Kések, kések, hatalmas kések

A knifeless man is a lifeless man, mondja a mondás, ami vagy igaz, vagy se, mindegy, az biztos, hogy a kések hasznos dolgok, nem árt, ha van nálunk. Nekem van egy, érzelmileg, meg most már több is.

knife-3knives

Az én bicskám egy hagyományos svejci bicska, amit lassan húsz éve kaptam az anyukámtól, amikor hazajöttek svejci kirándulásukból, amelyet egy királykék lada ezeröt speciállal követtek el pontosidőországban. Kissé meglepő, de ez a közel húsz év nem múlt el nyomtalanul az eszköz felett, de nem baj, számtalan esetben jött jól, hogy nálam van. Amióta megvan, nálam van, bár itt a zátonyon szinte csak konyhai szerepe van, ennek a konzervnyitója ugyanis az egyetlen megbízható darab, no meg érzelmi értéke felbecsülhetetlen számomra.

Buck 110
Buck 110

A svejci mellett egy kellemesen hitvány, kinai buck másolatot hordtam a táskámban sokáig, amit legalább nem kellett sajnálni, meg volt egy nagyon barátságos, Hódmezővásárhelyen vásárolt magyar bicskám is, agancsnyéllel. Ezzel nagyjából minden bicskás feladat megoldható volt, de egyrészt a kinai elveszett, a másik meg ott maradt, amikor idejöttünk lakni.

knife-buck110blade

A férfiember körül mindig van valami elvágni való, vagy, ha nincs, akkor kerít, úgyhogy különösebb indok nem szükségeltetik, hogy az embernél legyen valamiféle vágószerszám. Jó, nem egy kukri vagy egy kubai nádvágó, mint apósomnál, aki egy fél házat felépített vele, de valami jó minőségű, biztonságos szerszám azért kell, na. Ha ismereteim pontosak, akkor Mo-n 8 centiméteres pengénél nagyobbat nem ér magunknál hordani, mert könnyen a társadalomra veszélyes elemekké válhatunk a röndér szemében, itt viszont egészen más a helyzet, a hatóság egyszerűbben oldotta meg a kérdést, szimplán megtiltotta a késviselést, tekintet nélkül a pengehosszra.

knife-benchmitesheath

Furcsállom kissé ezt a magatartást, hiszen mindenféle bonyolult szabályozás nélkül vásárolhatunk lőfegyvert, ha van fegyvertartási engedélyünk, amelyet viszont simán megszerezhetünk, emellett a fél ország kijár a tengerre pecákolni, amely tevékenység szintén késorientálttá válik egy ponton, valamint vadásznak, rákásznak, túráznak a népek, ezek a pihentető tevékenységek viszont igénylik a vágószerszámok részvételét.

knife-benchmiteclosed

Ugyanakkor a kések birtoklása szabadon végezhető tevékenység, ha annyit halmoz fel az ember, amiből egy hengermű egy évig eldolgozgat, akkor annyit, lelke rajta, plusz a fegyverboltokban és szaküzletekben annyit vásárol az ember, amennyit nem szégyell. Amióta itt élünk, tanakodom azon, hogy milyen kést vegyek,megkérdeztem pár mániákust itt meg itt, aztán nagyjából összeállt fejben, hogy mit szeretnék.

knife-bucktok

Az előzetes kutakodás és némi levelezgetés során kiderült, hogy itt, a magyar helyzethez hasonlóan kaszott drága a jó minőségű eszköz, (bár annyira nem tragikus az árképzés, mint ott) úgyhogy külföldi beszerzési forrás után néztem. Az okosok mondták, hogy a Knifeworks jó lesz, úgyhogy körülszimatoltam ott és valóban sokkal jobb árak vannak arrafelé, amit csak tetéznek a pozitív visszajelzések.

knife-gripclip

Futottam egy kört, hogy egyáltalán legális-e behozni magánszemélynek ilyesmit, és egyrészt a vám oldalán megleltem a tiltott cuccok listáját, másrészt fel is hívtam kusztóékat, hogy ezt és ezt akarom, lehet-e. A telefonbeszélgetés kissé börleszkessé fajult, mert a néni aszonta, hogy ha olvastam a listát és azon kivétel (vagyis behozható) amit venni akarok, akkor minek telefonálgatok, én meg azt próbáltam magyarázni, hogy igen, de ha a lista szerint legális is a cucc, akkor fognak-e kötözködni, kell-e majd harcolnom egy unott vámossal, hogy mennyi is a centi? (With the exception of any folding pocket knives with a blade less than 10cm in length) Végül megegyeztünk, hogy ha a lista szerint oké, akkor oké.

knife-gripopen

Igy megtört a jég, tekintetes esküdtszék és leadtam a rendelésem usáliába, majd nyomkodtam az USPS tracking oldalát, hogy lássam, hogy hol a pakk és miért nincs még itt? A rendelés másodikán ment el és negyedikén hagyta el az usát, azóta nem tudtunk róla semmit, egészen tegnapig, amikor is az ajtóban találtunk egy értesítőt, hogy csomagunk jött, vegyük át, mert nem voltunk otthon. Ma elugrott érte a nej napközben, úgyhogy most kézben a szajré.

knife-gripclosed

Hosszas, kissé unalmas bevezetés után, mutatom mi jött haza: három eszközzel lettünk beljebb. Az első egy késlegenda, az emlegetett kínaim is ennek próbált az utánzata lenni, a Buck gyár híres 110-es jelzésű terméke, amely 1964-ben került először piacra, azóta pedig legendává nőtte ki magát. Végigcsinált háborút, égzengést, együtt szolgált a tengerészekkel, apáról fiúra száll, és különben is, a késvilágban a Buck 110 A folding hunter. A klasszikus forma, az egyszerű, de szinte örökéletű lockback mechanika és a rendkívül masszív felépítés teszi igazán klasszá, plusz legendák és USA gyártmány. A pengéje 9,5cm, a kés pedig húsz deka fölött van, még az ilyen nagy mancsúaknak, mint én, is biztos fogást nyújt, van benne anyag.Akkora dobozban jött, mint egy zongora, ellenben jár hozzá egy gyöngyvászon tok, amelyet övre lehet fűzni.

A másik két versenyző a Benchmade cég terméke, előbb vegyük a kisebbet, ez a Benchmade 10610 Benchmite II, a cég piros sorozatából van, ami azt jelenti, hogy amolyan mindennapos holmi, semmi extra, amit az ára is tükröz, de megbízhatóan tudja, amit tud. Tajvanon gyártják, szigorú minőségbiztosítás mellett egy AUS8 nevű ötvözetből. Az egész egy apróság,  becsukva alig több 7 centinél, kinyitva is mindössze 12 centiméter, viszont roppant lapos és könnyű. Se csíptető, se nyitást könnyítő bütyök nincs rajta, ezt nem is kehet egykézzel kinyitni, a Levitator fantázianevű zár miatt, azt az egyik kezünkkel nyomni kell, hogy oldjon, a másikkal pedig nyithatjuk a pengét. Annak ellenére, hogy milyen pindurka, nagyon hasznos irodista segédeszköz lesz, kis helyen elfér, nem tud véletlenül kinyílni, viszont az általános célokra legpraktikusabb drop-point pengéje van.

knife-benchmitepalm

A végére hagytam a nagy kedvencemet, a Griptilian 551SH2O fedőnevű kést, amely a korábbi Griptilian újragondolása. Már régóta ácsingózom egy ilyen narancssárga markolatú Griptilianra, de az idő nekem szolgált, addig vártam, mire kijött a H2O változat, amely egy X15T.N. nevű, erősen korrózióálló acélból készült, ami azért is jó, mert bármikor előfordulhat, hogy valaki 100 évre az óceán fenekén reked, és akkor nem bénázhat azzal, hogy rozsdás a kése, ugyebár. A markolat anyaga egy speciálisan csúszásgátló műanyag, amely állítólag vizes állapotban sem veszti el a csúszásgátlóságát, úgyhogy tengerközeli élményeknél számíthatok rá, ha mindenképpen el kell vágni valamit. Ez is drop-point, de ezt gyakorlati megfontolásból fogazott pengével rendeltem, pedig a plain edge változat szebb. Ehhez jár egy műselyem tasak, ami pont nem jó semmire, a clip viszont jó erős.

Ez abszolút alkalmas az egykezes nyitásra, ha hirtelen kell valamiért, akkor nem kell letenni a másik kézből a bármit, hanem kényelmesen hüvelykkel nyitható, igen praktikus megoldás. A zár az un. Axis mechanika, amely jobb és balkezeseknek egyaránt kényelmes, maga a kés pedig a gyár kék sorozatába tartozik, amely egy osztállyal feljebb van, mint a piros. A markolat kellemesen vastag, igen stramm fogása van. Az külön kedvesség, hogy ez az új, korrózióállóbb modellből készült sorozat első gyártása, az enyém egészen pontosan a huszonhatodik az első ezerből, amelyet egy pengébe gravírozott felirat is hirdet.

knife-grip26

Természetesen mindegyik kés kaszott éles, viszi a szőrt a kézről, mint a vöcsök, szerencsétlenebb szögben meg az egész kezet. A Knifeworks-el nagyon meg vagyok elégedve, pontosak voltak, segítőkészek és még kedvesek is, arról nem tehetnek, hogy az egyszerű vevő az karácsony tájékán rendelget, amikor mindenki postázik ész nélkül. Arról meg ne is beszélgessünk, hogy miket néztem még ki a késboltban…

22 hozzászólás “Kések, kések, hatalmas kések” bejegyzéshez

 1. hehe, nevörending sztori, no vöriz májt, fogsz te még rendelni sokat. 🙂
  Csak azt a 10 centit, azt tudnák feledni.
  Olyan mondás is van, hogy a felfegyverzett ember állampolgár, a fegyvertelen alattvaló. 🙂

 2. Tetszenek, de aztan megneztem az arakat. Inkabb maradok megis a svejcban sajatkezuleg beszerzett svejcibicskanal a kovetkezo evtizedekre, azt hiszem…

 3. demonalisator, azért én különbséget tennék fegyver és eszköz között. ha valami meredek szituba kerülnék pont úgy megpróbálnék elszaladni, ha nálam van mind a három, mintha nem.

  Nem is tekintek fegyverként ezekre, nem is tudok, nem is akarok tudni fegyverként bánni a késsel. Ha ez érdekelne, akkor a hátamra szíjaznék egy machetét, azt elég meglengetni, mint a krokodil dándinak oszt lesz ami lesz.

 4. Robi, egy svejci bicska mennyibe kerül? 50 dollár? 70? és bár kifejezett rajongója vagyok, azért van amire nem jó, sőt, minél több funkciója van, annál kevésbé alkalmas azokra. A bézik-közeli darabok a leghasznosabbak, a méret nem megy a funkció rovására, de még úgy is erősen korlátos a felhasználása.

  A kés szerszám, anyag, forma, stb, nem mindegy.

 5. zolcsi, nem tudtam pontosan értelmezni amit kérdezel, a drop point annyit tesz, hogy a penge heye felé konvex az iv, nem konkáv, vagyis ivesen lejt a hegy felé, na. kapáld be a gugliba, hogy drop point és megérted. ha konkáv akkor clip pointnak hijják. A Buck egy clip-point, nézd meg a penge felső ívét a hegyéig.

 6. Nem azért mondtam, mintha én fegyverként tekintenék ezekre a késekre, csak úgy érdekes adatként. Amiket vettél, önvédelmi célra egyébként sem különösen valók. Én sem ezért hordok magamnál bicsakot, hanem mert vágni mindig kell. 🙂
  Nekem az elszaladás nem játszik, mert úgyis utolérnek, ellenberger nem kerülök olyan szituba, ahol pofonszag van. Ha meg mégis (ilyen az elmúlt 15 évben nem nagyon történt), kést akkor sem vennék elő, mert még megszúrom magam vele (marad a pofon, “egyenlő pályák, egyenlő esélyek” jeligére) Most is elvágtam az ujjam, a marhalábszár darabolása közben… 🙂

 7. önvédelmi célra a nem belekeveredés a megoldás, ha én kést rántok, akkor a másik bézbólüzütőt, ha én pisztolyt akkor a másik shotgunt… verekedni se tudok, de szaladni meg segitségért orditani azt igen 🙂

 8. A 10610 Benchmite II nekem is baromira tetszik. Nálam tavaly rántotta be ezt a triggert a Leatherman Skeletool, ami pont annyi köcöléket tartalmaz, amennyit én akartam.

  Az ábrándozós késlistádból meg tessék postot kerekíteni 🙂

 9. Skeletool nálam is befigyelt. 🙂
  Aztán kénytelen voltam venni egy (spyderco) Byrd Meadowlark-ot, nehogy már mindenhez a skeletoolt keljen elővenni. :))
  http://spyderco.com/pix/products/large/BY04_L.jpg

  Lehet, hogy kicseszek veled, de kettyints rá a knifeworks-ön a Maxpedition cuccokra (vagy a http://maxpedition.com/ -ra). Most az ő szatyraikkal szemezek, csak nem tudom melyiket kellene (először 😀 ) beszerezni.

  (Ez szívatás, hogy megkérdezi milyen nap van ma.. sosem tudom :s )

 10. Tök egyetértek, pont azt írtam, hogy nem önvédkedünk késsel, mert csak még nagyobb lesz a baj, meg abban is, hogy a nem belekeveredés a módszer. Én szaladni nem tudok, pofozni régen tudtam, de szerencsére nem kellett próbálnom mostanában, és nem is fog.

  A skeletool állat jó, én is vágyom egy olyanra, bár elég ritkán van ilyesmire szükségem, valószínűleg olcsóbb eszköz is megtenné.

 11. “A férfiember körül mindig van valami elvágni való”

  Korulottem csak fek- es valtobowden van elvagnivalo, ahhoz meg nem jo egyik boko sem:-)

  Amiota kinottem a kollegista kort, sosem ereztem szukseget bicskanak (akkoriban is inkabb kenyeret vagtam vele, meg konzervet/sort nyitottam).

 12. eFi, a késlistából nem lesz poszt, egyelőre igyekszem titkolni a nejem elől, van amire nincs észérvem, csak az “akarom birtokolni” 🙂

 13. A. E. Bizottság; jó a cím … Remélem a zenét (Bizottság) is szereted és birtokban tartod Kiwiországban is!

 14. mondjuk úgy, hogy szerettem, itt nincs bizottságom és nem is hiányzik, kinőttem, másféle zene érdekel, nem az, hogy a vámőr szeme Bad-Schandaunál olyan,m int egy kispárna 🙂

 15. Én pár hónapja egy Finn Beart vettem házkörüli munkákra, meg kutyasétáltatáshoz erdőn-mezőn. A házkörüli funkcióját jobban kihasználtam eddig, mint bármelyik másik késemnek. Ha nehezebb lenne, a szöget is beverném vele. 🙂 Sajna 10 cm.

 16. Pappito! A knifeworksös rendelésnél hogy alakult a vám és az áfa összege? Köszönöm a választ előre is!

 17. JB, nem igazán értem a kérdést, a rendeléseim összege nem ezer dolláros tétel, vámot nem kellett fizetnem eddig. Áfáról nem tudok, gondolom az usáliai áfát megfizetem a kések áraiban, osztán ennyi.

  kések ára+postaköltség, ez minden

 18. eFi, a Benchmite II remek darab, de azért inkább kulcstartóra való apróság, majd jönnek a késposztok, mert időközben jöttek újabb szerzemények is 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.