Muzik – november

Némi közdelem után hozzájutottam a muzsikákhoz, de szégyenszemre nem a saját gépemmel. Izgalom, fordulat, bosszankodás, a klikk után.

emusic_logoAz emusic úgy működik, hogy az ember fogja a kis havi átalánydíját, kicsengeti, ettől a díjnak megfelelő mennyiségű számot tölthet le. Speciel én ötvenet. Mivel az emusic drm mentes muzsikát ad, minden sima ügy, csak rábök az ember a gombra és letölti a kis empicskut, majd nincs vele több dolog, bármin lejátszhatja. Amennyiben a letöltött muzsikákat hordozó hordozó valami tragikus eseménysorozat során megsemmisül, elviszi a jeti, ráesik a villanymozdony, akkor sincs tragédia, mert ilyen és hasonló technikai okoból elveszett dolgokat újra letölthetjük, hiszem megvásároltuk őket. Természetesen nem korlátlanszor, de úgy nagyjából még négyszer. Én nagykából 1300 trackot vásároltam eddig, közel 300 albumot, nem bánom, hogy van ilyen lehetőség.

A letöltés úgy megy, hogy van egy saját download managere az emusicnak, ha az ember a download gombra bök, akkor elindul a manáger, berakosgatja egy kjúba a számokat és nekiáll leszedegetni őket. Amikor az első leért, akkor életre rugdalja az itunest, beletolja a lájbröribe a számot, szépen betaggelve, mosolyt csalva a fizetővendég orcájára.

Ámde! Fogtam magam, majd a szokott módon megpróbáltam letölteni az albumokat, amelyeket már előre kinéztem, erre a hónapra, de ahogy a letöltés gombra böktem, a böngészőm szörnyethalt. Ez magában nem lenne gond, viszont az emusic érezte a letöltés gombot, tehát az albumot a már megvásároltak közé sorolta és a 12 trackot levonta a havi adagból, jogosan. Arról nem ő tehet, ugyebár, hogy a felhasználóhoz már nem ért oda a cucc.

Na próbálkoztam is, nyomtam a gombot, mint bolond a tejszínhabot, amitől persze le is pörgettem a lehetséges redownloadokat. Persze minden próbálkozásnál a firefox maga alá piszkított, sőt az opera is, ellenben a safari semmit nem csinált, ahogy a shiira sem, és amit négy böngészővel se lehet, azt nem lehet, kezicsókolom. Na fogtam magam és a help végigolvasása után írtam egy vitriolos levelet a supportnak, hogy wft? Újratelepítettem a manágert meg mindent csináltam, amit a helpjük írt, végeredményben pedig ott álltam nulla letölthető trackkal és nulla letöltöttel, roppant nyűgösen. (érdemes kicsit lehiggadni, mielőtt az ember megírja a vitriolost, általában a support szegény nem tehet semmiről, nem érdemli a hisztit)

Kaptam is egy levelet másnap, hogy bocsibocsi, nem én vagyok az egyetlen, aki ezzel a problémával küzd, dolgoznak rajta, azért legyek kedves újratelepíteni ezt meg azt, leszedni az amolyan plugint, meg ilyesmi, meg visszaadták a 12 trackot amit az őrült nyomkodással elbuktam. Support 10 pont, ám szégyenszemre a számokat a gyárban töltöttem le, ahol win alatt sima ügy volt az egész. Ez amúgy is felháborító lenne, ráadásul az emusic már a kezdetektől apple-re is csinált managgert. Hab a tortán, hogy a manáger továbbra sem tölti a számokat (vannak free trackok, amin gyakorolni lehet) ellenben zúz egy headshotot a böngészőnek a letöltés pillanatában. Szomorú.

Na és a kellemetlen élmény után, nézzük mit gyűjtöttünk, most mélyebb vizsgálódás nélkül :

davebrubeckusaDave Brubeck jött a múltkor is, ez a korong is kiváló, vidám, többféle geolokációjú jazzt dolgoz fel, szerte ámerikából, finom, szeretem.

chickcorea-budpowellChick Corea is ismerős, ez a hetedik album amin ő dolgozik, most is a kis pajtásaival, ezúttal Bud Powell előtt tiszteleg, remek darab ez is, amúgy is szeretem amikor kortárs nagyok játszanak műfajteremtőket.

mulliganGerry Mulligantól eddig egy albumom volt, azon mondjuk Thelonius Monkkal játszik együtt, az is kiváló, és ez is, itt saját dolgait adja elő.

BarneyKesselToSwing(ThisOne)Barney Kessel számomra eddig ismeretlen volt, egy ajánlóban olvastam róla, aztán belehallgattam és megsaccoltam, hogy nem lesz ez rossz. Szerencsére nem is tévedtem. A jazzgitáros ‘swing or not to swing’ albuma 1955-ös kiadású és remek, erősen swinges (jé) zenéket kapunk tőle, biztos, hogy a jövőben rámegyek más munkáira is, jó az, ha van a háznál Django-n kívül is jazzgitár szakember.

socalledIn cauda venenum, ahogy a latin mondja, végére hagytam az ominózus 12 számot. A Socalled ismerős a David Krakauer albumokról, ők gyakran dolgoznak együtt, nem is csoda, hogy egymásra találtak, kissé hogyismondjamok, de a végeredmény valahogy mindig nagyon frankón összeáll. A zsidó hiphop, mint olyan, gondolom eléggé rémisztő lehetőségként merül csak fel zenekedvelőknél, (sanyikám rakjad be az ádzseszkót) de ez az album kellőképpen változatos lett, köszönhetően annak, hogy számos előadó vendégszerepel rajta, Matisyahu, Krakauer, Paul Saphiro, Pete Sokolow, Katie Moore, meg ilyenek. Kellemesen lehet rá bólogatni a macesz fölött, és már érzem, hogy szaladáshoz is remek lesz.

12 hozzászólás “Muzik – november” bejegyzéshez

  1. 3 tuti, 1 kísérlet, 1 elvetemült. Jó kis szortiment. Azért az apró betűben kifigyeltem Paul Desmond bácsit is, hát ő meg a Dave jók együtt. Coreáért – üssetek – nem epedek, Mulligan viszont nagy mester. Gitárzás ügyben pedig ortodox McLaughlin hívő vagyok, de elfogadom, más is sikálhat jól. Az utolsóról valószínűleg akkor is inkább mélyen hallgatnék, ha ismerném. 🙂
    Értem, hogy le kellett írni a kalandjaidat, de az albumokról azért írhattál volna részletesebben is.

  2. Az emusic download managerét két éve még win alatt sem lehetett működőnek nevezni.
    Még két év, és hejehuja lesz jonatán gépen is. Vagy megelégszel a primkó ‘Save As’-szal. Nem kényelmes, de nem is idegesít 🙂

  3. Szia! Lehet egy kis segítséget illetve egy kis tanácsot kérni ebook ügyben?

  4. weid, a mekes verzió eddig fasza volt, szó nékül működött 2007 óta, ahogy kell neki, gyanítom, hogy a snowleo+ff3.5 változásokat nem regálták le teljeskörűen.

    a vindózos nem tudom milyen volt, most biztosan faszán megy

    (egyébként pedig igenis legyen kényelmes. majd ha lopom a zenét, akkor nem panaszkodom, hogy zippelgetni kell meg nincs rendesen taggelve meg izé, de itt ugyebár én volték a fizetővendég)

  5. Papa, másfajta a kényelmünk 🙂
    1 perc alatt lejön bármilyen album..ilyen formában a Save As teljesen adekvát.
    viszont tényleg van olyan zene, ami csak ott (emusic) van meg. vagy ott se..csak a legalsounds.com-on 🙂

    emusic-on egyébként van az a trükk, hogy előfizetsz 1 hónapra, felmondod…és egy hónap múlva kapsz egy promót, hogy 50 (vagy 75) ingyen dal, ha megint csengetsz..aztán megint egy hónap, és újra promó. egy éve megy ez a folyamat.
    elég átlátható a CRM döntési fa 🙂

    Napstert nézted már?

  6. egyébként meg szimpatikus(abb) még a gyökölésekkel is a emusic, mint pl. az itunes, vagy az amazon.
    mostanában volt valahol itt a holdudvarban az ábra a zeneáruházi piacrészesedésről, ahol az itunes valahová 70%-ra lőtte be magát…aranyos.

  7. nincs nekem bajom a szevasz gomb nyomkodásával se igazán, de igenis kényelmes akarok lenni.

    érdekes CRM 🙂 én nem mondom fel, én még valami régi fizetési izében vagyok, amilyen lehetőség most nincs vagy drágábban. benne maradtam a régibe’ , mint ácsa mari.

    napstert nem néztem.

    Én ituneszből nem vettem semmit, amin DRM van az nem érdekel, period.

    Persze nem mindegy, hogy a piaci részesedést azt hogy nézzük, felhasználószám? eladott track? eladott album? pagehit? műfaj? a holdkelte időpontja szorozva kanada lakosságával?

    No, meg engem, mint vásárlót pont nem érdekel az, hogy ahol vásárolok az mekkora piaci részt hasít, az akkor fog érdekelni, ha részvényes leszek 🙂 Engem az érdekel, hogy affordábilis módon vásárolhassak magamnak olyan zenét amilyet szeretek – ezt meg az emuzik tudja most. sokat is fejlődött az elmúlt években.

    Én elvagyok vele. Kivételes esetekben jön más forrásból is zene, de az nem boltból és az esetek 99%-ban azért nem adnék pénzt.

  8. Félek tőle, hogy az a grafikon az USA Apple-terméket használó népesség-hányadát vette alapul.
    A „világ többi részének” meg csók, ugye? 🙂

  9. ugyan, itt van itunesz 🙂 a grafikonokat meg ismerjük már, olyat rajzolunk, amilyet akarunk, ugyebár. pont ma volt a neten, hogy hatvanmillióan mobwarsoznak meg farmolnak a fészbukkban… elhiszed, hogy az applinak lenne grafikonja, a store-os eladásokról, amiből kiderülne, hogy miért jobb az iphone, mint a facebook? na látod! 🙂

  10. Emilen keresztül tudunk beszélni ?? Mert láttam hogy visszaigazoltál a kérdésemre? Ide írjam be az email címemet? Mert ide fentre beírtam!!! Előre is köszönöm!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.