Gasztro – SUSHI (lazacos-avokádós maki)

A világ- és fúziós konyha jegyében mindennel érdemes megpróbálkozni, természetesen figyelembe véve az egyéni preferenciákat. (Nálunk például esélytelenek a lábasfejűek, előgerinchúrosok, a 4-et meghaladó lábszám vagy a szem hiánya, vagy szárazföldi jószágnál a lábatlanság. Hal dehogynem, polip sose. Egy holland barátunknál ettünk ugyan kagylót ami nekem teljesen pozitív benyomás volt, viszont azt nyilván a helyi erő tudja, hogy melyik kagyló volt és mit kellett vele művelni, hogy finom legyen)

A sushival Muldi pajtás ismertetett meg, még otthon, jó is volt, de gondoltam megvan nélküle az ember. Itt kiderült, hogy hát annyira nincs meg nélküle az ember, nagyon jó kaja és az itteni végtelen gasztronómiai változatosságban is kitűnik a japán konyha eme remeke. Aztán Pukekóéknál Pukekóné készített kiváló makit, gondoltam nekem is menni fog. Sushiból van sokféle, maki, nigiri, inari, chirasi, oshi, nare, temari… hát

szerintem migidi

MIvel a doboz amivel sushit lehet csinálni az makisushi-hoz való, ami azt jelenti, hogy a rizsbe töltelék kerül és az egész töltött rizshurkát az ember nori-ba, vagyis szikkasztott hínárba tekeri, ezt karikákra vágja, szószt csinál és abba tunkol-megesz. (valójában alga és nem hínár, de az nem hangzik olyan jól)

Az első lépés, hogy beszerezzünk minden hozzávalót, ami itt nem egy kunszt, számos kis boltocska foglalkozik a speciális ázsiai igények kielégítésével, ahol általában még az árcédulán is minden ázsiaiul van kiírva, de hát ha elég elszánt az ember, akkor kirángatja a kis buddhát a pult mögül és maga után húzva egyszem leánygyermekét, tud olyan kultúrsokkot okozni, amitől bevallják, hogy hol a nori.

Tehát szükségünk van mindenekelőtt sushi-rizsre, mert ezt nem ám akármiből kell csinálni, hanem. Ez nem gond, ilyet mindenhol tartanak, mondjuk rizsből van raktáron, az ember könnyen vehet 25 kilót zsákban. Na kell még hínár, azt is lehet kapni, mindenféle van, szerintem semmi különbség, vettem egyet, amiben 10 hínárlap van meg egy kis csomag szilikagél, hogy a hínár ne vegye fel a levegő nedvességét. Az elmélet az, hogy füstölt lazacos-avokádós makit fogok csinálni, úgyhogy vettem avokádót, lazac meg volt itthon.

A rizst természetesen nem úgy kell főzni, mint a rizst, ez sushi kezicsókolom, számtalan forrásból próbáltam tájékozódni, a lényeg az, hogy szottyosra kell főzni az alaposan kimosott rizst. (tekintsünk el a „hárompercig nagylángon, gyújtsunk füstölőt, húsz percig kislángon, égessünk pénzt, finoman ütögessük a kizárólag rizsfőzésre használt edényünket, gondoljunk buddhára, mondjuk OMM” magyarázatoktól) Mossuk ki a rizst alaposan és főzzük szottyosra.

alsó fél + töltelék

Tisztítsuk meg az avokádót a magjától és a héjától, készítsük elő a lazacot és várjuk meg amíg a rizs kezelhető hőmérsékletűre hűl. Ha ez megvan, akkor a tudományos makicsinálónkat biztosítsuk ki és készüljünk a bevetésre.

felső fél feltöltve

Első körben a doboz aljába töltsünk rizst, a félhenger közepébe, hosszanti irányban, ujjal vagy kanálnyéllel okozzunk egy vályút, ebbe sorjázzuk bele a halat, rá az avokádót és újra halat. (hengerünk középpontosan szimmetrikus, ügyelmezzünk erre!) Ha a belevalók fixen elhelyezkedtek, akkor lapátoljunk a tetejére rizst tömören, úgy, hogy a gerinc vonalában kicsit púpos legyen, majd helyezzük rá a félhenger ellendarabját és nyomjuk össze.

rácsukva a tető

Ha túl sok rizst tettünk, akkor szedjünk vissza kicsit belőle, nekem a harmadik rúdnál sikerült eltalálni a jó rizsmennyiséget előszörre. Hagyjuk kicsit a dobozban összeszokni a henger két felét, addig valami száraz és kemény felületre terítsünk egy lap nori-t. Vegyük le a doboz tetejét, ha ügyesek voltunk, akkor oldalt nem látszik a töltelék, csak a hófehér rizs és a hengerünk egyben is marad és szabad fele felfelé néz.

tetőt le

Valahogy nemzetközi egyezmények (összeesküvés?) alapján a koreai hínárlap és a japán sushidoboz méretei pont passzolnak, ezt vagy a „népek barátsága sushi konferencián” vagy titkos tongok éjféli gyűlésein határozták el, nem tudni, de egy hínárlap pont egy makihoz tökéletes.

feltekerés előtt

Óvatosan helyezzük a dobozt a hínárra úgy, hogy elvágólag legyen a doboz éle a hínárlap élével, majd a doboz alján direkt erre a célra kialakított lukakon gyakoroljunk nyomást a belső betétre ami a sushink alját képezte eddig. Lehet, hogy a doboz elválik a betéttől, ez nem baj, a betét alján szándékosan van két fül, amivel kinyomható a henger sérülés nélkül a hínárra.

maki

Ha a hengerünk alaktartó (no para, egyben fog maradni, ha szottyos a rizs) akkor ügyesen lökjük előre, a hínár ráragad, és tekerjük fel egészen. Lesz átfedés a hínár két szélén, ez nem baj, ha felgöngyöltük a makinkat, akkor hagyjuk is úgy, hogy az átfedés alul legyen, ahogy a rizsből kiszívja a nedvességet az alga, összetapad szépen és egyben tartja az egészet. Ha kihűltek (a rizs még langyos volt amikor csináltam) akkor nagyjából egy collonként (2,54mm) hirtelen mozdulattal, nagyon éles késsel vágjuk fel a hengereinket. (én láttam hogy csinálja a sushiboltban a droid, kés éle a vágódeszka élének támasztva és ennél a pontnál megtámasztva hirtelen, csuklóból vág) Egy maki rúdból hét korong (kismaki? Aki Kaurismäki?) lesz, ideális esetben.

4 maki

Nekem a 2 cup rizs kifőzve pont 4,2 makira volt elég, de ugye lefele kerekítünk, tehát 4 felvágatlan hengerem lett meg egy fél bögre főtt rizs. (négyhengeres makisushi, hehe) Mivel egy avokádó és 100 gr lazac is ennyire futotta, minden szerencsésen alakult, már csak a tradicionális szószt kell megcsináljuk hozzá.

szójaszósz + wasabi

szójaszósz – wasabi – wasabis szójaszósz

A szósz igen bonyolult, kell hozzá wasabi és szójaszósz. A szójaszószban keverjük el a wasabit (ami japán torma (vizitorma?), szép zöld színű krém) és meg is vagyunk. A sushizabálás menete nem bonyolult, mondhatni letisztult, pálcikáink közé kapjuk a makit, beletunkoljuk a szószba és hamm. Arra figyeljünk, hogy a wasabi nagyon gonosz tud lenni, én ettem már olyat is ami nem volt erős, meg olyat is amitől leugrott a zokni a lábamról. Ha a wasabit felbontjuk és egy ujjhegynyitől könnybe lábad a szemünk, akkor csínján bánjunk vele. Természetesen ebből is alig háromszázfélét lehet kapni (mint szójaszószból) és ha a távolkeleti írás-olvasás nem erősségünk, akkor jó eséllyel soha a büdös életben nem fogunk újra ugyanolyat venni. (pardon a kanalakért, nincs szószostálunk)

makifelvágott

Az egész sushikészítés nem egy etvasz, nem kell hozzá sem kézügyesség sem nyelvérzék, ha van ilyen dobozunk és láttunk már sushit, akkor minden magától megy szépen. Megírni ezt a posztot tovább tartott, mint megcsinálni a cuccot, persze a rizs pihentetését és főzését nem számítva. Ráadásul eléggé tömős kaja, tehát 28 kész korongra már vendégeket is lehet hívni.

Itadakimasu!

Hozzávalók 4 makihoz (28 kismaki):

  • 2 cup sushi rizs
  • 3 cup víz
  • 1 avokádó
  • 100gr füstölt lazac
  • 4 lap nori
  • wasabi
  • szójaszósz
  • makihengergető edény
nej uzsidoboza holnapra (természetesen sistema)
.

16 hozzászólás “Gasztro – SUSHI (lazacos-avokádós maki)” bejegyzéshez

  1. Ez jó, és a félautomata szusigenerátor is teccik. Ügyes vagy.
    Márcsak azt nem értem tisztelettel, hogy ha cup, meg négyzetláb/miatyánk típusú jellemzően angolszász mértékegységeket keverel csodás eklek(s)tikában a grammal, akkor a collt már igazán nem lett volna fáradtság incsnek mondani. 🙂
    Mindegy is, a késztermék jól néz ki, biztos finom is. Azért a kacsa nálam még erősebb.

  2. A sushi rizsbe egy kis rizs-ecetet szokás(?) tenni. Majd legközelebb próbáld ki 🙂

  3. A mértékegységek ügyében szabad kezet kaptam magamtól, nem vagyok az SI rideg keretei közé szorulva 🙂 Meg egyébként a cup is metrikus cup, a coll pedig metrikus inch:)

    A kacsa meg a sushi nem egymást kiváltó, hanem multidiszciplinárisan egymást kiegészítő takarmányok!

  4. a rizs ecet is jó dolog, de ott végképp elekadtam, hogy melyiket vegyem és mennyi kell belőle, úgyhogy ngyvonalúan kihagytam az egészet. Féltem, hogy rosszul fordítom a címkét 🙂

    Majd csinálok pörköltes makit és abba teszek 🙂

  5. Hát, tudod…. Sikerült olyan receptet kipróbálni és megvalósítani, aminek egyetlen összetevőjét sem próbáltam még ki. A speciális rizst sem-:)))
    A doboz nagyon tetszik, még itthon is lehetne alkalmazni, pl. fasirtra.Nem is értem, hogy nálunk miért nem ilyent árulnak a 100 ft-os boltokban?
    Le tudod irni az összetevők ízét? Milyen a füstölt lazac? Meg amiből a szószt csináltad?
    Honnan tudod a kinai és japán cuccokról, hogy azok mik?Jut eszembe, milyen ízű az alga?
    Tulajdonképpen, nagyon egészséges kaja, a hal is az, de legalább ne nyersen….
    Ha más töltelékkel csinálod, nem hallal, hanem pl. grillezett zöldséggel? Tudom akkor nem sushi, de legalább ehető, nem?

    Amúgy, egészségetekre, mint a kacsát is! A leánygyermek mit szólt hozzá?

  6. Gondolom fasírtot is lehet csinálni benne, príma ötlet, van is darát hús itthon, majd nekifutok!

    Az ízek ügyében feladtad a leckét, a füstölt lazac az olyan íz amit nem szeretsz (hal) az avokádó az jó meg otthon is lehet kapni, a szójaszósz jobbára sós ízű a wasabi meg olyan, mint a frissen reszelt torma. Az algának semmilyen íze sincs, kicsit kikötőszagú ha átnedvesedik.

    Onnan tudom, hogy mi micsoda, hogy megkérdezem a helyieket akik már tudják meg elolvasom a neten.

    A hal egészséges, a nyers hal meg pláne, (a füstölt is nyers) és nincsenek töltelékügyi megkötések, azt rak bele az ember amit akar, én a következőt csirkével fogom csinálni meg sült zöldséggel, meg kis rózsaszín rákocskákkal, akkor is sushi marad 🙂

    Az az egy baj, hogy olyan kevés kell a töltelékből, hogy csak erre 4 különböző gurigáért nem is érdemes felbontani semmit… Ha meg 4 egyformát csinál az ember, akkor az uncsi lesz.

    Most nézegetem a neten, hogy le lehet-e fagyasztani az ilyesmit, mert az jópofa lenne, akkor egy délután csinálnék tucatszám mindenféléset és ellenne a hűtőben… (gyanítom, hogy valamiért nm lehet, mert sehol se láttam fagyasztottat a boltban, csak frisset)

    A gyerek még nem kóstolta a saját gyártásút, de ma azt fog ebédelni, majd meglátjuk 🙂

  7. Örüljetek, hogy messze vagyok, mert átugrottam volna vacsira 😛

  8. Örültünk volna, ha átugrasz, volt bőven!
    És ami a fő, komoly sushirajongók elismerően nyilatkoztak, úgyhogy most bücke vagyok erősen a sushimra 🙂

  9. Azt nem tudom, hogy az avokadó meg az alga mit csinálna a fagyasztóban.
    Ha a lazac már fagyasztott volt, akkor nem illik ujra fagyasztani, a régen olvasott álmoskönyv szerint. De ha friss a lazac, a hínár meg szárított, akkor simán lehet, szerintem a többit is tárolni a fagyasztóban. Szerintem, ha legközelebb csinálsz, gurigázzál eggyel többet és próbáld ki. Tudom mi a lazac, de még a közelében sem voltam soha, igy a szagát sem éreztem, csak kiváncsi vagyok. :-))
    Mit szólsz egy jó kis krumplileveshez?

  10. Pukekóné Új-Zélandon kedvelte meg a szusit (aminek az elterjedt tévhittel szemben nem kötelező tartozéka a nyers hal, de persze nem is árt neki). A wasabival először találkozva egyben akart megenni egy nagyobb babszemnyi darabot, én meg már tapasztalatból visítottam, hogy meg ne próbálja, szerencsére épp időben. Ha akkor ráharap, később biztos nem kezdtünk volna magunknak szusit gyártani.

    Ami a fagyasztást illeti, jómagam csak a friss szusit vagyok hajlandó elfogyasztani. Ahogy írtad is, nem nagy macera az elkészítése, így legfeljebb csak az szólhat a fagyasztás mellett, hogy ha túl sok készülne egyszerre. De ez utóbbi esetre pont jók a barátok, akiket csak át kell hívni, hogy jóízűen elkapkodják a maradékot.

  11. Nem tudja valaki, hogy hol lehet ilyen kis dobozkát kapni?
    Előre is köszi!

  12. Nagyszerű, akkor elérhetőséget megadnád hogy lebonyolíthassuk?

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.