Új-Zéland a legkevésbé korrupt ország

A korrupció, definíció szerint az, amiből kihagynak. A zátony nem marad ki semmiből,  nemzetközi átlátszóság intézet idei felmérése szerint a zátonyra nehezedik a legkevésbé ez a probléma. Van is nagy botrány, minden esetből, ha kitudódik, és hajlandóak becsukni a börtönbe az elkövetőket. A most publikált dolgozat igen kedvező képet fest az országról.

TI-logoA korrupciós index alapján Új-Zéland a világ legkevésbé korrupt országa, nem rossz teljesítmény, megszerezni az első helyet a száznyolcvan elemű listából. A felmérés körülményeiről itt tájékozódhat akit érdekel az ilyesmi, a CPI FAQ-ból pedig megtudhatjuk, hogy mi merre.

ti-worldlist

A felmérés teljes eredménye megtekinthető itt, az korrupciós világtérkép itt, a szociálmédiás vonatkozások pedig itt.

Vannak regionális listák is, mi értelemszerűen az ázsia-pacific régióban lakunk, ott a sorrend a következőképpen néz ki:

ti-apaclist

Az europunnyós rangsor pedig emilyen:

ti-eurlist

16 hozzászólás “Új-Zéland a legkevésbé korrupt ország” bejegyzéshez

  1. Nálam ott válik hiteltelenné az egész lista sajnos, hogy ott van a második-harmadik helyen Szingapúr. Na meg Hong Kong. Akkor már fel lehetne tenni nyugodtan a topra Észak-Koreát és Myanmart is. A diktatúrákban tuti nincs korrupció.

  2. a diktatúrákban _mindig_ van korrupció, attól működnek.

    Egyébként meg kell nézni mit vizsgáltak pontosan abban a survey-ben, én el tudom képzelni, hogy szingapúrban nincs korrumpa a közpénzek körül. Persze – halkan mormogom – a TI-t csak egy paraszthajszállal tartom értelmesebb szervezetnek, mondjuk a grinpisznél, valami kellemes kékharisnyizmus lengi körül, pláne mióta magukat intézménynek tekintik. Viszont ma ettől zeng az NZ sajtó.

  3. En ismet egy hozzaszolashoz szeretnek szolni;-) Charlie: ez a kerdes NEM lesz soha leveve, „remek” a nap megoldas!

  4. NZ legjobb exportcikke számomra eddig a Christchurch-i zöldkagylókivonat, és cápaporc volt. Az EBmedicin szerint nálam jól működnek.
    Fenti kiwi termék itt ma reggeltól COCOM listára került, megakadályozandó a nemzetgazdaság totális széthullását, és a korrupcióellenes mozgalmak megerősödését, azok bomlasztó hatásának kivédése érdekében. Idézet vége, okosnézés:)

  5. Singapore egy erdekes kerdes. Az allamforma nincs tul mesze a diktaturatol. mondhatni „Family Business”. Ha joban vagy a Lee csaladdal akkor szuperkonnyen kapsz megrendelest/megbizast/felkerest, de ez szerintem mindenhol igy van csak pepitaban. Mindemellett teljesen korrektnek erzem az allami es a privat tendereket is. Van „szerencem” kozremukodni nehanyban. A mindennapi eletben nulla a korrupci de talalkozhatsz vicces szituaciokkal mint az alabbi:
    -Konvertalja mar a NZ jogsimat SG jogsira kerem.
    -Rendben. Kaphat Jogsit autora. Ez a szabaly.
    -De az NZ jogsi jo motorra is.
    -OK. max 200cc ig vezehet motort is. Ez a szabaly.
    -De az NZ jogsin nincs cc hatar. Akarmekkora motort vezethetek.
    -Rendben de 1 ev mulva jonnie kell vizsgazni. Ez a szabaly.
    -Tobb mint 10 eve vezetek ne vicceljen.
    -Rendben itt a korlatozas nelkuli auto/motor jogositvanya.
    Ha kitagitod a korupcio fogalmat es azt is korrupcionak veszed ahol elonyhoz jutsz mert szep vagy/kedves vagy/turelmes vagy/hasznos vagy/alazatos vagy akkor NZ-n es SG-ben is az egekbe ugrik a korrupcio.

  6. Igen, kb. erre gondoltam. Szingapúr egy családi diktatúra. Persze ha ezt kimondod, leírod, azonnal ki is hajítanak az országból. Ahogyan ezt megtették elég neves nemzetközi lapok tudósítóival. A legszebb, amikor egy Wall Street Journalnak (nem vagyok biztos, de kb. ilyen szintű lapokról volt szó) bocsánatot kell kérnie és leírnia, hogy nem tudom melyik állami óriás vállalat élére nem azért nevezték ki a Lee család valamelyik tagját, mert a család tagja, hanem mert szorgalmas, rátermett és nincs is oda nála jobb személy. De járt ott EU delegáció is valamilyen rendezvényen, ahol nem szólalhattak fel, nem tarthattak beszédet, ugyanis ezzel börtönt kockáztattak volna.

  7. ÉS IGEN:) Pedig pont most rohadt le a kocsim és gyalog kellett hazajönnöm a szerelőtől és mégis remek a mai nap.

  8. A szep, nagy, „uj” autod? Az nem jo.

    De vagy a szerelo volt kozel, vagy oltari nagyot setaltal 🙂

  9. rettenetes

    Csak tesztelem a plug-in-t. A legjobb lenne meg beirni a varazsszavak koze az osszes napot es akkor mindenki kussolna, nemcsak en:-)

    define( ‘MILYENNAP_VARAZSSZAVAK’, ‘fergeteges remek rettenetes vacak’ );

  10. a remek marad, hogy te is tudj kommentelni a többit kidobom, a másik 15 millió magyarnak simán megy a milyennapvan 🙂

    na jó, Tibornak se megy 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.