Mercedes-Benz Driving Academy

Munkahelyem jóvoltából, összes kollégáimmal együtt elmentünk egy versenypályára és autóztunk egy csomót. Nagyon profi volt az egész szervezés és vezethettem olyasmiket, amit normál körülmények között nem igazán.

A MBDA egy ausztrál cég, aki ausztrálázsiában jön-megy és tart ilyen rendezvényeket, amelyeken az érdeklődők megismerkedhetnek a Mercedes-Benz autókkal, a bennük levő technikával, a vezetésük élményével és egyáltalán, mindenfélével ami az autókkal kapcsolatos. Van nekik egy csinos méretű flottájuk C63 AMG-ből, tizenpár autót utaztatnak helyszínről helyszínre, plusz hoznak vagy szereznek mindenfélét, amire éppen kíváncsi a nép.

Esetünkben persze nem volt sok tétje a dolognak, minket már nem kell meggyőzni, hogy a mercik milyen jó autók, nekem akkor jó, ha minél több fogy belőle. Sőt, sokunk kipróbált már szinte minden gyártásban levő modellt, viszont az ritkán adatik meg, hogy az ember egy zárt, neki bérelt versenypályán játszhasson ezekkel a vasakkal.

Elképesztően kora reggel kellett megjelennünk a Hampton Downs Racecourse-n, ahol melegedő motorral, felsorakozva vártak bennünket az erőgépek, meg egy kupac másik modell, csak brummogtak békésen, amíg mi megreggeliztünk, majd végighallgattuk, hogy miért jó a merci.

Röviden összefoglalom: gyakorlatilag minden technikai fejlesztést a Daimler talált ki, alkalmazott először vagy mindkettő. Hát, nemtudom, sok igazság van ebben, de azért ennél finoman szólva is árnyaltabb a kép. Mutogatott a jóember csomó grafikont, amiben voltak féktávok meg mindenféle hárombetűs tudomány, meg csomó ilyen hárombetűsnek megismerhettük a működését elméletben – később pedig gyakorlatban is.

Ami jó, hogy csomó ilyen csiribiri fejlesztés már alapból benne van minden csillagos orrú személyautóban, meg az is, hogy a Daimler  biztonsági filozófiája elsősorban a baleset lehetséges elkerüléséről szól, nem csak még hárommal több légzsák beépítéséről. Persze légzsák is van rogyásig, de csomó kompúter ketyeg azon, hogy ha a baleset már nem elkerülhető, akkor a következmények a lehető legkevésbé legyenek súlyosak.

Ez annyira működik már a hétköznapi gyakorlatban, hogy a bizonyos biztonsági extrákkal szerelt járművek akár aktív beavatkozással is elmozognak a balesethez vezető vektorról, vagy egyszerűen, némi figyelmeztetés után, állóra fékezik a járművet. Ez egészen addig számunkra is meglehetősen furcsának hangzott, amíg ki nem próbáltuk mindezt a élőben is.

Három emberenként kaptunk egy autót meg egy instruktort, aki körbevitt minket a pályán, elmagyarázta, hogy mi merre meg hogyan, meg mi fog történni. Minden gyakorlat után visszamentünk a boxutcába, helyet cseréltünk, hogy mindhárman sorra kerüljünk. Az első gyakorlat szimpla vészfékezés volt, 65km/h és 100km/h sebességekről. Nagyon nem volt összetett, mert bár hideg volt, az aszfalt száraz volt, csak taposni kellett a féket izomból.

Aztán még mentünk pár kört, igyekeztünk ügyesen kanyarodni, ahogy az instruktor mondta (az összes instruktor vagy ex vagy jelenleg is aktív autóversenyző, ki rallizik, ki a v8 supercarsban nyomja, de volt formula 3 meg a fene tudja még mi) és bár a kocsi nem pont versenypályára volt tervezve (C 250 CGI) azért igyekeztük taposni, ahogy a csövön kifért.

A kanyargás után átmentünk a vízzel fellocsolt csúszós pályára, ahol megtapasztaltuk, hogy miért hasznos a sok hárombetűs, meg a sok kompóter az autóban. Nem tudom milyen betonból van a pálya, de vizesen olyan, mint a szappanos takony. Mindenki kapott egy C63 AMG-t, benne egy 6.2 literes V8-as motor amiből kijön 460 lóerő – na ebben az instruktor leoltotta az elektronikát, és intett, hogy akkor indulj el szépen és hajts le a placcról. Hát elektronika nélkül nem sokra mentünk (nézzétek meg a videót) ugyanakkor visszakapcsolt kütyükkel simán lehetett irányítani az autót, oda ment, ahova akartuk.

 Aztán neki kellett hajtani beavatkozás nélkül egy akadálynak, ami elég furcsa érzés, tekintve, hogy amióta megszerezted a jogsid, mindenki azt mondja, hogy fékezzél, most meg pont, hogy ne. A balesetmegelőzős elektronika (ahogy a videóban a szaki el is magyarázza) előbb figyelmeztet, hogy baj lesz, aztán ha nincs input a vesetőtől, akkor 40%-nyi fékerőt ad, aztán fél másodperccel az ütközés előtt ezt vészfékezéssé változtatja és megállítja a járművet.

A másik aktívan beavatkozós elektronika a holttérfigyelő rendszer alapján működik, ha valaki van a holtterünkben, és indexelünk abba az irányba, akkor csipog-villog, hogy nem lenne okos dolog ez, viszont ami igazán bizarr, hogy ha valaki a holtterünkből nekünk akar jönni (párhuzamos közlekedés, de mellettünk képtelen valaki a sávjában maradni) akkor, ha a másik oldal tiszta, a kocsi elkormányozza magát a veszélyhelyzetből. Persze prüntyög meg csipog előtte, de ha magunktól nem kerüljük el a balesetet, akkor majd a kocsi megoldja. Élőben elképesztő, tempomat be úgy hatvan körül és egy másik autó oldalról elkezd közelíteni, amikor hat centi közelségbe ér, akkor a mi autónk elmozog.

Amivel én speciel már játszottam az E osztály itteni megjelenésekor, az a distronic rendszer, ami egy továbbfejlesztett sebességtartó automatika, megmondjuk neki mennyivel szeretnénk menni és mennyi követési távolságot tartson, és csak kormányoznunk kell, a kocsi megy szépen az előtte haladó után, ha az lassít, akkor a mi autónk is, ha gyorsít, akkor az általunk beállított limitig a miénk is gyorsít. Ha az előttünk álló megáll, akkor a mienk is. A városi forgalomban gyönyörűen lehet haladni anélkül, hogy a pedálokat piszkálná az ember, az autó megy-megáll, ahogy a forgalom halad.

Az az igazság, hogy én nagyon jól tudom, hogy az autókázás klassz dolog, kéziváltó meg minden, de amikor közlekedni kell, akkor ezek a dolgok elvesztik a jelentőségüket, leginkább harminccal-ötvennel szinnyegünk a városban. A sportos vezetést is sokkal jobban csinálja az automata váltó, mint mi (igen, okosabb és gyorsabb nálad, pláne egy mai darab) és semmit nem von le a vezetés élményéből, hogy közben nem tesszük tönkre a kuplungot és a váltót a bénaságunkkal. Igen, 99%-unk bénán vált, az is, aki azt képzeli, hogy igen.

A tech varázslatok kipróbálása után még átültünk más modellekbe is (B, C, CLS, CL, E, ML, GL) hogy azokat is kipróbáljuk, csak kettőt nem volt szabad, az ország egyetlen SLS AMG kabrióját és a G55 AMG-t, pedig uóbbira nagyon kíváncsi lettem volna. A G osztály az igazi. Az új CL 500 az valami brutál egy jószág, gyakorlatilag az S-osztály luxusa egy rohadt erős motorral, csodaszépen, csendben siklik, de ha tapossa az ember, akkor nagyon elindul.

Miután ezekkel kijátszottuk magunkat, jött a C63 ismét, de már a pályán, mellénk ült egy versenyző és mondta, hogy mikor adjak mennyi gázt, mikor fékezzek, melyik íven menjek. Ahogy felhajtottunk a boxutcából a pályára már elkezdte mondani, hogy menjél, menjél, tempósabban, pedig akkor már üvöltött a motor és száguldott a kocsi. Miután körbementünk, helyet cseréltünk és megmutatta, hogyan is gondolta… hát kb. kétszer olyan gyorsan körbeértünk, mint amikor én vezettem, pedig tapostam, ahogy mertem. (a videón ott van amikor először körbevitt bennünket)

A C63 elképesztő járgány, annyira az, hogy soksok év után ismét kezdi elszedni a vevőket a konkurrenciától, egyrészt olcsó, másrészt jobban megy, mint az M3, ami azért jelent valamit, mert az se piskóta. Én korábban voltam kinn a forgalomban eggyel, de nagyon gyorsan visszafordultam és visszaadtam, nem lehet vele közlekedni, aszondja, hogy hőőőőőrpbrumgrum és 160-al mész az autópályán. Brutális, AMG = OMG!

A nap lezárásaképpen azért elkunyiztuk a Freightliner Argosy-ját is, ha már kamiont nem vezethet az ember mindennap, viszont a személyautóhoz szokott sofőrnek egy kamion az diznilend. Két éve már kipróbáltam egy Actrost, de ez sokkal viccesebb, igazi ámerikai dög, ráadásul ez automata váltós volt, nem kell a dzsunga nagy váltókart rángatni, plusz vontatmány nélkül igen szépen harap is.

Sokat nem tudtam videózni, mert vagy kapaszkodni vagy vezetni kellett, de azért egy kicsi talán átjön a hangulatból:

2 hozzászólás “Mercedes-Benz Driving Academy” bejegyzéshez

  1. Kamiont! Mééééééég!!!!!

    Amúgy azt hittem, normális ember nem vesz MB C 6.3 AMG-t, főleg nem kombit. Pedig de. Az ótószerelőmnek is olyan van, igaz, a másik kocsija egy Porsche, abban nem fér el rendesen a kutya a tűzoltókészüléktől, szoval az AMG-vel jár….

    1. hát mondjuk arra van értelme is, ki lehet menni a pályára haladósan 🙂

      egyébként meg nem drága és megkapod az orrára a birodalmi csillagot, miért ne vegyen?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.