Lesz Auckland Velodrom?

Auckland önkormányzati egységesítésének számos következménye lesz még, de az első Supercity projekt már körvonalazódni látszik, ha minden jól megy, akkor Auckland velodromot épít.

Az összevont önkormányzat erősen támogatja azt az elképzelést, hogy Aucklandban is legyen egy világszínvonalú kerékpáros létesítmény, ahol komoly versenyeket is lehet rendezni, de a hobbistáknak is nyitva áll. Az ötlet igen népszerű, ám a finanszírozás még kissé bizonytalan, köszönhetően annak, hogy a kerékpáros stadion megépítése nem szerepel a városi tanács költségvetésében.

Ez önmagában még nem baj, a szükséges 35 millió dollárt össze lehet szedni, a SPARC (Sport and Recreation New Zealand)** http://www.sparc.org.nz/ **azonnal felajánlott hétmilliót, tizennyolc milliót várnak a The Trusts Stadumtól (akinek a területén épülne fel a létesítmény) és tíz millióval szállnának be az adófizetők, vagyis ennyi kölcsönt venne fel a városi tanács, amit aztán beszed a néptől, ez a helyi adó 0.07%-os emelkedését jelentené, három éven keresztül. A The Trusts Stadiumnak jelenleg van évi félmillió látogatója, a tanács szerint ez a szám a velodrommal megduplázható.

A PricewaterhouseCoopers készített egy szakértői elemzést, amely nem csak a finanaszírozást tárgyalja, hanem a velodrom által generált közvetett pozitívumokat is, szerintük a kerékpáros stadion, ha egyszer kész lett, eltartja majd magát anélkül, hogy a működtetéséhez adódollárokra lenne szükség.

A létesítmény nem kizárólag a kerékpársportokról szólna, a teremkerékpározás mellett kiszolgálná a BMX, triál, mountainbike igényeket is, plusz a körpályán belüli részen megépülne három, változtatható funkciójú egyéb sportpálya, ahol netballt, kosárlabdát és Turbo Touch™-ot* is lehetne játszani, éppen mire van igény, de rendezhetnek itt majd koncerteket és előadásokat is.

A versenyszerű kerékpározás népszerű az országban, számos nemzetközi érmet és olimpiai medált hoztak haza a kiwi bringások, Sarah Ulmer (arany, 2004, Athén) Hayden Roulston (ezüst, 2008, Peking) Kiwi fficsapat (bronz, 2008, Peking) Gary Anderson (bronz,1992, Barcelona), nem beszélve a Commonwealth Games-en és világbajnokságokon kiválóan szereplő sportolókról, a létesítmény pedig remek lehetőséget biztosíthat az utánpótlásneveléshez és a rekreációs kerékpározás népszerűsítéséhez is. Természetesen minden kerékpárversenyző az ügy mellett áll, már csak az a kérdés, hogy sikerül-e tényleg összeszedni a pénzt?

*= a Turbo Touch™-ról és a netballról inkább írok egy külön posztot

Egy hozzászólás “Lesz Auckland Velodrom?” bejegyzéshez

  1. No ez a bringás post nagyon tetszett. 🙂
    A velodrome kapcsán az jutott eszembe, hogy Szabolcsi Szilvia úgy lett 5. Sydneyben, hogy itthon nem is volt normális pálya. Helyette Ausztriába kellett járnia edzeni.
    A Millenáris meg ugye szabad ég alatt (mint a Paris-Roubaix befutója) van és az állapota sem volt a legjobb.
    Ha a The Trusts Stadium Arena Pink Floyd estjét megnézed, akkor majd arról is jöhet írás. 😉

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.