Brisbane CityCat

 Egy véletlen folytán a Tumblr kevéért már összeszedtem egyszer, gondoltam itt is elfér, még, ha nem is Új-Zéland vonatkozású a dolog. Ugorjunk el Brisbane-be újra, és nézzük meg, hogy a város hogyan használja közlekedésre az őt átszelő Brisbane folyót. Szerintem tanulságos.

 

A Brisbane folyót a hasonló nevű város aktívan használja, a városba a folyó kb. Bellbowrienél lép be és a Moreton bay-nél hagyja el, itt folyik bele az óceánba. Ez utóbbi oldala kevéssé érdekes, itt van a nagy kikötő (Port of Brisbane), a reptér, meg csomó ipartelep, raktárak, stb. A tágabb értelemben vett városközepe az amit kiszolgál a városi hajórendszer, tehát nem csak a CBD kap belőle, hanem az egyetem és Hamilton között végig él a víz. Emellett rengeteg új ház épült végig a vízparton, sokuknak saját kis mólója van, plusz soksok magánhajó horgonyoz bójára kötve, sokan eveznek vagy jetskiznek, és persze a közösségi közlekedés is jelen van.

A folyópart végig lakott, a belvárosban itt mennek az autópályák, autóutak, de a torkolat felőli oldalon Bulimba, Hawthorne, Newstead már végig beépült luxusvillákkal, apartmanházakkal és a régi gyapjúraktárak épületeiben megfizethetetlen loftokkal. Az ellenkező oldal az egyetemi vidék, West End, St Lucia, Woolloongabba a régi rész, nem annyira luxus, de sűrűn lakott és persze a vízparti részek itt is nagyon drágák.

Kár volna kihagyni egy ilyen nagyszerű természetes útvonalat a város közepén, ezért 1991-ben a város szerződött egy külső céggel (River Connections) a meglevő kompflotta üzemeltetésére. ’95-ben a RC felépített egy komplett karbantartó állomást Bulimba kerületben, és egy évre rá kiúszott a folyóra az első generációja a CityCat katamaránoknak. Az idő haladtával a szolgáltatási terület és a flotta is bővült, így 2006-ban, a tízéves évfordulón, közel hatmillió utas közlekedett a motorosokon.  A londoni Oysterhez, vagy az aucklandi Snapperhez  hasonlóan itt is van kártya, Go cardnak hívják és olcsóbb vele a közlekedés, de van papírjegy, ha valakinek az kell. A vizijáratok természetesen részei a városi intergrált közösségi közlekedési struktúrának, busz és vonatjáratok csatlakoznak a megállókhoz.

Jelenleg a rendszer 24 hajóállomásból áll, az egyetemtől Hamiltonig 3 féle hajó közlekedik, a CityCat és kétféle komp, a cég 180 embert foglalkoztat.

CityCat-ok csinos, lapos, folyami katamaránok, 19 megy belőlük folyamatosan és 24 megállójuk van. A hajók három generációja van üzemben, az első gen. 1996-98-ig tartott, a második 2004-2008, a legmodernebbek pedig 2010-11-es gyártásúak. A katamaránok mind helyi, brisbanei termékek, dízelüzeműek,  maximális sebességük 25 csomó és 162 utast tudnak szállítani (az első generációsok 149-et)

A követési idejük 13 perc, de csúcsidőben sűrűbb és vannak express járatok, amelyek kihagynak kevésbé fontos megállókat. A hajóállomáson látod, hogy milyen jármű jön és mikor. A hét minden napján közlekednek és pattognak a két part között. Ahol van riverwalk, ott az állomás is erre van építve. A CityCat hajók csúcsidőn kívül 8, csúcsidőben 4 kerekesszékest tudnak szállítani, és természetesen kerékpárral is igénybe vehetőek.

A belvárosban üzemel 9 hajóval az un. Inner City Ferry, ez a South Bank és Sydey Street közötti részen jár, csak a belső 8 megállót használja, párhuzamosan a nagy hajókkal. A hajók 54-80 utasférőhellyel rendelkeznek, sebességük 8-12 csomó és meglehetősen sűrűn fordulnak, hiszen nekik nem kell elmenniük a vonal végéig, mint a katamaránoknak.

Fenti kettőt kiegészíti a Cross River Ferry szervíz, amely a kiemelt pontokon részben átvisz a túlpartra (Bulimba-Teneriffe), részben ráhord a CityCatre (Norman Park-New Farm Park) részben a belvárosban a legsűrűbb részen (Riverside-Dockside) besegít a CityCatnak és a City Ferrynek.

A 2011-es nagy áradások alatt közel egy hónapra le kellett állítani a menetrendszerű hajóforgalmat, tekintve, hogy sok állomás megsérült vagy beszennyeződött. Voltak szakaszok ahol 90 napra kiesett a szolgáltatás. A városi hajószervíz rengeteget segített az áradások elején, amíg biztonságba nem vitték a hajókat, amikor újraindultak februárban, felvonultak az egész város előtt tisztelegve. A fórumokba és a statisztikákba beleolvasva kiderül, hogy az utasszám csökken, a buszközlekedés időnként ráver időben a hajókra, szóval nem minden papsajt. Majd a jövő megmutatja.

3 hozzászólás “Brisbane CityCat” bejegyzéshez

  1. Ez lényegében vizibusz, nem? Menniyre gyors? A folyó felső részén lakó mennyi idő alatt ér be vele a CBD-be és mi az alternatíva? Mennyibe kerül?

    1. nem tudom mennyire gyors, elég tempósan megy és szemre elég gyorsan kiköt-elindul, nem sokat tököl

      az alternatíva a busz, bár elég nagy dugót bírnak csinálni a helyiek, annak ellenére, hogy egymás után építik a hidakat

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.