korrupció -> börtön

Augusztus elején már meséltem az eljárásról, amely Taito Filip Field ellen zajlik, akkor október hatodikára ígérték az ítéletet. Meg is hozták.

taitojailed

Az ítélet előzményei röviden: a korábban Labour párti, később független parlamenti képviselő több ingatlanán (wellingtoni, aucklandi és samoai ingatlanok) végeztetett mindenféle munkákat thai munkásokkal, akiknek ezért cserébe kedvezően befolyásolta a bevándorlási kérelmét, nyomást gyakorolva a bevándorlási hivatalra. Az évekig tartó nyomozás és tizennégy hetes tárgyalás után, elég sok mocsok került a felszínre, és a nyomozók nem voltak restek felhajtani számos tanút, akiket mind meg is hívtak tanúskodni az eljárásra.

A vesztegetés és a korrupció mellett, Field elég sokat trükközött, hogy fedezze magát, amivel sikerült további vádpontokat állíttatnia maga ellen, mint a hatóság megtévesztése és a bíróság munkájának akadályozása. Az eredetileg negyven vádpontból 35-öt tudtak alátámasztani a nyomozók, 26 vádpontban a bíróság bűnösnek is találta a volt képviselőt.

A tegnapi előadás a bíróságon igen teátrálisra sikerült, legalábbis Field mindent megpróbált, nagy számú szamoai támogató érkezett a tárgyalásra, Field pedig egy vörösbe kötött bibliát szorongatva ülte végig az ítélethirdetést, felesége a leghátsó sorban pityergett, amíg férjét börtönbe küldte a bíró. (erről a képmutatásról elég mogorva véleményekkel telefonáltak be a rádióműsorba tegnap délután a népek) Természetesen a felháborodott támogatók elképesztő zöldségeket hordtak össze, volt aki egészen odáig ment, hogy a bíróság tekintettel lehetett volna arra, hogy Samoát most tette tönkre a cunami…

Field ugyanis most börtönbe megy, hat évre, négyet vesztegetésért és korrupcióért, kettőt ráadásnak a hatósági munka akadályozásáért és a bíróság megtévesztéséért kell ülnie.

Field igazán alulról jött és kemény munkával, szigetiként küzdötte fel magát, negyven éves korában lett a Labour színeiben parlamenti képviselő. Ő lett az első pacific islander, akit parlamenti képviselővé választottak Új-Zélandon. Az azóta eltelt tizenhat évben egyre másra kerültek elő vele kapcsolatban pletykák, bírósági idézések, sötét ügyek és most,  – a semmiből jövő, samoai származású, 56 éves ex- képviselő – ülni fog.

16 hozzászólás “korrupció -> börtön” bejegyzéshez

  1. Szeretnek mar Magyarorszagon is latni volt parlamenti kepviselot jogerosen elitelve bortonben ulni! Na jo, eleg lenne korrupt allami cegvezeto is.

  2. hobe

    a politika mindenhol ugyanolyan büdös.

    (figyelem: prekoncepciós magyar gondolkodás!)
    Csóró Taito most ki(k) helyett viszi el a balhét..?

  3. weid, speciel Taito éppen a saját balhéját üli le, azért nem tétlenkedett, ha ennyi vádpont megállt.

    nyilván itt is büdös a politika, mint mindenhol, csak nincs sérthetetlenség és ezt jól is példázza ez az eset is. szerintem sokat számít, hogy látszik, hogy le is kell ülni a dolgokat.

  4. Magyarországon a legújabb hír, hogy azokat az autósokat keresik, akik megvesztegették a parkoló őröket, hogy ne bírságolják meg őket, illetve ne kelljen nekik parkolási díjat fizetni. Állítólag a parkolóőröknél találtak egy százas névsort. Azt közhírelték, hogy három éves leöltendő börtönbüntetéssel jutalmazzák azt az autóst, akit elkapnak ezen vesztegetéssel.
    Pedig nálunk nem ez a probléma. Ha már más bajunk nem lenne, csak az, hogy néhány autós nem akarja kifizetni az óránkénti 280- 400 forint körüli parkolási díjat, és ezért parkolóőrt veszteget( vajon mennyiért? 150-200 Ft.-ért? mert többért nem éri meg, mert akkor ugye inkább kifizeti a parkolási díjat) akkor megérteném ezt a nagy felbuzdulást. De így?

    Hát szóval no comment.

    De NZ -n úgy látszik rend van. Minden elismerésem!

  5. hát, a „rend van” azért kicsit túlzó, itt is van sunnyogás, miniszterkém állami ingyenházban lakik, miközben kiadja a saját házát egy másik képviselőnek – szintén állami lóvé

    a maori tv most akarj kapni 3 milliót az adófizetők pénzéből, hogy ajánlatot tehessen a rögbivb közvetítési jogáért… wtf?

    inkább aszondom, hogy itt kicsit jobban működik a dolog, tökéletes hely meg nincs úgyse, ami fontos, hogy a súlypontok különböznek, sarkosan fogalmazva, itt más működik rosszul, mint ott

  6. papa
    a „ki(k) helyett viszi el” alatt azt értem, hogy mennyi minden lesz most visszatéve a polcra (de inkább a befőttesüvegek mögé),
    merthogy „győzött az igazság, rend van”…

    mindegy, csak irigykedem 🙂

  7. weid, nem gondolnám, hogy ettől az ítélettől hirtelen mindenki kisangyallá változna, nyilván nem. de ha az első szigeti MP-t be lehet csukni a börtönbe, ha korrumpázik, akkor akárkit be lehet, ennek pedig jó az optikája.

    Nekem nem lett „győzött az igazság – rend van” filingem, de a „nem úszta meg” filingem azért megvan.

  8. Papa,

    két év, hát ja, lehet az sok is….milyen körülmények közé kerül?

  9. hát megy a többihez, aki ül. egy piszológ-kriminalista (vagy ki a frász) azt fejtegette ma a rádióban, hogy nem lesz vele gond, mert majd az ott ülő többi samoai vigyáz rá… hát nemtudom.

    Mindenesetre érdekes, hogy a maori párt támogatásáról biztosította, valami másik pofa meg aszonta, hogy szegényt a sajtó vadászta le és pellengérezte ki, mire a riporter aszonta, hogy igen, köztük én, és megállt ellene huszonharminc vád, úgyhogy ezt köszönetnek veszi 🙂

  10. ühümm.
    nem is tudom hirtelen, hogy a sajtónak higgyek jobban, vagy a politikusoknak 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.