[COVID-19] 52 igazolt és négy valószínű pozitív

Ma délben a miniszterelnök bejelentette, hogy egy vészhelyzeti szintekből álló rendszert vezetnek be, minden szinten más, szigorúbb intézkedésekkel. Jelenleg a második szinten vagyunk, ami azt jelenti, hogy megnőtt a közösségi fertőzés kockázata.

A négy esetből aminek a teszteredménye még nem készült el, kettőnél nem kizárható a veszélye annak, hogy nem külföldről hazaérkező a fertőzött, ami azt jelenti, hogy a közösségi terjedés nálunk is megkezdődött. Tegnap már ezerötszáz tesztet végeztek el. Az aktuális esettérkép ilyen:

A mai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy korlátozzuk a nem életbevágó helyváltoztatást (nem menjünk sehova, ha nem muszáj) de a belföldi repülők még korlátozott számban közlekednek. A hetven év felettiek maradjanak otthon mindenképpen és a munkahelyek kezdjenek el felkészülni a távmunkára, váltott műszakokra és munkahelyi távolságtartásra.

Tömegközlekedési eszközökön igyekezzünk legalább egy méter távolságot tartani utastársainktól, egyébként a buszokon már nem fogadnak el készpénzt. Ja, és mossunk kezet rendesen.

A vírus timelineja, itt szépen ábrázolva megtekinthető, ha valakinek nincs jobb dolga.