Tannin – Southbank Estate Sauvignon Blanc, 2007

A helyi fehérborok iránti rajongásom úgy látszik nem maradt következmények nélküli, kaptam egy palack, eleddig próbálatlan Sauvignon Blanc-ot és úgyis pont ma két éve, hogy Új-Zélandon vagyunk.

A Southbank Estate egy wellingtoni székhelyű borászat, de a szőlőik az ország legjobb régióiban helyezkednek el. A fehérborosoknak a Marlborough régió a mekka, ott tizenegyezer hektáron folyik borszőlő termesztés, ebből száznegyven hektár a Soutbank Estate kezelésében, de jelen vannak a borkészítés ősforrásásál, a Hawkes Bay területen is. Azért az igazi fehér az Marlborough környékéről érkezik, köszönhetően a helyi klímának, amelynek hála, ott van a legtöbb napsütés és legkevesebb eső. Címszereplőnk is innen származik, a borászat szőlői a Wairau és Waihopai völgyekben vannak. Ezt az évjáratot már csak kereskedőknél lelhetjük fel, szerencsés esetben, a 2007-es nyár ritka meleg és hosszú volt, amely egyedivé tette az évjárat borait.

Új-Zéland legnagyobb területen ültetett szőlője a Sauvignon Blanc, második helyen a Chardonnay áll, a zátony mindkettőből magyon erős, a lokál mezőnyben még mellényúlni is nehéz, bár előfordulnak alsópolcos furcsaságok, de hát aki hét dollárért akar bort, az úgyse a minőségre megy.

A kissé jellegtelen, vagy inkább fantáziátlan címke mögül (a címke úgyse számít) kitöltött bor nem különösebben izgalmas színű, sápadtka kissé, mintha itt se lenne, semmi elegáns mély szín, halványsárga, szinte víztiszta ital. A szín persze nem sokat jelent, nem plusztabletta ez, hogy rikító színekkel vagizzon, mellesleg a bornak nincs is szüksége ilyesmire, teljesen kiválóan működik.

Az illata jóval kifejezőbb, határozott szőlő és almaaromák köszöntik az orrt, van karaktere, de inkább csak könnyed illat, mint amikor a szél a gyümölcskereskedő raktára felől fúj. Semmi meglepetés, semmi idegen szereplő, halk, de kerek egész illat, nem hiányzik belőle semmi.

Az íze viszont kiváló, ez is udvarias bor, nem kiabál köszönés helyett, nincs is szüksége semmi harsányságra, amit letesz az asztalra az bőven elegendő, kerek egész, kimérten jön, kimérten távozik, de amíg velünk van, nincs benne semmi mesterkéltség, csak természetesség. Jókedvű, selymes ízek, tán kis fanyar egres dereng, mint főszólam, körben csendes dinnyék, citrusok, friss, gyümölcsízt ad, szívesen, örül, hogy örülünk, majd, mint aki jól végezte dolgát, megy. Hagyja inni magát, ott van kéznél, ha újabb kortyot kívánnánk, de nem tolakszik, tudja, hogy eljön az idő amikor nyúlunk érte, alkoholját szinte nem is érezni. Ha találunk elfekvő készletet még valahol, akkor ne legyünk restek rámozdulni, megéri.

  • szőlészet: Southbank Estate
  • szőlő: Waihopau valley, Awatere Valley, Marlborough
  • szüret: 2007 március 20-április 16
  • évjárat: 2007
  • fajta: Sauvignon Blanc
  • web

verdikt:

ízlik

2 hozzászólás “Tannin – Southbank Estate Sauvignon Blanc, 2007” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.