Tannin – Villa Maria Hawkes Bay Merlot, 2008

A Villa Maria borászat eddig mindig kiváló élményekkel gazdagította a szerkesztőséget, több ponton elkötelezett hívei is lettünk egy-egy boruknak, most – minden tudós magán kisérletezik, ugyebár – belementünk a vörös tartományba.

villa_maria_Logo

Azt nem lehet mondani, hogy ez a bor rossz, mert az nem lenne igaz. Ám mentes minden kellemtől és bájtól, erős, közvetlen ize nem barátságos, csak mondja mivan, asztalra csap. Nem tűr maga mellett mást, amilyen a szine, olyan az ize is. Mély, gazdag, sötét bíbor, de nem ám sok apró finom kis iz és aroma áll össze, kerek egésszé, hanem 3-4, gumicsizmás, karakteres fazon, akik egyszerre beszélnek és közülük az egyik a hordóiparban tevékenykedik, a másik szilvakereskedő, a harmadiknak meg szederjes az ajka, semmi bántó hangulat, csak az egész bor szögletes lesz kicsit tőlük.

villa-maria-merlotNagyon nehéz, zsíros, szaftos húsokhoz príma választás lehet, de így magában bizony elszántságot igényel, nem egy kedves darab, nem az a hátbaveregetős jó haver. Ha valakiben megvan az elkötelezettség, akkor üljön le és igya meg erőből, ez nem a vidám trécselés vidám társa, ez kérem munkásököl, vasököl, nem fényezi magát, nem akar másnak látszani, ez vagyok, kezicsókolom, itt a személyim.

Huzamos levegőztetés után sokat finomodik, kissé megfésülködik és nem eszi kanállal a rántotthúst, de sosem lesz arisztokrata,  sőt polgár sem, ami nem baj, nem is csinál úgy, mintha az lenne, vagy az akarna lenni. Szomorúan mondom ki az ítéletet, az biztos, hogy én ilyet többet nem veszek, nem az én műfajom. Szemtelenül olcsó volt, és bár nem híg a leve, azért az eredeti, nem diszkontált árát nem szívesen fizetném ki, bár az se sok. Budget kísérletnek érdekes volt és a borászat neve garancia, hogy pancsolva sincs, egyszerűen csak nem vagyunk egy hullámhosszon.

  • szőlészet: Villa Maria
  • szőlő: Gimblett Gravels, Hawkes Bay
  • szüret: 2008 március vége-április vége
  • évjárat: 2008
  • fajta: Merlot
  • web

verdikt:

nem ízlik

2 hozzászólás “Tannin – Villa Maria Hawkes Bay Merlot, 2008” bejegyzéshez

  1. Merlot-t nem szabad tőlük beszerezni, mert nem ettől lettek azok akik. 🙂
    Meg ha nem cuvéet iszol (Cabernet Sauvignon-nal, Cabernet Franc-kal) sokkal lágyabb, aromásabb egy hasonló évjáratú ausztrál versenyző.
    Amit én bátran ajánlanék az a Jacob’s Creek Reserve Merlot 2005-ös.
    Világbajnok. És csak 18 dollár…

    Ja, és ha Hawkes Bay és nem alma, akkor inkább jégborok.
    Kérdezd meg Pukkét -ivott nálunk egy finom darabot.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.