A beígért kreszváltozások

Szeptember elsején, a közlekedéi miniszter, Steven Joyce aláírta a tervezett kresz módosításokat. Sokminden változik majd, de a legfontosabb, hogy a világon itt egyedülálló kanyarodási-elsőbbségadási szabály is eltűnik, helyébe pedig a mindenhol máshol működő megoldás lép.

Ahogy arról már többször írtam, a helyi kanyarodási szabály szembemegy a világ többi részén működővel, ami számos baleset forrásának bizonyult, különösen turistaszezonban, amikor a felkészületlen kirándulók összetörik a helyieket és viszont. Ennek, a jövő március 25.-én életbe lépő szabályozás szerint vége lesz, bár jól jósolhatóan lesz egy átmeneti periódus, amely során a helyieknek kell átszokni az új szabály alkalmazására.

A jelenlegi szabályozás szerint a jobbról jövőnek akkor is elsőbbsége van, ha éppen parkolóból kanyarodik ki, vagyis a T-kereszteződésben az egyenesen továbbhaladónak kell elsőbbséget adnia, ha jobbról valaki kikanyarodna elé, ez szintén változni fog, igazodva a világ többi részéhez és a józan észhez.

Aközlekedési minisztérium egy masszív kampánnyal fogja bevezetni a változást, ennek az első eleme már működik is, de lesz még tévé, rádió, sajtó, meg minden, nehogy valaki ne vegye észre, hogy más világ jön. Hogy biztosak legyenek abban, hogy mindenki elég gyorsan alkalmazkodik, két új büntetési tétel is bekerül a rendszerbe, egyik a T-kereszteződés benézése, a másik pedig azért jár majd, ha nem adunk elsőbbséget, ha parkolóból vagy garázsbehajtóról fordulunk ki az útra.

Az elsőbbségadási szabály mellett egyéb dolgok is változnak, a buszsávban közlekedő motorosra (kerékpárosra, robogósra) a jövőben érvényes lesz a buszsáv kiegészítő lámpája, ha van, vagyis a motoros is elindulhat a forgalom többi része előtt, ha a buszsáv lámpája megengedi. A motoros egyébként mehet a buszsávban (és az úgynevezett T-sávokban) ha ezt külön tábla nem tiltja (pl. a Bus Only) így a motoros nem fogja feltartani a buszt, mint eddig. Sajnos a legtöbb buszsávra kiakasztották a bus only kiegészítő táblát, általam nem igazán értett okokból, de hát ez van. Jelenleg, ha a zebrához közelítünk és ott állnak az iskolások, akkor kötelesek vagyunk megállni, akkor is, ha az átkelésüket segítő tárcsásember nem állította le a forgalmat, a jövőben ha a jelzése nincs kitéve, akkor elég lassítanunk, nem kell majd megállnunk.

A szabályok modernizálása és a körülményekre szabása már eléggé időszerű volt, a fentieken kívül változások lesznek még a gyerekülésbe be nem kötött kölkök és az iskolabuszok környékén is, a részletekről elérhető egy pdf itt, miniszter bácsi a változásokról itt, az egész Land Transport (Road User) Amendment Rule 2011 pedig itt.