Motor – első túra

A szezon első motorostúráját volt szerencsénk elkövetni vasárnap, ami Sebinek és nekem egyben életünk első túrája is volt. Az időjárás csodálatosan kedves volt hozzánk, igazi harsány tavaszi napsütés, kis széllel, néha felhőkkel, és kényelmes 17-18 fokkal.

Az eredeti uticélunk Puhoi volt ami egyrészt motoros gyülekezőhely, másrészt kellemes, kanyargós út vezet oda, ha az ember nem akar az autópályán motorozni (ahogy mi nem akartunk) másrészt belátható távolságban van, még kezdőként is. Joci persze pörgött, mint a zománclavór, épphogy kiértünk a városból, amikor közölte, hogy neki kevés az inger (XJR1200-a van) úgyhogy mi csak menjünk, ő meg majd bevár. Gyakorlatilag az egész út alatt ugyanannyit jött szembe, mint velünk, amíg mi Sebivel komótosan tanulóvezettünk, Joci fel-alá hömpögött a nagyvassal.

Az első megállónk Kaukapakapában volt, ahol hárommal megdobtuk a kocsma előtt parkoló motorok számát, majd kis pihenő, ittunk egy szörpöt és mentünk tovább. A jegyzőkönyv kedvéért megemlítem, hogy Joci itt látott egy olyan Harley-t, ami még neki is tetszett (!), bár őszinteségi rohamában bevallotta, hogy mindegy mi az, akár egy babetta is, csak matt fekete legyen és akkor ő el van csábulva.

Szépen kocogtunk a tájban, mindenfelé zöld dombok meg birkák meg mindenféle, ráadásul a kezdő tempónkkal picit nézelődni is volt idő, forgalom viszont gyakorlatilag nem volt, egészen Puhoi-ig szinte több motort láttunk, mint autót (a forgalmat az utolsó kép illusztrálja). Az út száraz volt és kényelmes, bár időnként azért voltak szeles szakaszok, ahol kapaszkodni kellett, de hát ezért van a kormány.  Az izgalom kedvéért volt egy szakasz, ahol a kiwi útépítés jellegzetes megoldásain kellett átvergődni, (kivágunk az útból egy darabot, feltöltjük apró zúzott kővel, amit majd a közlekedők tömörítenek, később leaszfaltozzuk) de nem lett semmi baj. Puhoiban természetesen ettünk egy hamburgert, meg találkoztunk a családjainkkal, akik eljöttek oda autóval, hogy megnézzék, ahogy mi odamegyünk motorral. Mi megnézegettük az összes ott álló motort, 98%-uk csopper volt, meg mindenféle nagy dögök, hengerenként akkora köbcentivel, mint az én egész motorom, benzintankostul. Elugrottunk még a sajtüzembe, vételezni némi különlegességet, majd hazafelé vettük az irányt.

Végig hazafelé a rokonzok jöttek mögöttünk autóval, ami a forgalmasabb részekre beérve eléggé megnyugtató volt (minden energiát a hátsó pajzsokra Csubi!), bár tippem szerint akad pár ember, aki a felmenőinket emlegette a vasárnap délutáni visszaáramló forgalomban. Az autópálya helyett a parti utat választottuk, ahol már kicsit felbátorodva csapattunk. Egész nap motoroztunk, kisebb-nagyobb szünetekkel, az út a google szerint 160km volt, Jocinak 200, mert szeretelenkedett folyton. Roppant tanulságos volt az egész, egyrészt bizonyságot nyert, hogy nem tudok motorozni, ahogy korábban gondoltam is, viszont a mai kaland után már nem gondolom, hogy motorozni lehetetlen. Megtanultam váltogatni, kuplungolni menet közben (garázsban már tök jól ment) és elmúlt a robogóról átörökölt szokásom, hogy két kézzel fékezek.

16 hozzászólás “Motor – első túra” bejegyzéshez

  1. Az a helyzet, hogy nagyvassal bármikor lehet lassan menni, de negyed-, vagy félliteressel csak ésszel lehet.
    Vagyis, amit egy xjr csuklóból megold emelkedőn, kamionok mögött, azt egy negyedliteres csak komoly taktikával tudja, és persze időt veszít.
    Mink úgy túrázunk, hogy elöl megy a legkisebb, hátul a legnagyobb, és nincs ezer köbcenti, meg száz lóerő különbség.
    A hármas túra egyébként a plafon, ennél többen csak lassítjuk egymást, valakinek mindig rossz a tempó, főleg napi 4-500 km-es túrákon.
    Persze veterán túrákon más, de akkor van egy felvezető, meg hátul egy műszaki mentő, és a max. sebesség 60 km/óra.

  2. ekker azt én is éreztem, hogy nem sok tartalék felett ücsörgök, de nem is állt szándékomban előzgetni, odébb van az még. Ráadásul nem is vezethetek egyelőre nagyobbat, de nem is akarok. Ez is elég, megy szépen, normálisan fogyaszt, napi 4-500km meg a jövő zenéje.

    1. Persze, ez így van jól.
      Ha kis géppel tanulsz meg közlekedni, sokkal több örömöd lesz benne, mintha egy naggyal kéne.
      Én könnyen dumálok innen, 32 éves a motorjogsim, és 50 cm3 Simsonnal kezdtem. Aztán ültem nagyobb MZ-re, 125 cm3-re. Aztán sokáig 250-350 cm3, és ezelőtt tizenöt évvel lett az első nagyobb motorom, 750 cm Honda.
      Később ZZR1100 Kawasaki, a legnagyobb egy Honda F6C volt.
      Most egy 850 cm3 Yamaha van mindennapra, meg pár veterán, dicsekedni, felvágni velük.
      Én szentül megvagyok győződve, hogy még azért élek, mert sokáig nyomtam kgst-s motorral, amivel ugye eléggé figyelni kell.
      Nem az észt akarom osztani na, csak szeretem ezt a témát.

  3. Nyugodtan osszad, én csak tanulok mindenből. Mindenhonnan azt hallom, hogy a nagymotor így, a nagymotor úgy. Ami nyilván igaz is. De egyelőre én nem vágyom rá, nem tervezek világot átszelő túrákat, majd később.

    Én nagyon élvezem ezt az öreg 250-est is, kényelmes, megy, berreg, fütyül a szél, karbis, jópofa na.

    LÁttunk a hétvégén valami szörnyet, 2300ccm, három henger. olyan volt, mint egy trafóház kerekeken.

    1. A triumph rocket gépe lehetett, az új változat 221 Nm nyomatékkal zúz. Kunmadarason láttam egy felpiszkált turbós példányt.
      Ezek inkább érdekes, mint hasznos motorok. Már az F6C is elég nehezen billeg városban, inkább autópályára valók ezek a hárommázsás vasak.

  4. Nem jo az itiner! Odafele Albany-Paremoremo-Riverhead uton mentunk, es Helensville felett 10 km-rel lyukadtunk ki a 16-osra.

    Mi az a Misfits?

  5. Ja es koszi, hogy betetted a zabalos kepet, baszki… 🙂

  6. Joci, miután nem átallottál feltenni magadról egy nyakkendős képet, gondoltam nem bánod, ha valami olyan kikerül amin úgy nézel ki, mint élőben 🙂
    Ha akarod leszedem.

  7. A het 5 napjan eloben is nyakkendosen nezek ki, tehat annak is van letjogosultsaga. Viszont ti vagytok a bennfentesek, akik vagy olajos munkascuccban, vagy kifakult poloban/rojtos farmerben lathattok ket pofara zabalni.

    Ja, egyebkent nem is ertem, hogy eddig hogy nem hallottam meg errol a Misfits-rol…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.