állami üvegszál

A 2009-es választásokat megelőzően, a National párt, a sok egyéb mellett, a telekommunikációs infrastruktúra újragondolását is ígérte. Kidolgoztak egy lehetséges megoldást, amelynek egy olyan országos optikai hálózat kiépítése az alapja, amely minden háztartásba elviszi az üvegszálat, felgyorsul a kommunikáció, a szolgáltatók versenye meg minden.

Nem is a levegőbe beszéltek, a projekt 10 éve alatt másfél milliárd dollárt költ el az állam egy szabad hozzáférésű, üvegszálas hálózat kiépítésére. A kitűzött célok röviden:

  • tíz éves folymatos hálózatfejlesztés
  • az iskolák 97%-át rákötik a nagysebességű optikai hálózatra
  • a háztartások 97%-ban ultragyors netkapcsolat (5+ Mbps)
  • 300 millió dollár csak a vidéki broadband-fejlesztésre

Ez persze roppant szépen hangzik, különösen amikor elolvassuk a csiribiri szövegeket, amelyekből egyértelműen kiderül, hogy a gazdaság fellendül, az online tartalmak hangsúlyosabb szerepeket kapnak, az állami ügyintézés felgyorsul, a gyermekek okosabbak lesznek, a megesettek pedig újra hajadonok, a bénák járni fognak, a sánták szaladni.

Szó se róla, nagyon is van hova fejlődni! A jelenlegi, elsősorban réz(érpár) alapú infrastruktúra finoman szólva sincs a helyzet magaslatán, a szolgáltatók által kínált csomagok pedig a 10 évvel ezelőtti európai helyzetet tükrözik. Forgalomkorlátos csomagok, a limit átlépéséért felár és/vagy sávszélesség korlátozás, a külföld felé  menő sávszélesség pedig eléggé ingadozó teljesítményű.

A vidéki területek (a „rural” szó értelmében vidéki) kommunikációs ellátottsága szánalmas, soksok farmer a mai napig dialup kapcsolattal netezik, ha egyáltalán. Értelemszerűen ők a soha meg nem térülő, hasznot sosem hajtó ügyfelek, a szolgáltatók nem fognak tízkilométer kanócokat fektetni azért, hogy egy farmer a pampán elérje a facebookot. A terv persze szép és jó, ki ne akarna száz megabitekkel forgalmazni, ha van rá lehetőség, ráadásul az üvegszál sok egyéb szempontból is biztonságosabb, mint a réz érpár, első ránézésre jár egy pont a kormánynak. Ugyanakkor vannak ellenzők is, nem is elhanyagolható érvekkel.

Az borzasztó jól hangzik, hogy mindenki dolgozhat akár otthonról is vagy a nyaralójából, olyan lesz, mintha bement volna, és valóban az országon belüli sávszélesség bődületes lehet. Ugyanakkor az üvegszál csak infrastruktúra, nem szolgáltatás, nem a pizza, csak az út, amelyen a pizzafutár jön hozzánk. Következésképpen a szolgáltatóknak is lépni kell, hiszen ha csak Aucklandot átszerelik üvegszálra (a város az első telepítési lépcsőben van) akkor a nemzetközi sávszélesség pillanatok alatt felkoppanhat, onnantól kezdve meg veregetheti mindenki a vállát, hogy micsoda nagy sávszélessége is van neki, amivel nem megy semmire. A szűk keresztmetszet már most a nemzetközi vonalak szélessége, pedig most csak 3-8 megabitről beszélünk lakásonként. A másik kérdés az adatforgalom, egy mai, átlagos csomagban 10-15 giga forgalom van, ezt az előfizető üvegszálon negyed óra alatt lelakja, aztán vagy penget vagy kap egy 64k-s korlátot?

Természetesen az üvegszál nem ismeretlen a zátonyon, már most is vannak szolgáltatók akik ilyesmit építenek, az energiaszolgáltatók jó része pedig a saját villamoshálózata mellett visz optikát is az oszlopokon, de ezt főleg saját célokra használják.

A másfél milliárdos állami beruházásra persze jönnek a cégek, mint a legyek, leginkább az energia és az infrastruktúra szempontból és lelkesen tapsolnak a kormányak, ki ne tenné? A NZRFG (New Zealand Regional Fibre Group) nevű társulás leginkább energiaszolgáltatókból és hálózatfejlesztőkből áll, hangosan lobbiznak közös céljukért – hogy ők csinálhassák a hálózatot. Élükön a Vector nevű hálózati infrastruktúra-szolgáltatóval be is indítottak egy FibreToTheDoor című kampányt, amely ódákat zeng arról, hogy micsoda jóvilág lesz itt, ha elér a lakásokba az üvegszál.

Az állam leginkább azt szeretné, ha ott lenne az üvegszál és mindenki jönne-menne rajta, akár a végfelhasználók a lakásokban, akár cégek, szolgáltatók, mindenki, hiszen a kanóc maga ott lesz, csak bele kell tenni a jelet. AzNZRFG szerint ez nem a legklasszabb megoldás, hanem az üvegszálba szerintük bele kell tenni egy alapszolgáltatást, amihez mindenki hozzáfér, hogy élő infrastruktúrát telepítsenek, ne csak a kommunikáció lehetőségét.

Hogy mi lesz a megvalósításból az kérdéses, de remélhetőleg valami future-proof megoldás születik, a fizikai távolság miatt a gyors információcsere nagyon fontos a zátony gazdaságának. Egyelőre csak nézegetjük, hogy a járdákat összefújják lila neolux-al, jelölgetve, hogy merre fog menni az üvegszál. Felhasználóként persze örülnék, ha rettenetesengyors netem lenne itthon, adófizetőként azonban nem vagyok abban biztos, hogy tíz évig, évi százötven milliót kell erre elkölteni.

7 hozzászólás “állami üvegszál” bejegyzéshez

  1. A rural broadbandról beugrott, amikor még 2007-ben Matamata környéki ebédszünet idején buszsofőrünk kihajtogatott egy amolyan méter hosszú UHF antennát, hogy elérje mobiljával a netet. Olyan nyolcvanas évek hi-tech jelenetének tűnt 🙂

  2. Amennyire én tudom, itthon is gondolkodnak Budapest 100%-os üvegszál lefedésében, aminek mondanom sem kell nagyon örül egy-két telekommunikációs cég, akik az utóbbi időkben súlyos euró milliókat öltek ebbe.

  3. Szerintem egyáltalán nem gáz a helyzet, nálunk pl 10Mbit körül megy a DSL, forgalom korlát nélkül, Telecom Bigtime csomaggal, ami ugyanannyi mint a 20GB-os. Annyi a móka, hogy napközben a P2P arca vissza van véve 1Mbitre a 10 helyett, de hajnal kettő és reggel 9 között megy rendesen 10Mbittel, sőt Mo-i privát trackerről jön is ennyivel a cucc. Amúgy van mikor napközben elfelejtik bekapcsolni a szűrést.
    Egyébként elég hülye módon van megcsinálva, 9 után nemsokkal levágják a netkapcsolatot, majd kapsz egy másik tartományból származó IP-t, és azon él csak a korlát, éjjel kettőkor ugyanez csak fordítva 🙂

  4. engedib, amit te leírtál azt ugy mondjuk: fatengelyes-léckeretes-lábbalhajtos

    mennyit fizetsz ezert?

    (mondjuk nekem a trekkeres resze nem erdekes)

  5. Helyi viszonyok között szerintem nagyon is jó csomag.
    60 dolcsi + telefon az ára. Én nem vagyok kis letöltő, de ez teljes mértékben okés.

  6. Hali srácok,

    akkor nálatok is olyan internetes sötét középkor van, mint itt Írországban? Ejh, akkor még várunk a költözéssel 🙂

  7. Visszajelzés: Scott Tucker

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.