Tannin – Yalumba Cabernet Sauvignon and Shiraz 2004

A Yalumbától már kóstolt a szerkesztőség egy kiváló darabot, aminek azóta is rajongója vagyok, most pedig egy olyan csodát kaptam szülinapomra, amely erősen átrendezte a fejemben a vörösbor kartotékokat.

Yalumbáék mesterien blendelnek, és a hosszú évtizedek tapasztalata mára kemény pénzekre és kiváló borokra váltható mesteri szaktudássá érett. Ez a bor elképesztő. El-ké-pesz-tő!

A The Signature név alatt megjelenő borok a legkiválóbbak a Yalumba amúgy is jó minőségű boraiból, dedikálva annak a három embernek, akik újraalkották, újraértelmezték a Yalumbát a hatvanas években. Az akkor döcögősen működő családi borászatból egy professzionális borászatot hoztak létre, komoly nemzetközi elismeréseket szerezve a Yalumba névnek.

A bor mélybordó, szinte fekete, az illata mámorítóan gazdag, szedres-szilvás csoda, nem könnyű kivárni azt a negyed órát, húsz percet, mire az ember ihatja. Ennyi idő viszont kell is neki, hogy a levegőn kiteljesedhessen és teljes pompájában ragyoghasson, úgyhogy csak türelem, addig nézegessük a dugót, mert ellentétben a szokásos screwcappal, ehhez dugóhúzó kell.

Az íze roppant komplex gyümölcsöstál, főleg szedres, mélysötét bogyós ízzel indul, aztán kerekedik ki erős meggyes ízekkel, a részletgazdagságába pedig fér sok fűszer, egres, sőt egy enyhe csokoládés aroma is, ezek pedig olyan finoman és profin állnak össze egésszé, hogy majdnem leírtam a szinergia szót. Na tessék, leírtam. A savassága erős, de lágy, kidolgozott, érezni, hogy milyen fontos dolgok történtek abban a huszonkét, hordóban töltött hónapban.

A korty, amellett, hogy nagyon finom, roppant játékos és változatos, egymás váltják a gyümölcsök, de a fellépés után a színpadon maradnak azok is, akik már elmondták a verset, és finoman árnyalják az újabb fellépőket, amíg összeállnak egy összeszokott, összeforrt csapattá. A végső, kerek, gazdag íz sokáig marad, órákig lehet nassolni egy pohárral, újabb és újabb alkotókat kiérezve, jó mulatság.

Nem ragozom, mert nincs hová, a 14,5% alkohol miatt amúgy sem egy egyszerű bor, de szemben a jó fehérek frissességével, itt elképesztően érett, összetett ízt kapunk, mindenki azonnal kezdje túrni a netet, hogy hogy juthatna hozzá egy palackhoz.

  • szőlészet: Yalumba Winery
  • szőlő: Barossa, Ausztrália
  • szüret: 2004 március 5-május 6
  • évjárat: 2004
  • fajta: Cabernet Sauvignon / Shiraz
  • alkohol: 14.5%
  • web

verdikt:

ízlik

Egy hozzászólás “Tannin – Yalumba Cabernet Sauvignon and Shiraz 2004” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.