Korrupciós index – 2012

Úgy látszik az évvége mindenkinél statisztikarohamot okoz, a tegnapi élhetőségi felmérés után jöjjön a friss korrupciós index, a Transparency International által összeszedett adatokból hozta a Mikulás.

A Transparency International évente rangsorolja az országokat annak megfelelően, hogy az illető ország lakói mennyire erősen érzik a bőrükön a korrupciót a mindennapokban és a saját pontozási rendszerük alapján minden ország kap egy un. CPI (Corruption Perceptions Index) értéket.

Minél magasabb pontszámot ér el egy ország, annál előrébb kerül a listán, vagyis annál kevésbé érezhető a mindennapokban a korrupció. Az elmúlt öt évben Új-Zéland folyamatosan az első helyen áll korrupciótlanságban, időnként megosztva a helyezését Dániával, Finnországgal, Szingapúrral. Az elmúlt évek felmérései alapján ha valaki nem kedveli a korrupciót, akkor költözzön fenti országok valamelyikébe.

Érdemes odafigyelni arra az apróságra, hogy az TI felmérése nem azt mutatja meg, hogy van-e korrupció, hanem azt, hogy az mennyire érinti az átlegember életét. A pappito.com is többször tárgyalta a zátony vonatkozásában.

Itt a rendes, mindennapi k-európai korrupció az gyakorlatilag hiányzik. Nem hinném, hogy meg lehetne venni egy rendőrt az út szélén vagy nem tudom mi történne, ha pénzt akarnánk adni egy orvosnak. A szerkesztőség hosszas tanakodás után sem tudott felidézni itteni pályafutása alatt megtörtént korrupciós esetet sem hivatalokban, se egyáltalán, sőt, mivel gyakorlatilag nem használunk készpénzt, az azonnali korrumpa sem lenne könnyen kivitelezhető.

“Korrupciós index – 2012” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Meg is lep és nem is. Én személy szerint szeretem csekkolni az európai politikai helyzetet. A balti államoknál majdnem leesett az állam (hehe szóvicc). Németországban és a nyugati szomszédunknál kicsit jobbat vártam, a portugáloknál ugyanennyivel rosszabbat. A másik nagy érdekesség Szomália. Na most ott betippelték, vagy valaki tényleg szondázta a lakosság életét? Szerintem a ‘Fú ott anarchia van, biztos mindenki megvehető’ nem elég statisztikai adat. Egyébként kicsin országunk nincs is rossz helyen. Magánvélemény.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.