rejtélyes jelenség a partokon

Már harmadik napja dolgoznak a hatóságok, hogy kibogozzák a furcsa jelenségek okát. Döglött kutyák, döglött halak, látogathatatlan partszakaszok, egyelőre csak a kérdések gyűlnek. Mi folyik itt?

dogwarning

Az egész héten tartó ragyogó napsütés egyre több embert vonz a partokra, futók, kutyasétáltatók, sétálók keresik fel a megszokott partszakaszaikat, élvezve, hogy nemsokára tavasz lesz. De egy hete zajlanak már horrorisztikus események, fene se tudja mi van.

Első tapasztalat az volt, hogy Long Baynél és Browns Baynél rengeteg döglött halat mosott partra a tenger, ami roppant szokatlan jelenség. Majd a hét elején két kutya is elpusztult, mindkettő ugyanott (a parton) sétált, és a rejtélyes kutyamegbetegedésekről szóló jelentések csak úgy özönlöttek, az állatorvosok dolgoztak, mint a güzü.

Tegnap a tanács, a hatóságok felhívására figyelmeztető táblákat helyezett ki a partokra, hogy gyerekkel, kutyával kerüljük el a helyet. Szinte az egész North Shore érintve van, de a Hauraki öböl ahogy van nem javallott, Long Baytől délre. Ma már a halak és az ebek mellett döglött kék pingvinek és elpusztult delfinek is a képbe kerültek.

dogwarning2

Amióta a rádió és az újságok tárgyalják az eseteket, illetve az egész jelenséget, változatos elméletek merültek fel, hogy mi okozhatja a halak és a kutyák halálát.  Ma már úgy tűnik, hogy a halak és a kutyák pusztulásának nincs köze egymáshoz, de még semmi sem biztos.

Az első és a leggyorsabban kizárt elmélet a 1080/Brodifacoum patkányméreg vízbe kerülése. Ezt a mérget helikopterről dobálják le azokra a szigetekre, amelyekről ki akarják irtani a patkányt, egeret, hogy madárrezervátumot csináljanak belőlük. Ez a speciális granulátum valóban bántaná a kutyákat, de a tünetek nem stimmelnek, úgyhogy az elméletet elvetették.

A szardinia-vírus elmélet. Ezen már átesett egyszer az ország, ’95-’98 között egy vírus nagyszámú szardiniát pusztított el, ráadásul ennek a nagy pusztulásnak hatására a pingvineknél is jóval magasabb elhullás jelentkezett, hiszen nem volt számukra elegendő élelem. Mivel a hal halála után a vírus is gyorsan elbomlik, az eddig megtalált haltetemek elemzésre alkalmatlanok voltak.

Valami hínárféle vagy mérgező alga, sőt bizonyos medúzák jelenléte is is okozhat ilyesmit, de egyelőre minden vizsgálati eredmény (a kutyák boncolása) negatív eredménnyel zárult, a tesztek tovább folynak. Van ezen kívül esélye annak, hogy vulkanikus tevékenység zajlik a mélyben, ami befolyásolja a víz minőségét és/vagy előre ki nem számítható vegyületeket juttat bele, és persze nem zárható ki a szándékos mérgezés sem.

A MAF hétvége előttre ígért mindenféle teszteredményeket, amelyekből egyelőre nem túl sok áll rendelkezésre, egyelőre a hivatalos tájékoztató és figyelmeztetés van az oldalukon, ahogy az Auckland Regional Public Health Service oldalán is.

6 hozzászólás “rejtélyes jelenség a partokon” bejegyzéshez

  1. Ez elég aggasztó. Mostanság olvasom F. Schatzing: Raj c. könyvét, mit ne mondjak, érdekes (eltekintve az időnként idegesítően rossz fordítástól). Ott történnek hasonló dolgok, csak durvábban. Remélem, hamar kiderítik, mi a hézag.

  2. Még jó, hogy a tervezett Long Bay sétánk elmarad, éppen a kutyát szándékoztunk levinni…. Most rohangálhatnék az állatorvoshoz. Igy csak szomorú vagyok, hogy hétvégén megint ugrott a gyerekkel lemegyünk a tengerpartra program… Kösz, hogy szóltál!!!

  3. mi is oda készülődtünk, sopánkodtam is az emberednek 🙂

    pedig szép idő lesz, azt hazudta a klimasaccoló!

  4. Gyertek haza! Most 30 fok van, csak a jobbikosok gyilkolásznak, zsidókra még nem, de ami késik, nem múlik….. Jaj!
    Ne! Mégse gyertek! Inkább mi is pakolunk és megyünk Hawaira, az unokához.
    (bocsika)

  5. Otthon ” jobbikosok gyilkolásznak”? 😀 Nofene? Ilyenről még nem hallottam, de egy hónap múlva hazalátogatok (írektől). Ha még, akkor is tennék, segítek!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.