Kert – rizikó

Vannak fejlemények, az egyedfejlődés kissé felpörgött, köszönhetően a kedvező időjárásnak.

A szomorú hírrel kezdem, a borsó nem a régi, kissé furán néz ki, ellenben tovább tör az ég felé és hoz is hüvelyeket, de korántsem a kezdeti intenzitással. Ezzel nem tudok mit kezdeni, nézem, ahogy megy el a kedve, nyilván eljön majd a pillanat, amikor a kapaszkodását segítő rakétaindító-állvány létezése okafogyottá válik.

Minden más viszont kellemes és szívetmelengető fejlődésnek indult, a sárgarépák tobzódnak, ha a fejlődési ütemük megmarad, akkor nincs kizárva, hogy én fogom kitermelni a Miss Sárgarépa idei győztesét. A retkek megbízhatóan hozzák a formájukat, bár valaki felvilágosíthatna, hogy mitől repednek ki a piros gömbök, mert dühítő, hogy ma még nem szedem le őket, mert még kapnak egy napot, reggelre meg ki vannak repedve, micsoda hozzáállás ez?

A paradicsomok idén komolyabb törődést kapnak, rendszeresen ellenőrzöm a hónaljakban megjelenő kicsiny ágkezdeményeket, és elbánok a renitensekkel, nem állunk mi olyan jól, hogy ilyesmire pazarolhassuk a drága energiát és tápanyagokat, tessék szépen a gömbök fejlődésére koncentrálni. Az áldozatos munka kezdi meghozni gyümölcsét, a szárak kellőképpen magvastagodtak, a levelek egészségesek és üdék. Az elmúlt héten kezdődött a virágok megjelenése, ami akut jelenséggé vált, mára a virágzás általános tevékenysége a növényeknek, úgyhogy kaptak bambuszkarókat, hogy arra könyököljenek, amikor a kézilabda nagyságú, mézédes paradicsomokat termik. Tegnap és ma az első zöld gömbök megjelentek a legkedvezőbb fekvésű telekrészeken, ezért gondosabban locsolok és újra tápanyagokat juttattam a talajba, hogy legyen mit felszipákolniuk a növénykéknek és kövérre hizlaniuk a paradicsomokat. A moneymaker fajta mégis teremni fog?

Az uborka, hosszas semmittevés után szintén virágba borult, számos apró uborkakezdeményt fedeztem fel a szemle során, Ezeknek kifejezetten észnél kell lenniük, mert savanyítani akarok, nincs apelláta. A tökfélékre jellemző, arrogáns, terjeszkedő magatartás persze most is megfigyelhető náluk, de majd okosan elterelem őket a borsók irányába, ott fel fog szabadulni egy kis hely.

A paprikák teljesen furán viselkednek, egy tő eldobálta a leveleit és most bot csupán, ugyanakkor a többi tövek szorgosan kezdik bontogatni a virágokat és paprikakezdményeket növeszteni. Remélem ebből lesz valami, ha összekapják magukat, akkor ügyesen igazodhatnak a paradicsomokhoz, ami azt jelentené, hogy egy szürettel megoldhatnám a lecsókérdést is egy adott pillanatban. Hát így megy ez. Érdekes hétnek nézünk elébe.

6 hozzászólás “Kert – rizikó” bejegyzéshez

  1. Informacioim szerint a reteknek a repedest a dihidrogen-oxid okozza. Tul gyorsan veszi fel a talajbol es a gumonak nincs ideje terebejesedni, csak egyszeruen kidurran, ami egy repedes formajaban manifesztalodik.

  2. akkor azt a dihidrogén izét azonnal be kell tiltani, azt mégse hagyhassa az állam, hogy kemikáliák felrobbasszák nekem a retket!

  3. 2. Why Do My Radishes Crack Open?
    Sometimes radishes simply split open as they mature and get older. However very often cracking is the result of uneven watering. Trying to make up for a period of drought with a lot of water all at once will cause the radish to grow too rapidly and split open.

  4. (Bela remelem nem figyeli a bloffomet) Tuti a Pentozán hatás kezdi ki a retkeket!

  5. Szia, hát ez nagyon tetszett „rendszeresen ellenőrzöm a hónaljakban megjelenő kicsiny ágkezdeményeke”
    Örülök, hogy tudtunk (másokkal együtt) jó kis tanácsokat adni 🙂 🙂
    További remek kertészkedést!! 🙂

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.