Gastro – Forgástest

Az állati tetemek hőkezelése hosszú évezredekre nyúlik vissza, hétvégén mi is egy tradicionális metódust alkalmaztunk egy fiatal sertés sérelmére.

Tibor barátunk meghívására látogattunk ki Whangaparaoára, ahova költöztek, önző módon jól kibabrálva a pokerpajtásokkal. Ellenben Tiborunk olthatatlan gerjedelemmel közeledik a húsféleségek felé, és mi értjük is, miért van ez. A vasárnapi áldozat egy hamvas, fiatal jószág volt, akinek a legénytoll is alig pelyhedzett a fülén, ellenben csinos pecsétekkel rendelkezett az állatorvostól, miszerint fogyasztásra alkalmas.

A test egy kissé indusztriális, ám igen praktikus állványzaton helyezkedett el és kellett neki vagy 6+ hosszú óra, mire elkészült, de megérte a várakozást a dolog. A hús kellemesen omlóssá puhult, és a vékony, dobostortabevonat állagú malacbőr csak úgy ropogott. Nagyon klassz volt az egész és hiába voltunk rá vagy tizen, a kismalac még így is komoly mennyiségű húst jelentett.

Amíg készült, addig szorgos alkoholizálással múlattuk az időt, a gyerekek pedig a szokásos sikítvarohanást intézték, mint mindig, amikor falkában vannak. Utána még volt mindenféle kaja meg édesség meg bájgli meg tiramisu meg a fene tudja mi, a szerkesztőség megközelítőleg hétmillió kalóriát juttatott be a szervezetébe. Közönjük szépen Tiboréknak a mulatságot meg a társaságot meg a mindent.

14 hozzászólás “Gastro – Forgástest” bejegyzéshez

 1. A malac-husi fotón, ahol bepillanthatunk a tetem belsejében, nekem úgy tűnik, hogy ez a 6 óra sem volt elég neki.

  1. Hazi diszno vagas nem nagyon jatszik itt. Bar akinek birkaja van az altalaban megeszi a sajatjat.
   Aki esetle vag, az is gyilkost hiv. Senki nem dofi meg maga. Mivel a kolbasz az nem kult itt, ha vagnak is csak megy a melyhutobe.

 2. Az a tetem belseje foto meg utana bekerult a sutobe, a hazigazda is eszrevette, hogy ez bizony meg vagyik egy kis melegsegre.

  A meggypalesz kimaradt az irasbol, pedig a malac utan az volt a legjobb!

 3. Ket dolgot tegyunk hozza.
  1. Kimaradt meg a majonezes kuki, ropogos kenyer es a kovaszosuborka amibol valami hianyzott.
  2. A sok finom jot nem mint en allitottam elo. Minden vendeg valami kaprazatossal emelte az est fenyet.

  Hobe, a bejgli allat volt!!!

   1. NEM hiányzott, hanem természetesen nem került étel közelébe. Ahogy nem teszünk növényvédőszert, nyersolajat, nátronlúgot és macskaszart a kajába, úgy kaprot sem.

 4. Na igen, bátor dolog. A malac szabadtéri hőkezelése során gyakran előfordul, hogy kívül már csudaszép, belül még gyakorlatilag nyers. A megoldás a nagy parázs (szinte teljesen) láng nélkül, és a még nagyobb türelem.
  Utólag már tényleg csak a sütőben lehet javítani a dolgon.
  Mindemellett grat, jó móka egy ilyen. Egy barátomnál 3 éve csináltunk ilyet Szilveszterkor, ott kb 9 órát sült egy ehhez hasonló méretű kis áldozat. Szinte hibátlan lett, ott a só eloszlása nem volt tökéletes.
  Szóval komoly szakértelmet igényel a művelet.

  1. Nem marad nyers belül sem, szét kell feszíteni a hasüreget, és azt a felét kicsit tovább kell a parázs fölött tartani.
   Legvégén fél órát egyhelyben.

 5. Hanem a kémfotókról lemaradt a hajtány és Tibor mostanában csak VBA kóddal b@sztat ahelyett, hogy ezt pl. elmesélte volna: szóval kézi tekerencs, vagy gépi?
  Én kb. tavaszra akarok munkába állítani egy Barkas ablaktörlőmotort hasonló célból, ezért érdekelne a cimbora metódusa.

 6. ÁLLAT!

  (tegnap kicsi szelet szopós malac került a tányéromra, nem szabad ég alatt sült, az igaz, de azért finom volt. Itt bátor vállalkozók bulikra ajánlanak ilyet, ki lehet bérelni őket, sütőszerkezettel, malaccal együtt. Egy vagyon.)

 7. Tegnap mangalica fesztivál volt a Vajdahunyad várában. Odamentünk, de olyan tömeg volt, hogy én nem közelítettem meg a helyszínt. Kicsi családomat bevitte a lelkesedés. Lehetett élő malackákat simogatni, volt minden, mi szem s szájnak ingere. Azt mondják, szép szalámikat lehetett kapni kb. 3500 Ft/kg magasságában, meg ott is forogtak a malackák a nyárson, de ahhoz csak test-test elleni küzdelemben lehetett volna hozzáférni.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.