Bazi nagy hajók

Majd nemsokára megírom, hogy miért, most legyen elég annyi, hogy kedden négy alkalommal is átszeltem a Waitemata harbourt komppal, és szép idő is volt úgyhogy fotóztam hajókat.

A városban a kompterminál mellett már benn állt a holland zászló alatt közlekedő, amúgy egy holland városról elnevezett, a Holland America Lines által üzemeltetett MS Volendam, egy 238 méter hosszú, hatvanezer tonnás óceánjáró. Ezernégyszázpár utas fér rá, őket a közel hétszáz fős személyzet szolgálja ki, a hajó pedig felváltva csinál Alaszka és Déli Csendes-óceáni utakat, attól függ, hogy hol van éppen nyár.

10 fedélzete van és olyan magas, mint a Hilton szálló, az a kis zöld izé az épület és a hajó között, az egy kamion.

Amíg a Rangitoto felé hajókáztunk, megnézhettük a William C. Daldy-t Devonportban, ahol pihenni szokott, és már látszott a The World amint kocog befelé a kikötőbe. A WCD egy gőzvontató, persze ma már nem vontat, egyrészt a gőz kiment a divatból (óránként megevett egy tonna szenet a kicsike) másrészt már nem kell a tallshipekért kimenni és bevontatni őket, a mai nagy hajók már ügyesebbek.

A The World egy egészen pofás, zömök hajó, nem is igazi cruiseliner, inkább úszó lakópark, van rajta százhatvanöt lakás amelyeket lehet adni venni és persze használni. A hajó járkál körbe-körbe az óceánokon és az utasok minden elképzelhető luxusszolgáltatást vehetnek igénybe, plusz valami homályos eljárással döntik el, hogy merre csámborogjanak. Unatkozó milliomosoknak ideális, állítólag jó a konyhája.

  Egyébként nem sokkal azután, hogy beállt a kikötőbe és elkezdtek leszállingózni róla az utasok, két szaki neki is állt az orrát festegetni hengerrel, elég érdekes látvány volt.

Ide Ausztráliából jött, és innen északra indul, végig ballag a zátony keleti partja mentén, aztán Cook szigetek, Új-Kaledónia, Vanuatu, Fiji, és csak megy és megy. Nem tudom mennyi lehet a közös költség…

Persze nem csak a henye gazdagok hajókáznak, bizony a kereskedelem és szállítmányozás is pörög, benn állt a Wallenius Wilhelmsen Falstaffja, a wharfiek szorgosan hordták le róla az autókat és teherautókat (ez egy PCTC RoRo).

 Ez az egyik legelképesztőbb jármű amit valaha láttam, messziről is bazinagy, közelről, a vízfelszínről pedig egyszerűen sokkoló méretű. Kétszáz méter hosszú és belefér ötezeregypár személyautó, vagy 2700 autó és 500 kamion. Négy szintjét is lehet emelni és süllyeszteni, úgyhogy ezzel szoktak jönni a kombájnok is. A rakodórámpája 200 tonna teherbírású, úgyhogy egészen komoly dolgok is betolhatók a pocakjába.

Nem csak a RoRo rakodott, hanem két másik cargo is, az egyik a Hansa Altenburg, egy huszonnégyezer tonnás konténerszállító,  176 méter hosszú és libériai zászló alatt hajózik. A ki/berakodás után Dunedinbe indult.

A háttérben a másik hajó a tízezer tonnás Amazon River, ami holland lobogó alatt járkál, és éppen szorgosan rakodott, most éppen kinn horgonyzik a Motutapu mögött a tracker szerint.

8 hozzászólás “Bazi nagy hajók” bejegyzéshez

  1. Nem teljesen értem hogy ezek miért nem dőlnek fel ha nagyobb hullámokkal találkoznak. A súlypont ránézésre a vízfelszín felett van…

    Nálunk is van egy cruise terminal, aránytalanul nagynak látszanak a hajók a házak mellett.

  2. Kedves kisrumpf köszönöm, de mit jelent ez a roll on, roll off?

  3. Az egyik kikötőben felgurul a tömött kamion a bazi nagy hajóra, a másikban legurul. S nem kell az árut pakolgatni ki-be. (s elnézést, aszittem…)

  4. azzal a kiegészíéssel, hogy itt maga a kamion az áru, vagyis olyan holmit hoz aminek kereke van, és az magától felmegy a hajó pocakjába meg kijön onnan. Ez a nagy zöld dög, ez egy direkt járműszállító.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.