Új kiwi útlevél

A kiwik nem a kapkodásról híresek, most se lobogott a hajuk, mire összeállt az új útlevelük. A kiwi útlevélről már írtam, több, mint egy éve, most viszont célegyenesben az új okmány.

newpassNathan Guy belügyminiszter ma bejelentette, hogy jön az új cucc, élesben, ahogy elfogy a régiből a készlet, elkezdik az újakat kiállítani a népnek. A régi, szokványos megjelenésű okmánnyal szemben az újról három mérföldről, robogó vonatból, szél ellen is látszani fog, hogy kiwi, a kisebb címerábrázolás mellett a könyv élén végigfutó ezüsttel nyomott páfrányminta teszi semmivel össze nem téveszthetővé.

A végig kétnyelvű (angol és maori) okmány vizuális témája a navigáció, számos művészi kivitelű ábrázolással, amelyeken az ország különböző tájait láthatjuk, a felfedezők tárgyait, és a korai telepesek útját északról délre. A művészi munkát egy csoport helyi művész végezte.

A 2005-ben bemutatkozott ePassport már tartalmazott egy adathordozót, amelyen biometrikus azonosítót tároltak, ilyen megoldás lesz az újban is, amely a hagyományos és ultramodern biztonsági elemeket is fog ötvözni, így akkor is megbízhatóan használható, ha egy modern és akkor is, ha egy régimódi határátkelőn akarjuk használni.

kiwipassport
Az aktív autentikációs megoldás automatikusan jelzi, ha a tárolt adat és a könyben levő megszemélyesítés nem egyezik, átnézeti fotó és a legfejlettebb gravírozási és dombornyomási technikák egyaránt szerepelnek. Maguk a grafikus elemek is részei a biztonsági megoldásoknak, minden oldalra más minta, ábra került. A több mint ötven új biztonsági fejlesztésből ezek csak a legkézenfekvőbbek, a fontosakról persze nem beszélnek.

Az új könyvek és a megszemélyesítéshez szükséges berendezések összesen kevesebb, mint 100 millió dollárba kerülnek, öt év alatt. Az új útlevél ára nem változik, az továbbra is 150 dollár lesz felnőtteknek.

Egy hozzászólás “Új kiwi útlevél” bejegyzéshez

  1. Mi az, hogy kevesebb, mint 100 millio? 97 vagy 13? Ezt mar a Heraldban sem ertettem..

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.