Érdekes adatok – New Zealand in Profile 2013

A helyi statisztikai hivatalt már emlegettük az elmúlt években, számos alkalommal turkált a szerkesztőség könyékig a hivatal adatsoraiban (és csórta a képeket). Ha fogalmat akarunk alkotni arról, hogy Új-Zéland hogy néz ki számokban, most újabb kiváló lehetőségünk adódott.

nzstat2013

A hivatal összeütött az érdeklődőknek egy szuper kis webszájtot, ahol tájékozódhatunk az ipar, környezet, mezőgazdaság, export/import, lakosság, munkaerőpiac, infláció, stb. témákban, és ezt (többé -kevésbé) látványos módon tette. (maoriul is elérhető) Van külön angol és maori kiadvány a maori lakosságról is, itt bizony nyilván van tartva az ember alaposan.

nzstatlogo

A New Zealand in Profile 2013 nagyon mélyen nem elemzi az adatokat, egyszerű, könnyen érthető formában jeleníti meg az ország jelenlegi helyzetét, a részletekbe pedig belemehet, aki akar a hivatal többi oldalain. Amúgy is érdemes turkálni a statisztikákat, (itt a Wikinewzealand is) szorgos aktakukacéknál egy bit se ment veszendőbe az elmúlt száztizenhét évben.

nzyearbook

A Hivatalos Évkönyvek végre digitalizált formában elérhetőek és kereshetőek, bennük csupa hasznos (bár nem kifejezetten aktuális) adattal. Azt pl. nem is tudtam, hogy a déli szigetet korábban Middle Islandnak hívták és Stewart Island volt a South Island. Hogy mik ki nem derülnek!

nzstatAGE

Van még interaktív korfa (2061-ben leszünk hat milliónyian), varázslatos kutatások, és millió statisztika a nőkről, ázsiai népességről, várható élettartamról, GDP-ről, turizmusról, ha érdekel valakit hogy mennek itt a dolgok, lásson neki. Ha igazán komolyan gondolja, akkor ott az Infoshare, elérhető, letölthető adatsorokkal, lekérdezhető adatbázisokkal.

use-infoshare

11 hozzászólás “Érdekes adatok – New Zealand in Profile 2013” bejegyzéshez

  1. tényleg 7* olyan drága a sör mint a benzin?? 1 lityi sörért 2500Ft.. ez nem elírás??

    1. hát, ha forintban adták meg, akkor elírás…

      Egyébként egy korsó sört szerintem nem nagyon kapsz 6 dolcsi alatt Aucklandban, vagy ha igen, akkor nem akarsz ott inni 🙂

      A sixpack (6×0.33) 14-15 dolcsi.

  2. Papa, nem akarsz egy kis havat küldeni onnan ide? Ránk férne! 🙂

  3. Pappito, voltatok már Queenstown-ban? Beterveztünk egy utazást jan-feb körül, kíváncsi vagyok mi a véleményed.

    1. nem jártunk még Queenstownban, de amennyire tudom állati szép vidék, hegyek, víz, síterepek, kirándulás, meg onnan érdemes lemenni a fjordokhoz. Ha csak egy dolgot néztek meg a déli szigeten, akkor az legyen QT

  4. …egyre gyanúsabb nekem ez az NZ. Tényleg annyit kell ott dolgozni, hogy nincs idő blogolni? ;-D

      1. én úgy terveztem, hogy a kezdetektől naplózom a történéseket (értsd februártól, mióta eldőlt célpont), amolyan esettanulmánynak, de gyorsan eldőlt, hogy vagy élek vagy blogolok 😀
        majd a végén esetleg tolok egy hosszabb összefoglalót a határátkelőre vagy valahová.

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.