelte volna a képre vagy a MacHeisté hekkelte le? A színes lobogók felhelyezése előtt a képet már használta valaki:

indextrezor-vaulticon

További izgalmas turkálás után, újabb és újabb helyeken tűnik fel ez a páncélajtó grafika, van ahol csak úgy eredetiben, van ahol kicsit megvajákolva. (egyébként is érdemes rákeresni a „vault door” szókapcsolatra, nagyon érdekes, valódi páncéltermek ajtajait lehet látni)

index-digitalvault-door

index-sirius

Szóval nagyon is stock-szaga van a dolognak, és én is megtaláltam egy ingyenesen letölthető verziót a wallpaperstock.net-en. Valahogy nagyon ismerős ám ez a páncélajtó a Kaliforniai Disneylandben is, amit ebben a blogban találtam, (meg ebben a beszédes nevűben is) ám lehet, hogy csak akartak egy nagyon péncélajtószerű valamit csinálni és ezt adja ki a funkció és a forma szinergiája.

Szóval ennyi. Csak egy kép, nem tudni ki csinálta, de mindenki használja, aki csak hozzáfér. Ahogy ez a poszt is a leadben. Tisztelegjünk (előttem, hogy kitöröltem az indexfikázós részeket inkább) az ismeretlen grafikus előtt.

6 hozzászólás “Egy grafika margójára” bejegyzéshez

  1. A zindex lefordított cikkeitől szoktam lemenni hídba (pedig már öreg vagyok hozzá), feltűnik a hír az angol lapban, rá két napra megjelenik a zindexen sz*r fordításban.

    Á, minek is bosszantom magam, nem élek ott.

  2. Nem kell kifinomult vizualis memoria, eleg ha hasznalod a

    http://tineye.com

    -ot.

    Az indexet nem akarom vedeni, nyilvan illusztraciokhoz mindent felhasznalnak, amit tudnak. Az viszont sokszor egyaltalan nem egyertelmu, hogy valaki lopta-e a kepet, ha csak nem a keszito fedezi fel. Ugyanis sokan eladnak kepeket stock image szolgaltatasoknak, akik aztan tomegevel kiszorjak a sok elofizeto kozott, ok meg legalisan felhasznalhatjak ezeket a sajat celjaikra. Es persze az is sokszor elofordul, hogy ingyeneskent feltoltik a lopott vagy ismeretlen eredetu kepeket.

    http://www.stockxpert.com/browse_image/profile/kjpargeter

    Meg az is lehet, hogy o az eredeti keszito. Bar epp a multkor volt a hirekben egy faramuci esetrol szo, amikor egy hasonlo kepszolgaltato benyujtotta a szamlat a kep eredeti keszitojenek, mondvan: felhasznalta a honlapjahoz a kepeket. (Persze a tudta nelkul toltogettek fel masok az o munkait.) Es meg ot akartak beperelni emiatt, neki kellett bizonyitania a nem egyszeru tenyt, hogy a kepeket eredetileg o keszitette. Hogy mi lett az eset vege azt nem tudom. (Nem talaltam meg a linket a hirre.)

    Sajnos ebben a temaban elegge jol el kellett melyednem, mert epp az egyik nagy magyar tankonyvkiadonak keszitettunk interaktiv tananyagot, ahol a szerzok kezdetben osszeloptak mindent, amit csak talaltak. Aztan feleszmeltek es legalizaltak a tartalmakat. (Persze csak miutan en mar beszerkesztettem, ugyhogy cserelhettem ki a rengeteg kep jo reszet…)

  3. hát a tineye elsőre megbukott nálam, de még próbálgatom.
    Nyilván nem egyszerű kitalálni, hogy most ki használt fel és mit és milyen jogok/ellentételezés alapján, igazából a poszt szempontjából mindegy is. Nem igazán erről van szó, csak érdekesnek találtam, hogy egy ilyen, viszonylag könnyen azonosítható kép merre csámborog még a neten, úgy, hogy a készítőjéről semmi az égvilágon nem derül ki. Pedig nyilván elbabrált vele, mert elég jól néz ki. És az egészet alaposan megkeverik a stockfotó boltok, és az onnan vásárolt képeket egy kattintással elcsóró és máshol felhasználók.

  4. Tineye valoban nem egy csoda, azert sokszor mukodik a dolog. Az a legnagyobb baja, hogy nincs benne eleg mennyisegu kep.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.