Wiki New Zealand

A Kiwiblog lőtte ezt a kellemes webhelyet, ahol a zátonyra vonatkozó mindenféle gazdasági és társadalmi statisztikákat lelhetünk, látványosan grafikonizálva.

Ha fúrja az oldalunkat a kíváncsiság, hogy az országban a felhasznált kartonpapír hány százalékát reciklálták 1994-től 2005-ig, vagy hogy hány tehén és birka lakik velünk, vagy éppen a gisborne-i munkvállalók számának ágazati megoszlása nem hagy bennünket aludni, akkor jó helyen járunk a Wiki New Zealand oldalán, ahol választ kaphatunk ezekre a kínzó kérdésekre.

Persze ezeket az adatokat ki tudjuk túrni a Statisztikai Hivatal adatbázisaiból, ha egy kicsit rászánjuk az időt, minden publikus, de nyilván az esetek nagyrészében a csinos grafikonokat magunknak kell megrajzolnunk. A grafikonok szerelmesei mindenféle összevetéseket is találhatnak, általában a zátony vs. OECD országok felállásban.

Az átlagos éves húsfogyasztástól a csecsemőhalandóságig (nem összefüggő adatok!) a turistaforgalomtól az ezer főre eső személygépjárművek számáig mindenféle érdekességet találhatunk, sőt mi magunk is segíthetünk az oldal tartalmának színesítésében.