Mindjárt karácsony

Idén – számomra is meglepő módon – a szerkesztőségi karácsony kellékfelhalmozása egészen flottul ment.

xmas2

A rendszer nagyjából úgy működik, hogy a nej elkezdi mondani, hogy vegyünk fát én meg mondom, hogy de attól büdös lesz (nyár van) és leesik róla a levél (nyár van) és bár szétszárad az egész a fenébe, azért gyanta kerül mindenhova, a legjobb amit elmondhatunk, hogy legalább nyár van. Ráadásul a helyi erők december legelején állítanak karácsonyfát (és a józan észen messze túlmutatva díszitik színes lámpácskákkal otthonaikat) úgyhogy mi eleve versenyhátrányból indulunk, mert a leftoverből kell válogatnunk.

xmas1

Idén végre úgy döntüttünktem, hogy nem igazi*, hanem mesterséges karácsonyfát fogunk beüzemelni, mert a tudomány mai állása mellett a mű szinte mindazt tudja, amit a kivágott fiatal fenyő (zöld, de egyébként lehetne kék v. piros v. ezüst  v. fekete is!), csak nem büdös, oda se bajszint a páratartalomra, nincs gyanta és könnyebb is, ami majd számít, ha rádől a gyerekre. Egyébiránt a kínai karácsonyfagyárak a fejlettség olyan fokán állnak, hogy a valódira megszólalásig hasonlító** műfa kicsit azért hullajtja a levelét, legalábbis inicializáláskor.

xmas3

A fa amúgy csinoska, 6 láb pengehosszúságú zöld műanyag és szerencsére mentes a távolkeleti plasztiktermékekre oly jellemző penetráns bűztől is, de legalább közepesen drága volt, reméljük pár évet kibír a dobozban. Rátekertük a nyolcmillió ledből álló összes lámpáskészletünket, meg a kötelező gömböket  meg izéket, úgyhogy tök valid fa. A nemzetközi versenyzabályzat értelmében: angyalkával.

Igazából az egészet azért mesélem, hogy idetehessem a fotókat amiket csináltam róla. A fotózzunk át mindenféle alakú lukon+defókusz évente újrafelfedezett karácsonyi csoda, de akiknek apukájuk anno a kezükbe nyomta Dr. Sefcsik Jenő és Hefelle József közös munkáját, a Fényképészet c. örökbecsűt, azok  harminc évvel később csak legyintenek a fényes lapú magazinok karácsonyi sztokkfotóira és előkapják  a Smena8M fényképezőgépet és a lányuk formalyukasztóját (csak silver fern-t találtam) és M-be kattintja a fókuszt.

xmas-fenykepeszet

*= vö: spider infested fire hazard

**= Igazából az élénk fantáziájú kinézer karifagyárban mertek nagyot álmodni, és megalkották a bizonytalan/többes identitású fenyőt, amelynek vannak luc-, feketefenyő és erdeifenyő levelű ágai is

4 hozzászólás “Mindjárt karácsony” bejegyzéshez

  1. Ez jól esett, köszi, és legalább már tudom, kinél van a Sefcsik-Hefelle, hogy mártózzalak meg egy kevés FF-hívóban fixír nélkül…

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.