Kütyü – új Sony ebook reader modellek

Az elektronikus könyvekhez kapcsolódó piacon eléggé erős harc megy, nem csak a nagyok, a kisebb reader gyártók is szeretnének a tortából, ami egyelőre nem túl nagy, de azért szabad szemmel már jól látszik. Most a Sony dob piacra új olvasókat.

A legerősebb fegyver természetesen az ár, és minden más csak eztán következik, a készülékek szolgáltatásai és használhatósága fontos, de nagyon sokszor az ár dönt. A piacvezető Kindle, az Amazon sajátmárkás cucca nem érdemtelenül vezeti a piacot. Whispernet, vezetéknélküli könyvvásárlással, olcsó folyóiratokkal, nagy memóriával, szótárral, jegyzetelési lehetőséggel, az USA piacon verhetetlen, pláne ha mögé látjuk az Amazon háromszázezret meghaladó, egy gombnyomással megvásárolható címkészletét.

A pálya másik nagy harcosa a Sony, aki elég nagyot tarolt a PRS-505 modelljével, amit én az USA-n kivül jobb választásnak tartok, de a piac bizony ott van, ott kell helyt állni. A most bejelentett új olvasók jól néznek ki, van mögöttük koncepció, kérdés, hogy mire lesz elég a Kindlevel szemben.

Két új termék jön, az egyik a Reader Pocket Edition, augusztus végén, szintén e-ink kijelzővel, de 5 collos méretben, ami hordozhatóságával próbál érvelni. A modell nem csak képátlóban, hanem funkciójában is egyszerűsödik, nem fog tudni mp3 zenét játszani és nem lesz rajta bővítőkártya-hely sem, a belső memóriájába kb. 350 könyv fér majd.

A „felesleges” funkciók kidobása és a méretcsökkenés nem akkora dobás, bár teljesen érthető (én például sosem használom zenélésre az 505-ömet, bár kártyaolvasónak néha) és a 199 dolláros kiskerár nagyon okosan van belőve. Egyharmaddal kevesebbe kerül, mint a Kindle, nyolcvan dollárral olcsóbb lesz, mint a PRS-505,  ráadásul pont alatta marad a kétszáz dolláros vízválasztónak, ami alatt szívesebben vásárol a nép kütyüt. A megjelenéssel egyidőben a sikeres 505-ös (és a 700-as) modellt kivezetik a piacról, nem gyártják többé, ami elég szomorú, nekem pl. nem fontos, hogy érintőképernyős legyen a könyvem, mostantól pedig vagy 5 collost veszek vagy érintőképernyőset – vagy más gyártó termékét.

A Sony nem aggódik, hogy a blackberryk és iphoneok elviszik az olvasókat és minden oka meg is van erre, az okostelefonok és pda-k képernyőmérete és lcd megoldásai nem olvasásra valók elsősorban, az e-ink viszont tökéletes megoldás, ami remekül látszik az eladásokon, csak a Sony több, mint egymillió készüléket értékesített 2008 végéig, most pedig felkészült ennek megduplázására. Minden bizonnyal az Amazon sem fog a babérjain csücsülni, valószínűleg, ha másra nem is, az árra regálni fog.

A másik új termék, amely a PRS-700-at váltja, szintén érintőképernyős lesz, és bár megmarad 6 collosnak a kijelző, a világítást kidobják belőle. Már a 700-asban is lehetett szöveget kijelölni és jegyzeteket készíteni, ezt az új darab is tudni fogja, sőt, már ujjal vagy „ceruzával” is lehet jegyzetelni. Kap beépített szótárat, gyorsabb lapozást, 350 könyvnyi belső memóriája lesz és a szokásos bővítőhelyek. Ami még ennél is többet számít, az új ára 299 dollár lesz, mint a Kindle 2 jelenelgi ára, szemben a 700-as jelenlegi 350 dolláros és a Kindle DX 489 dolláros árával.

Bár az új modellek már PC/MAC kompatibilisek lesznek (eddig a sony nem figyelt a maces piacra de most szoftverfrissítést kapnak a régi tulajok is, ami megoldja a mac-es gondokat) a vezetéknélküli kapcsolat továbbra sem lesz a most piacra lépő modellekben, USB-n tudjuk majd a tartalmakat a készülékre tenni. A cég dolgozik a vezetéknélküli modellen, de ennek piacrakerülése egyelőre nem valószínű.

A Sony könyvesbolt is árrendez, az új megejelenések és a bestsellerek 10 dolláros áron fognak menni, felvéve a versenyt  az Amazon 9.99-es bestseller árával. Az Amazon könyvesboltja 330ezer cím körül jár, a Sony pedig 100ezer megvásárolható és több millió ingyenes könyvet ajánl, utóbbiakat a Google Books készletéből. A Kindle továbbra is csak a saját boltjából tud vásárolni (természetesen egyéb formátumokat is elolvas, ha számítógépünkről rátöltjük a fájlokat) a Sony viszont picit nyitottabb (nincs Whispernetje, ugyebár) és olvas ePubot, amit számtalan kiadó használ elektronikus könyvek megjelentetésére.

Az új készülékek egy szépen fejlődő piacra lépnek, tavaly 113 millió dollárt hoztak az amerikai ebook eladások 68%-al többet, mint 2007ben, de még ez is csak töredéke az amerikai könyvpiac 24,3 milliárd dolláros forgalmának. Mindezekkel együtt az USA piacon a Kindle a jobb döntés, ugyanazért az árért megkapjuk a vezetéknélküli könyv és újságvásárlást, hozzáférünk kedvenc blogjainkhoz – mindezt ingyen awhisperneten. Amíg a Sony ezt nem tudja überelni, addig máshogy kell okosnak lennie.

13 hozzászólás “Kütyü – új Sony ebook reader modellek” bejegyzéshez

  1. Azok a kütyük amiket próbáltál, mennyire bírkóznak meg a nagyobbacska (50-60mb-os) PDF-ekkel? Egy PRS-505 beszerzését fontolgatom, arra az egyre látok reális esélyt itthon. Érdekelne mennyire lassulnak be ezek nagy fájloktól, illetve ha képek vannak a szöveg között, azokat az oldalakat is hatékonyan felnagyítja-e. Köszi: dvd

  2. Nem próbáltam még ekkora méretű pdf-et, elvileg(!) meg kéne jelenítse jól. Gyakorlatban mindjárt kipróbálom, keresek valami nagyobbacska pdf-et.

    Ellenben sok reményt nem fűznék a dologhoz, a pdf-nél jóval hatékonyabb formátumok vannak, én speciel egyáltalán nem használok pdf-et az olvasón.

    Ha leteszteltem, beszámolok.

  3. For Dummies collection és hasonló gyűjteményeim pdf-ben vannak, érdemes, vagy lehet ezeket átalakítani más formátumba, amivel könnyebben megbírkózik az eszköz?

  4. Én nem rajongok a pdf-ért, szerintem kiváló formátum, ha termékleírásokat vagy speckót kell kiadni, küldözgetheted és ugyanolyan marad. Könyvnek szerintem nem jó.

    Mai rövid tesztem 3 pdf fájllal
    330kb 12 oldal (XP spervice pack 3 white book)- sima ügy, a betöltése is gyors, vagy normális, ábrák is jók.
    4,5 Mb 80 oldal (nem emlékszem mi volt) ugyanaz, nincs különbség
    12 Mb 760 oldal (HP server management doksi) szép, kicsit lassú, ábrák is jók.

    De! A betűk aprók, ha az egész pdf egy oldala tölt ki egy oldalt, ha pedig változtatom a betűméretet, akkor szétesik a tördelés, ábrák elvesznek vagy töredékesen jelennek meg, használhatatlan. A szöveg olvasható, de strukturálatlan.

    Szerintem mindenképpen érdemes átdolgozni más formátumba, ha másképp nem, akkor a szöveget kiexportálni és úgy olvasni a readeren.

    Ha akarod, akkor csinálok neked kis videót, hogy hogy néz ki élőben, mit jelent a lassú meg a szétesett tördelés, hogy kicsit átérezd, dobj egy mailt, ha érdekel.

  5. Igen, az nagyon tanulságos lenne, köszönöm a segítséged. A más formátumba átdolgozásra van valamilyen célszerszámod ami bevált? Mindenesetre ha valamilyen formában olvashatóvá tudom tenni benne a 4-500 oldalas PDF-eket, akkor már megéri beruházást.

  6. hát ez a böngésszünk olvasás közben pont hülyeség 🙂

    a piac pezseg eléggé, inkább fogalmazzunk úgy, hogy az asus is akar pénzt látni innen.

    amint elfelejtik a háttérvilágított kijelzőt, beszélhetünk ekönyvről. Amennyire én látom, nehéz megállni, hogy ne csináljanak az ekönyvolvasóból subnotit vagy subtablet masinát, ami pont az ekönyvséget fogja kinyírni.

    Be kell látni, hogy ez egy célszerszám, olvasásra való. Ebből kell jót csinálni, mert a kijelzőt a hanlin is megvette, osztán mégis a kindle meg a sony tarol.

  7. helyes, hurrá, király! a kidle a legjobb olvasó szerintem és 279 dolcsiért nem drága, pláne, hogy volt eszük összemókolni a szerződéseket a letöltésekhez. Ha tényleg nem lesz forgalmi díja, ahogy az usában, akkor szerintem bazi jó deal.

    Ez szerintem tök jó hír! 6-12 dollárból venni egy könyvet az messze a print alatt van.

  8. Nagy file nem gond,max 2-10 percet varsz, mig beindexeli.
    Lapozasnal 0,5-1mp keses. de nem ez a baj. 98% a PDFeknek A4 formatumu, kb 10 font merettel. Olvashatatlan. Ha belenagyitasz, szethullik, vagy tili-tolizni kell majd. Vagy 2 ora, mig ujraformazod. Akkor mar inkabb PRINT! Szal, nekem, mint muszakis emberkenek nem jott be, de konyveket olvasok rajta (eddig kb. 25000 oldal 2,5 ev alatt). De nem valt be a munkamban. Kiprobalom a 900.-t. Ha az sem jo, megye az iRexhez RD1000-ert. 🙁

  9. aha, 6 ora uzemidovel…. ennyi erovel viszek netbookot. Ragaszkodom az egy het nem 100% uzemidohoz. PRS-505 tudja ezt produkalni, Ipad nem. Talaltam egy erdekes modelt (egyenlore titok). 😉 Ha megvan, bemutatom.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.