Korrupciós index – 2012

Úgy látszik az évvége mindenkinél statisztikarohamot okoz, a tegnapi élhetőségi felmérés után jöjjön a friss korrupciós index, a Transparency International által összeszedett adatokból hozta a Mikulás.

A Transparency International évente rangsorolja az országokat annak megfelelően, hogy az illető ország lakói mennyire erősen érzik a bőrükön a korrupciót a mindennapokban és a saját pontozási rendszerük alapján minden ország kap egy un. CPI (Corruption Perceptions Index) értéket.

Minél magasabb pontszámot ér el egy ország, annál előrébb kerül a listán, vagyis annál kevésbé érezhető a mindennapokban a korrupció. Az elmúlt öt évben Új-Zéland folyamatosan az első helyen áll korrupciótlanságban, időnként megosztva a helyezését Dániával, Finnországgal, Szingapúrral. Az elmúlt évek felmérései alapján ha valaki nem kedveli a korrupciót, akkor költözzön fenti országok valamelyikébe.

Érdemes odafigyelni arra az apróságra, hogy az TI felmérése nem azt mutatja meg, hogy van-e korrupció, hanem azt, hogy az mennyire érinti az átlegember életét. A pappito.com is többször tárgyalta a zátony vonatkozásában.

Itt a rendes, mindennapi k-európai korrupció az gyakorlatilag hiányzik. Nem hinném, hogy meg lehetne venni egy rendőrt az út szélén vagy nem tudom mi történne, ha pénzt akarnánk adni egy orvosnak. A szerkesztőség hosszas tanakodás után sem tudott felidézni itteni pályafutása alatt megtörtént korrupciós esetet sem hivatalokban, se egyáltalán, sőt, mivel gyakorlatilag nem használunk készpénzt, az azonnali korrumpa sem lenne könnyen kivitelezhető.

3 hozzászólás “Korrupciós index – 2012” bejegyzéshez

  1. Meg is lep és nem is. Én személy szerint szeretem csekkolni az európai politikai helyzetet. A balti államoknál majdnem leesett az állam (hehe szóvicc). Németországban és a nyugati szomszédunknál kicsit jobbat vártam, a portugáloknál ugyanennyivel rosszabbat. A másik nagy érdekesség Szomália. Na most ott betippelték, vagy valaki tényleg szondázta a lakosság életét? Szerintem a ‘Fú ott anarchia van, biztos mindenki megvehető’ nem elég statisztikai adat. Egyébként kicsin országunk nincs is rossz helyen. Magánvélemény.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.