Opportunities Overseas EXPO – Új Zéland

Az el/kivándorlás az elmúlt években elég felkapott téma lett a web magyar nyelvű részén azonban hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy ez csak velünk van így. Pedig.

A szak és nemszak emberkék jövésmenése a világ minden tájára jellemző, attól függően, hogy az ember mit keres, családot, szakmai tapasztalatot, más életvitelt, jobb életkörülményeket, biztonságot. A zátonyon is súlyos problémát jelent az elvándorlás, a szomszéd Ausztrália az ötször annyi lakosával és éppen freldübörgőben levő ipari konjunktúrájával, nagyobb gazdaságával komoly vonzerőt jelent a zátony munkaerőkészlete számára.

Az elmúlt hónapokban egyre-másra jelennek meg cikkek a sajtóban, amelyek a jelenséggel foglalkoznak, a jól ismert, viszonylagos ki- és bevándorlós egyensúly felbillenni látszik, és mostanra az elköltözők száma már évi ötvenezres nagyságrendben jár, és a jelenlegi állás szerint kb. félmillió kiwi él és dolgozik Ausztráliában. Persze ez nem csak a két ország együttműködésével magyarázható, az ausztrál munkáltatók szívesen dolgoztatnak kiwikkel, hiszen így jó eséllyel elkerülik a nyelvi és kulturális problémákat, beilleszkedési nehézségeket, nem meglepő, hogy kb. egy éve már járnak át a nagy iparvállalatok, bányák toborozni.

A szakemberhiány eddig is gondot jelentett, és a jelenlegi elvándorlós tendencia csak ront a helyzeten, úgyhogy egyre komolyabb a politikai nyomás a bevándorlási hivatalon és a gazdaságélénkítő beruházásokon. A szakemberhiánytól szenvedő országok általában igyekeznek a keresett szakmával rendelkezők számára megkönnyíteni a bevándorlást, de nincs könnyű helyzetben az ország Ausztrália árnyékában.

Az elsődleges munkaerő lelőhely természetesen továbbra is az angol nyelvterület, az Egyesült Királyság és Dél-Afrika, Londonban július 7-8-ig lesz egy expo, ahol megismerkedhetnek a népek az itteni lehetőségeikkel, életvitellel, árakkal, iskola- és eürendszerrel, munkaerőpiaccal. Az EXPO NZ oldalán megnézhetjük, hogy a szakmánk keresett-e NZ-n (vagy a szomszédban), és egy külön dedikált oldal szól an új-zélandi munkavállalásról. Aki esetleg a zátonyra költözésben is gondolkodik, az csaktlakozhat a vonatkozó FB oldalhoz, feliratkozhat hírlevélre, Twitter feedre, Google+ oldalra, vagy átolvashatja a Working IN blogot.

Ha valaki Londonban jár és kíváncsi és van 17 fontja (asszem annyi a jegy) akkor nézzen be, hátha talál valami érdekeset.