Kütyü – Amazon Kindle DX

Az ebook readerek fejlődése nem áll meg, az E-könyv olvasók blogból értesültem, hogy az amazon a Kindle 2 után újabb verzióval bővíti a kínálatát. Jön a Kindle DX, amely szakít a népszerű 6″-os kijelzővel. A haladási irány igen jól átgondolt, továbbra is a számítógéptől független működésen van a hangsúly.

kindledxpalm1

A legnagyobb dobás persze a 9.7 (24,6cm) inch képátlójú, 16 szürleárnyalatot megjeleníteni képes, e-ink display, amelyik lényegesen nagyobb lehetőségeket kínál, szemben az eddigi 15.2cm-esekkel . Új dolog a natív PDF kezelés is, ami végre komoly előrelépés lesz, mert a szoftverből matekozott PDF-rajzolás, hát nem volt erőssége a kütyüknek.

kindledxgraphic2

A vezeték nélküli kapcsolattartás és adatátvitel, a kindle 2-höz hasonlóan, 3G hálózaton működik, továbbra sincs havidíja, és továbbra sem kell wifi hálózatra vadásznunk, ha hirtelen könyvet/tartalmat akarunk venni valahol. és van lefedettség. Persze ez egyelőre marad az USA felhasználóknak, és ők is az Amazon könyvesboltjában tudnak vásárolni közvetlenül az eszközről, ám nekik kifejezett előny a 275ezer kötetes választék, amelynek a nagyja $9.90-ért elérhető.

Emellett, és ez tippem szerint remekül kihasználja a nagyobb kijelzőt, természetesen maradnak az újságok, folyóiratok, hetilapok villanyos változatai, előfizetéssel (és milyen áron, halló!), és kedvelt blogjainkat is olvashatuk, hála a vezetéknélküli kapcsolatnak. Marad a jegyzetelés, a beépített szótár, és az összes nyalánkság, ami a Kindle 2-ben már megjelent.

kindledxbook

További újdonság, hogy már 3500 könyvet leszünk képesek az eszközön tárolni, vagyis megnövelték a belső memóriát, és a jószág megkapta a nagyon divatos iPhone-szerű funkciót, hogy az eszköz elfordításakor újratördeli nekünk a szöveget az álló és fekvő formátumhoz igazodva. Kapunk még egy meglehetősen alap böngészőt is, ha mindenáron egyéb webes tartalmakat kívánnánk a kütyün megjeleníteni, és bekerült a text2speach felolvasó funkció is, az mp3 és podcast lejátszás mellé.

kindledxsitreadbench

Melleseg az iPhone felhasználóknak külön kedveskedik az amazon, az Apple App Storeban megvásárolhatjuk a Kindle for iPhone nevű applikációt, amely szépen összeköt bennünket az ingyenes whispernettel, és ugyanúgy tudunk könyveket vásárolni és olvasni, mintha Kindle-t használnánk.

kindledxiphone

Egyelőre a Kindle DX előrendelése zajlik, a nem túl barátságos 489 dolláros áron, megjelenése valamikor nyáron lesz, már úgy értem, amikor amazonéknál nyár lesz.

Eddig a hírek, most jön a szubjektum: nekem tetszik. Ha az USA-ban élnék, akkor most szívnám a fogam, hogy mit fogok kezdeni a rági Kindlámmel és Kindle 2-mmel, mert istókuccse megvenném. Végre finom a design, nem otromba, lapos, könnyű meg minden.

kindledxgraphic

Ellenben a megnövelt képernyőméret, ami a nagy előnye a dolognak, egyben a hátránya is szerintem. A készülék méretei: 10.4″ x 7.2″ x 0.38″ vagyis 26,5 x 18,3 x 1 cm, ami nekem már túl van a hordozhatósági határon. A hatcollos ebook readerek nagy előnye, hogy zsebkönyv méretűek, (a PRS505 tokostul 18cm, ami kevesebb, mint a DX szélessége).  Ez már túlvan a kényelmességen, ha tömegközlekedésen vagy kávézóban akarnánk olvasni, legalábbis egy dosszié méretű kütyüt én nem szívesen tartanék a kezemben ilyenkor, a tömege ugyanis lehellettel fél kg felett van. Ugyanakkor otthon, fotelban olvasásra messze jobb lehet, mint egy 6 collos, ahogy a reklámfotón olvasó urat nézem.

kindledxsitread

Fals kicsit a dolog, mert az én olvasóm teljes átlója kisebb, mint a DX kijelzőjének átlója… az én elképzelésem a funkcióhoz legjobban passzoló formáról egy olyan eszköz lenne, amelynek a frontoldala csak kijelző és a hátoldalon lehetnek süllyesztett gombok a lapozáshoz és a menüben tekergéshez. Na jó, engedjünk meg 1-2 mm keretet a kijelzőhöz, de ez minden. Ha a kijelző érintéssel is működik, akkor a hátoldalra elég egy resetgomb. Ezesetben egy 9 collos (22cm )kijelző + 4mm keret még pont hordozható lenne, de már szignifikánsan nagyobb, mint a 6 collos példányok.

kindledxdevice

Támogatott formátumok: Kindle (AZW), PDF, TXT, Audible (formats 4, Audible Enhanced (AAX)), MP3, unprotected MOBI, PRC natively; HTML, DOC, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP

PRO:

 • nagy kijelző, 16 szürkeárnyalat
 • design
 • nem kell hozzá számítógép
 • díjmentes whispernet
 • amazon könyvesbolt készlete/ára
 • natív PDF megjelenítés
 • értelmetlenül nagy belső memória
 • folyóirat előfizetések (3 dollárért a New Yorker vagy másfélért a Newsweek…)
 • támogatás és Kindle community

KONTRA:

 • méret ( hordozhatóság )
 • kizárólag az USA-ban van értelme megvenni
 • ár (alapból pucéran kapjuk és 50 dollár egy bőrborító, amivel már 550 dollár körül járunk)

Verdikt: Ha az USÁban laknék, kéne, otthonra. A táskámban viszont egy Kindle 2 lapulna.

8 hozzászólás “Kütyü – Amazon Kindle DX” bejegyzéshez

 1. Nagy kérdés a képernyőfrissítés.
  Mármint a lapozáskori új oldal betöltése.
  Ekkora kijelzőn a villogós, elsötétülős-kivilágosodós játéknak kurva gyorsan kell mennie, hogy ne legyen zavaró.

 2. hát igen, ez jogos felvetés, egyelőre tippem sincs, hogy hogy fog kinézni és hogy fog működni. ellenben kinézem az amazonékból, hogy jó lesz, két korábbi modellből már tanultak valamit

 3. Hmm, érdekes dolgok zajlanak most. 379 dollár lett az ára, és az új E-ink Pearl kijelző valami fergeteges. (Tegnap levitték a 6”-es árát is, és ő is megkapta az új fejlesztéseket)
  A touch screen-es Sony-khoz képest ég és föld az Amazon javára. Cserébe szokni kell a gombokkal történő kezelést, de nem csillog és nem homályos.
  A 3G is működik (legalábbis itt Ungarisztánban). Magyar ékezetekkel eddig nem volt gond, PDF-nél és mobi formánál is tökéletes. (Egyedül a beépített kísérleti böngészőben van gond velük, de ez engem hidegen hagy, tekintve, hogy ez egy olvasó.
  A képfrissítés nem zavaró. PDF-ekről le tudja szedni a fehér keretet, és a megfelelő méretre zoom-ol rá; az általam olvasottak nagy részét bármiféle módosítás nélkül tök jól kezelte.

 4. nem nagy meglepetés, a Kindle eddig is jó volt, csak két évvel ezelőtt nem érte meg megvenni drágábban, mint a sony-t, mert nem volt wispernet csak az usában. (Ráadásul a kindle ronda volt, mint a bűn egy fémházas sonyhoz képest)

  Aztán megindultak az árak lefelé, a szolgáltatások felfelé.

  A sony (most néztem meg, nem követtem egy ideje) 249.-ért adja a nagykijelzőst (900BC) ami 7 collos, 3g, touch, megjegyzések,mibánat. A 600-as 169…

  Bár, ha ár/érték arányt nézünk, akkor 139-ért a kis wifis kindle a legjobb vétel. Ha komolyat nézünk, akkor meggondolnám, hogy adjak-e egy százassal többet a kindliért a 900-as sony helyett.

  MEg kéne fogni kézbe, egymás mellett és alaposan megsasolni.

 5. Mivel en is gondolkodom eolvaso vasarlasan (egy baratom meg meg hamarabb), es az Amazon udvoskei most egesz jok (a regi Kindle arban, az uj meg formaban/meretben), irtam egy emailt a supportnak, mert azert megsem mindegy, hogy allnak az ekezetekkel (remelem jobban, mint en most )
  Ezt a valaszt kaptam, hatha mast is erdekel:
  “Kindle can display non-English content that uses the ISO 8859-1 character set (which is based on the Latin languages). The only characters from this set not currently supported are: spades, clubs, hearts, up-arrow, down-arrow, alpha, beta, and gamma. Kindle also supports Greek characters and monospace fonts.”

  Az emlitett ISO 8859-1-ben sokminden benne van (rovid netes utanajaras alapjan), erdekessegkeppen viszont a hosszu o (tessek a ket pontot hozzakepzelni, mert itt meg az ALT-os ASCII sem mukszik valamiert) jol megjelenik, a hosszu u (ide is ket pontocska felulre) meg nem.

  Lehet, hogy Karacsonyra meglepem a csaladot eggyel (aztan majd harcolhatunk, hogy mikor ki hasznalja) de azert jo volna elotte testkozelbol latni.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.