Bevándorlási kilátások – updated

Az alábbi poszt szövegét Csanád írta, úgyhogy szíves engedelmével a szöveget itt is megjelentetem, több szem, több dioptria alapon. Hozzátenni nem tudok, elvenni nem akarok. Nem viccelt.

Jobban szerettem volna vidámabb hírekkel jelentkezni, de ez most nem tűr halasztást.

A világgazdasági recesszió elérte Új-Zélandot is. Mi ugyan különösebben nem érezzük, hacsak azt nem számítom, hogy a főnököm dörmögve jegyezte meg, hogy tavaly fél év intenzív hirdetéssel sem tudott tisztességes programozót találni, és engem is csak úgy tudott elcsábítani, hogy Sába kincseit ígérte fizetés gyanánt, most meg hirdetés nélkül is jön egy nap 2-3 CV, s a fizetésem feléért is elszegődnének. Ezzel szemben ő sem vesz fel új alkalmazottat, pedig a munkáink mennyiségét tekintve igazán ránk férne. Ugyanakkor a véleménye az, hogy az egész válság (legalábbis itt a Zátonyon) inkább pszichológiai eredetű: amíg erről beszél a világsajtó, addig mindenki visszafogja a kiadásait, leépít, racionalizál – ha kell, ha nem. Egy idő után beleunnak majd, mondogatja, és akkor egyszerre vége lesz az egésznek.

Tény, hogy az ingatlanpiac megzuhant, szubjektív értékelésem szerint odalett az elmúlt 4 év őrült emelkedéséből fakadó eszelős túlárazás – most megint nagyjából azon az áron lehet házakat kapni, mint 2005-ben, ráadásul a hitelkamatok is jelentőset csökkentek. Ez nyilván rossz azoknak, akik az elmúlt pár évben vásároltak ingatlant (és vettek fel a morgácsot* mondjuk 9.75%-on 5 éves fix kamatperiódusra), ezzel szemben nekünk ippeg kapóra jön. Volt közben a recesszióra való tekintettel adócsökkentés is (nagyjából havi száz dollárral marad több a zsebemben), mindent összevetve egy szavam sem lehet.

Ugyanakkor nyilván védett mikorvilágban létezem – erre már régebben is gyanakodtam –, mert azért a munkanélküliség a történelmi 4.6%-ra emelkedett, és ezt már a kormány sem nézheti tétlenül. Tulajdonképpen épp ennek okán ragadtam billentyűzetet.

A megfogalmazandó üzenetem egyszerűen zanzásítható:

További értesítésig mindenki tegyen le az Új-Zélandra emigrálás tervéről

A nagyobbnál is nagyobb ugyanis a valószínűsége, hogy hiába találna munkát esetleg (nyilván jóval nehezebben, mint akár csak egy évvel ezelőtt is), az Immigration nem adja meg a munkavégzéshez elengedhetetlen munkavállalási engedélyt (work-permit).

Szállongó mendemondákat hallottunk már az év eleje óta, miszerint évek óta itt élő-dolgozó népeknek nem hosszabbították meg a work permitet, aztán másfél hónapja cirkusz is volt, amiért két brit hegesztő-szakmunkásnak kiadták a munkavállalási engedélyt, amikor biztos lehetne találni helyi erőt is a célra – maga John Key, a miniszterelnökünk emelte fel a szavát, és reményét fejezte ki, hogy az illetékes hatóság figyelembe veszi, hogy munka tekintetében a kiwik élveznek prioritást. Hát figyelembe vette:

Plan to slash permits worries migrants

Kiemelném:
Immigration Minister Jonathan Coleman had said last month that he expected the Labour Department, which oversees immigration, to ensure that fewer migrants entered New Zealand on temporary permits during the recession. Mr Coleman said there would not be new temporary migrants coming in as no new permits would be issued, and temporary permit holders would not have their permits renewed.

Engedjétek meg, hogy ne fordítsam most le szó szerint az egészet. A lényege: amíg a recesszió tart és a kiwik munkanélküliséggel kénytelenek szembenézni, addig nem adnak ki új munkavállalási engedélyeket és nem hosszabbítják meg a lejárókat.

Persze minden bizonnyal vannak kivételek, de én azért azt javasolnám, amíg a recesszió véget nem ér, és a dolgok nem térnek vissza a megszokott kerékvágásba, addig senki se vágjon neki az új kiwi élet reményében.

*morgács: mortgage, jelzáloghitel ingatlanvásárlásra. Faludy György: Pokolbéli víg napjaim

{UPDATE}

Csanád szövegéhez itt egy kis háttér is, számokkal:

A magas munkanélküliség (4,6%) azt is jelenti, hogy a munkaképesek 95%-a dolgozik, adózik. Ez a 4,6% a sziget gazdaságában nagyon magas, ellenben a világban nem annyira. Egyébként a válságból való kilábalás megkezdéséig a munkanélküliség felmehet akár 6%-ra is, de reménykedünk, hogy ez nem következik be és ez marad egy worst case scenario. Bevándorlási szempontból a helyi erők támogatása (a bevándorlókkal szemben) az állam részéről józan és szükséges dolog, amit joggal várnak el az állampolgárok. A bevándorlás hosszú évek óta a képzett bevándorlókat preferálja, nem véletlenül, abból van hiány.

A munkaerőpiac harmada továbbra is szakemberhiánnyal küzd, amellett, hogy az alacsony keresetű (képzetlenebb) rétegben magasabb a munkanélküliek aránya. A hiányszakmákban továbbra is el lehet helyezkedni, de ehhez nagyon frankónak kell lenni, jó szakirányú végzettséggel és stramm, igazolható szakmai tapasztalattal. (a hiányszakmák listája itt van). A nyelvet gondolom meg sem kell említenem.

lakosság: 4,3 millió fő
munkanélküliség :    4.6%     ( éves változás +1.2% )
munkanélküliek száma:     105,000 fő    ( éves változás +36.8% )
munkaképesek száma:     2,191,000 fő     ( éves változás   +0.9% )
nem munkaképes:     1,015,000 fő      ( éves változás  -1.0% )

A gazdaság mindenképpen vacakabb helyzetben van itt is, mint ahogy a világban mindenhol, a GDP 0,9%-al csökkent, itt egy összevető táblázat a tavalyi utolsó negyedévvel zárul, nem néz ki jól.

gdpdec08totalgdp2

Összefoglalva, a képzetlen, vagy nyelvet nem igazán beszélő, „bármilyen munkát elvállalok” bevándorlás most gyakorlatilag megszűnt. A képzettek, hiányszakmához értők számára továbbra is nyitva vannak a kapuk, bár gyanítom, hogy a Silver Fern Visa (munkakeresős vízum) bevezetése a közeljövőben nem várható. Miután a munkanélküliség, az elbocsájtások leginkább a képzetlen munkaerőt érintik, a segédmunka vagy a nem hiányszakmás szakmunka (árufeltöltő, teherautósofőr, taxis, felszolgáló, bolti eladó, stb.) elvégzésére van bőven helyi is, ezekben állást találni szinte lehetetlen, és ha találna is a bevándorló, munkavállalási engedélyt nem fog kapni rá.

Megkértem Hajnalkát, hogy olvassa el ezt a posztot és mondja meg mit gondol, ő pedig megtette, olvassátok hát a bevándorlási ügynök véleményét az ügyben (kiemelések tőlem):

Nos, amit Csanád írt, az csak a Te kiegészítéseiddel állja meg a helyét. Különös tekintettel erre a két mondatodra: „A hiányszakmákban továbbra is el lehet helyezkedni, de ehhez nagyon frankónak kell lenni, jó szakirányú végzettséggel és stramm, igazolható szakmai tapasztalattal.A nyelvet gondolom meg sem kell említenem.” Nem tudom, mennyire volt tudatos, de az ÉS a mondatban a szakmai tapasztalat és végzettség között különös jelentőséggel bír jelen helyzetben.

Egyebekben, ha figyeltétek Coleman nyilatkozatait, véleményem szerint azok rettenetes felkészületlenségről és hihetetlen amatőrizmusról árulkodtak. Nem volt benne semmiféle politikusi „talán” vagy óvatosság, árnyaltság. Simán és tisztán azt mondta, amit a kiwi munkavállalók vártak tőle. Mindezt olyan megfogalmazásban, hogy a külföldi munkavállalókban tényleg meghűlt a vér. De azért kicsit megpróbáltak később árnyalni a kijelentésein, szóvivő által.

Szóval a szigorítás tény, és az alkalmazott eljárásrendek jónéhány gumiparagrafust tartalmaznak, amelyek jelen helyzetben valóban tökéletesen felhasználhatók arra, hogy a „policy” hivatalos megváltoztatása nélkül elérjék a kívánt hatást, vagyis jogszerűen utasítsanak el kérelmeket. Azonban a gumiparagrafusok természetüknél fogva sokszor ellenkező előjelű érvelésre is lehetőséget adnak. Mindezzel együtt is az INZ működésében jelentős következetlenségek figyelhetők meg, amelyek ugyan nagyobbrészt eddig is jelen voltak, de most a kiélezett helyzetben feltűnőbbek.  A kiwi munkáltatók is sokkal vonakodóbbak, mint korábban.

Egy-két apróbb kiegészítő megjegyzés: a képzetlen, vagy nyelvet nem igazán beszélő, “bármilyen munkát elvállalok” bevándorlás szerintem nem a válság miatt, hanem attól függetlenül már korábban is megszűnt. Legfeljebb egy-két kirívó, a kivétel erősíti a szabályt eset fordult elő, az sem Auckland-ben. (A példáid közül a teherautósofőr egyébként ISSL listás) ***

Egyébként több kollégámmal egyetértésben én is igyekszem legalábbis a kiutazás elhalasztására bírni a kivándorolni szándékozók nagyobb részét, illetve akinek arra esélye van, azt inkább a letelepedési kérelem benyújtása felé terelgetni. Az pedig most még fokozottabban igaz, hogy csak az vágjon neki, aki megfelelő anyagi tartalékokkal rendelkezik, mert sokkal hosszabb lehet a munkakereséssel töltendő időszak. Viszont, ha valakinek elegendő tőkéje (és ideje) van, annak továbbra is számos lehetősége van arra, hogy itt boldogulhasson, még akkor is, ha nem felel meg induláskor a hiányszakma követelményeknek.

Silver Fern Visa és egyéb ígért változtatások: sajnos ebben a ciklusban ezen ígéretek valóra váltása nem várható, legjobb esetben is csak a ciklus végefelé óhajtanak a kérdéssel foglalkozni.

Összefoglalva: a bevándorlási politika hivatalosan – az ijesztő miniszteri nyilatkozatok ellenére sem változott, de az INZ valóban sokkal alaposabban vizsgálja a kérelmek hátterét. Személyes véleményem szerint a valódi nehézséget jelenleg nem is annyira a munkavállalói engedély, hanem az annak alapjául szolgáló állásajánlat megszerzése jelenti.

További segítséget kaptunk Ritától, aki fejvadász, leírta, hogy ő hogyan látja. Kommentek között is ott hagyom, de hátha valaki azt nem olvassa (kiemelések megintcsak tőlem):

Az egyik téma a munkakeresés. Függetlenül attól, hogy van-e valós oka a cégeknek a pánikra vagy sem, a munkaerő iránti kereslet jelentősen csökkent. Az ügyfeleink nagy része éppen leépitéssel tölti az idejét. A főnököm azt mesélte, hogy tavaly ilyenkor még átlagosan havonta 4 embert tudott állásba helyezni, úgy, hogy nem szakadt meg a munkától, most az elmúlt 2 hónapban összesen kettőt sikerült. Az állások aránya tavaly kb. 10-12 állás/ hónap volt, most örülünk ha sikerül 3-4-et szerezni egy hónapban. De ez az egyik tényező.

A másik, hogy mi az általános vélekedés az “overseas” pályázókról. Először is, ha valaki nincs itt, hanem éppen Magyarországon üldögél, akkor majdnem biztosan nem fogják megkeresni. Persze van kivétel, ha valami nagyon speciális képesitést kérnek és éppen nincs a környéken ilyen, akkor megkeresik. Amúgy nem. Macerás a telefon az időeltolódás miatt és különben is sok idő, mire munkába tud állni.

A másik probléma, hogy a fejvadász cégeknek és sokszor az állást hirdető cégeknek is az a tapasztalata, hogy a frissen érkzettek csak azért mennek el a céghez dolgozni, akár kisebb fizetésért is, mert work permitet akarnak szerezni, vagy ha az már van, akkor residency-t, majd amikor megkapták simán otthagyják a céget. Az meg kezdheti a keresést, betanitást, meg mindent, ami ezzel jár. Ez viszont sok pénzbe kerül a cégnek. Ez egyébként főleg a Dél-Afrikaiakra jellemző, de nagyon hamar általánositanak minden külföldire.

Ha bejönnek a pályázatok egy állásra, akkor a bevett szokás a következő: először azokat keressük meg, akinek van citizenship, utána jön a permanent residency, majd a work visa (ha egyáltalán a cég hajlandő ilyet felvenni), és a semmivel sem rendelkezőket csak végső esetben hivjuk be interjura. Én a magyarokkal kivételt teszek, de ez csak azért van, mert én is magyar vagyok.

***=<szerk.megj.: a magyar C kategória honosítása nem triviális, anélkül pedig itt kell megszerezni a megfelelő osztályú jogsikat hozzá>

Bevándorlás, szerintem.

44 hozzászólás “Bevándorlási kilátások – updated” bejegyzéshez

 1. Uppsz. Nem jó hírek. Mindez érint-e közvetlenül titeket, és ha igen, akkor mennyiben?

 2. Csak annyiban, hogy ha fix lejáratú wp-jük van (én pedig ha jól emlékszem olyan van nekik), lejár jövőre és ha a helyzet nem változik, csomagolhatnak és jöhetnek haza. Sokat akkor sem vesztenek, mert legalább gyakorolták az angol nyelvet és megismertek egy másik kultúrát.

 3. Hát, Jocó, szerintem Pappítóék nem így értékelnék ezt a helyzetet. Bizony sokat veszítenének, ha haza kellene jönniük. És itt nem elsősorban anyagi természetű dolgokról van szó. Mindenesetre én nagyon kívánom nekik, hogy a nehézségek ellenére végigvigyék a tervüket és sikerüljön, amiért eddig is olyan sokat hajtottak, és még fognak is.

 4. Ha ez Rátok nézve tlnyleg rossz hír, akkor drukkolok, hogy sikerüljön maradni. Bízom benne, hogy ésszel döntenek erről. A javatokra.

  Azért elgondolkodom, hogy a majd lejáró wp-es emberek helyett ki fog dolgozni? S mennyibe kerül(ne) az őket alkalmazó cégeknek új embereket interjúztatni, felvenni, netán betanítani…

 5. Jocó a wp az fix lejáratú, mindenkinek, tehát nekünk is. A lejárata meglehetősen messze van még, nem a mai nap gondja a hosszabbitás.
  Emellett természetesen – amellett, hogy a hosszú wp mindenféle hasznát élvezzük (az állam támogatja a gyermeket ezzel-azzal) mi sem vonhatjuk ki magunkat az országot érintő problémák alól.
  Mivel mind a ketten skilled-ként dolgozunk, keresünk és adózunk, amig megvan a munkahelyünk addig nincs gond.
  Emellett éppen az állammal kötött egyezségünk ránk eső részét töltjük (WTR) ha az lejár, akkor jön az állam. (aki természetesen akármikor felrúghatja az egyezségünket, csak nem szokott ilyet csinálni)

  Egyébként kifejezetten sokat vesztenénk és bár az anyagi veszteségünk is jelentős lenne, ennél sokkal fontosabb dolgok is füstbe mennének, amit pedig nem szeretnénk.

  De most irok kis kiegészitést a posztba, amitől árnyaltabb lesz a kép.

 6. Nem féltem Papáékat több okból sem.

  Egyfelől úgy vélem, jövő ilyenkor rég vége lesz a recessziónak.
  Másfelől az Immigration mindig is ilyen húzd meg-ereszd meg módon működött; most éppen nagyon nagyon meghúzták, de ahogyan megint kialakul majd a munkaerőhiány, gyorsan változtatnak a szabályozásokon.
  Ráadásul Papáék WTR séma alapján vannak itt, nemigen hiszem, hogy ezt érintené a keménykedés.

 7. Mindenkit ki kell rúgni, mindenki húzzon oda vissza, ahol született.
  Fellendülne afrika, india, kína.
  Ez a jövő!

 8. Én business visa-val (entrepreneur) szeretnék kimenni, céget alapítani és legalább 3-4 embernek munkát adni. Remélem, számomra talán ebben a nehéz helyzetben könnyebben megadják…

 9. Sok sikert hozzá, feltételezem, hogy a befektetőket mindenhol szívesen fogadják, itt is. Elárulod, hogy milyen területen akarsz vállalkozni?

 10. Kicsit félreérthető talán, amit írtam: egyáltalán nem örülök a helyzetnek, mert ilyenkor mindenkinek rossz. Amúgy internetes céget szeretnék, amihez kell a helyi munkaérő is, aki ismeri a helyi viszonyokat, körülményeket, lehetőségeket…

 11. izé, az mit jelent, hogy internetes cég? ISP? hosting?

  pont most készülődik egy másfél milliárdos állami beruházás optikai gerincbe, majd posztolok róla, érdekesen zajlik.

  nem volt semmi félreértés, nem gondoltam, hogy örömködsz.

 12. Lenyűgöző mit össze kell ott szenvednetek, és milyen nehéz WP-hez jutni.. Olyan ez mintha a háború alatt egy lengyel arról olvasna, hogy svájcban mennyire szenvedtek hogy nincs banán meg narancs..

 13. Jocó! Kedves szavaidat köszönöm! Nem, nem jól tudod: 3 féle business visa van, aminek az egyik fajtája maga a munkavállaló. Amiről te írsz, az „investor” besorolású, ahhoz kell jét milla. Amit én szeretnék, az „entrpreneur” besorolású, más követelményekkel.

  Amúgy nem gondolom, hogy lopni kell ennyi pénzért. Aki picit máshogy gondolkodik, mint egy átlag magyar, az rögtön adócsaló? Látod ezért szeretnék ebből az országból elköltözni…

 14. Jocó, írod:
  „szerény véleményem szerint, ugyanis akinek ennyi pénze van, az biztos, hogy nem tisztességes úton szerezte.”

  vagy mégis, csak te nem tudod elképzelni.ne csüggedj, belőled van több.

 15. Jan_OS ne duzzogj. Nem panaszkodunk, hanem – én legalábbis, most – egyszerűen tájékoztatni próbálok. Nagyot változott a helyzet mióta te itt voltál és nagyot amióta mi itt vagyunk. Én azt gondolom, hogy ez átmeneti dolog, de most van hatása.

  Nekünk, családilag egyelőre semmi okunk panaszra, de mi is felcsatoltuk párszor a szopóálarcot, nem kell másnak is. Az a tapasztalatom, hogy sokan akik ide készülnek, semmilyen körülmények között nem hajlandóak olvasni helyi sajtót, valamiért. Ez meg magyarul van, hátha ezt hajlandóak. Szerintem ez segítség, akkor is, ha nem illik bele valamiféle fantáziába vagy légvárba.

 16. mindemellett a közvetlen közelünkben akad pár próbálkozó, aki keményen érzi azt amiről a poszt szól, éppen átélik.

  Minden bizonnyal egy tíz év szakmai gyakorlattal rendelkező, angolul kiválóan beszélő földmérő szakember el tudna helyezkedni viszonylag gond nélkül. Szerinted ilyenből mennyi van? Szerinted ilyenből mennyi menne inkább dupla pénzért OZba?

  1. Hy

   Nem akarok beleszólni a nagyok dolgába,meg amúby is rég volt már. De ez a kérdés érintett engem is, ezért írok pár sort.

   Nem sok van. Mert akinek 10 éves tapasztalata van az nem tud angolul. Akinek van nyelvtudása annak meg a tapasztalata kevés. Ehhez még hozzájön hogy évente max tényleg MAX 40 földmérő végezz Mo-n. Frissen végzettek közül is nagyon kevesen tudnak elhelyezkedni a szakmában.

   Mért nem „Oz”??! Személy szerint azért nem azt fogom választani mert utálom a hőséget. Inkább állok a szélben és/vagy esőben egy hegyen egész héten. (Ez ellen tudok védekezni: vízhatlan cuccok és meleg öltözet)Minthogy 50 fokos betonolvasztó melegben egy sivatag közepén legyek, ahol még skorpiók, kígyók, krokodilok vesznek körbe. Sarkosítottam de igaz…

   U.i:
   Nagyon jó blog, sokat olvasom. Csak így tovább!

 17. Pappito! nem ISP, nem hosting, pedig ahogy írod, akár most érdekes is lehet. Eccerű internetes szolgáltatás, nem akarom írni a típusát, hamar asszociálni lehetne, és annyi jóindulatú ember van…

 18. oké, oké semmi vész, ne írd.
  Gondolom alaposan utánanéztél az enterprenőrnek, meg a feltételeknek, részemről fogadd drukkolásomat, mindenképp!

 19. Nem duzzogok én, és megbántani sem akarok semmit, da magyarország kezd lassan egy haláltáborhoz hasonlítani.. hogy miért tábor? hát mert nem lehet innen kijutni 🙂 Akik mostanában elmennek azpk már nem is WP-re hanem túltartózkodásra játszanak, csak innen el.. Én 4 hónapja képtelen vagyok egy repülőjegyrevalót összegrundolni.. jelenleg csak a bűnözés az egyeten járható út.. Szóval értem én a problémádat csak belinkelték nekem ezt a cikket és itt az észal-balkánon most nehéz azonosulnom vele. De végül is tényleg sorry nem kellett volna beszólnom, mindenkinek a maga problémája a legnagyobb 🙂

 20. Puffnekije. Akkor most feküdjek neki az angolnak, vagy felejtsem el az egész lelépést abszurdisztánból?

 21. az angol nelkul amugy is meg vagy love, ugyhogy azt mindenkeppen meg kell tanulnod.
  azt hittem, hogy angol nyelvteruletre keszulodoknek ez magatol ertetodo.

 22. Szia Pappito!

  Szerintem még egy kis statisztika beleférne ebbe a postba, mégpedig arról, hogy milyen NZ be/kivándorlási mérlege. Azt tudom, hogy évente nagyjából 45e bevándorló van, de gondolom kifelé is mennek a kiwik (pl. kamionsofőrnek a szomszédba;-)).
  Ez az info egy kicsit még árnyalhatná a képet, ha esetleg van időd/kedved búvárkodni egy picit 🙂

  Köszi,
  MartinIsti

 23. amíg nem volt ilyen válságos helyzet és nemzetközi globálhiszti, addig évente elhúzott innen vagy 30-40ezer ember, a nagyja OZ-ba. A kivándorlás nagyobb volt, mint a be. Most nem tudom, mert bár OZ nagyobb gazdaság, nem ismerem az ottani munkaerőhelyzetet, meg ott azért drágább az élet, a munkakeresés is drágább.

  No meg persze mindig is volt egy állandó Nz bevándorlás amelynek a célja tulajdonképpen az OZ bevándorlás, mert rezidentként innen könnyű átmenni és ott munkát vállalni, ami azt hiszem a ’63-as transztasmán szerződés miatt van.

  Úgyhogy azt hiszem most nem túl releváns a ki/be adat.

 24. Sziasztok,

  Én éppen munkaerő és munkahely kereséssel-közvetitéssel töltöm a napjaim egy fejvadász cégnél és szeretném megosztani veletek a tapasztalataimat.

  Az egyik téma a munkakeresés. Függetlenül attól, hogy van-e valós oka a cégeknek a pánikra vagy sem, a munkaerő iránti kereslet jelentősen csökkent. Az ügyfeleink nagy része éppen leépitéssel tölti az idejét. A főnököm azt mesélte, hogy tavaly ilyenkor még átlagosan havonta 4 embert tudott állásba helyezni, úgy, hogy nem szakadt meg a munkától, most az elmúlt 2 hónapban összesen kettőt sikerült. Az állások aránya tavaly kb. 10-12 állás/ hónap volt, most örülünk ha sikerül 3-4-et szerezni egy hónapban. De ez az egyik tényező.

  A másik, hogy mi az általános vélekedés az „overseas” pályázókról. Először is, ha valaki nincs itt, hanem éppen Magyarországon üldögél, akkor majdnem biztosan nem fogják megkeresni. Persze van kivétel, ha valami nagyon speciális képesitést kérnek és éppen nincs a környéken ilyen, akkor megkeresik. Amúgy nem. Macerás a telefon az időeltolódás miatt és különben is sok idő, mire munkába tud állni.

  A másik probléma, hogy a fejvadász cégeknek és sokszor az állást hirdető cégeknek is az a tapasztalata, hogy a frissen érkzettek csak azért mennek el a céghez dolgozni, akár kisebb fizetésért is, mert work permitet akarnak szerezni, vagy ha az már van, akkor residency-t, majd amikor megkapták simán otthagyják a céget. Az meg kezdheti a keresést, betanitást, meg mindent, ami ezzel jár. Ez viszont sok pénzbe kerül a cégnek. Ez egyébként főleg a Dél-Afrikaiakra jellemző, de nagyon hamar általánositanak minden külföldire.
  Ha bejönnek a pályázatok egy állásra, akkor a bevett szokás a következő: először azokat keressük meg, akinek van citizenship, utána jön a permanent residency, majd a work visa (ha egyáltalán a cég hajlandő ilyet felvenni), és a semmivel sem rendelkezőket csak végső esetben hivjuk be interjura. Én a magyarokkal kivételt teszek, de ez csak azért van, mert én is magyar vagyok.

 25. Még valami: egy hasznos link azoknak, akik Aucklandben vannak és beleesnek a skilled migrant kategóriába:

  http://www.omega.org.nz/

  „OMEGA (Opportunities for Migrant Employment in Greater Auckland) is a new collaborative initiative designed solely to increase the employment of qualified migrants in Auckland – in jobs that match their skills and experience. Omega recognises the unique barriers new kiwis face when entering the New Zealand labour force, and have launched a series of practical programmes to address these, while at the same time helping organisations benefit from the talents and skills immigrants bring with them.”

  Nyersforditásban:

  Az OMEGA (Opportunities for Migrant Employment in Greater Auckland) egy új szervezet, melynek célja, hogy a szakképzett bevándorlók elhelyezkedési esélyeit növelje, olyan munkakörben, amely megfelel a képzettségüknek és tapasztalataiknak. Az Omega felismerte azokat a sajátos akadályokat, amelyekkel az új kiwik szembesülnek, amikor belépnek az új-zélandi munkaerő piacra és olyan gyakorlati programokat inditott el, amelyek ezek megoldását segitik, és egyben hozzájárulnak ahhoz, hogy a programban részt vevő vállalatok élvezzék azokat a képességeket és tehetséget, amit a frissen bevándorlók nyújthatnak nekik.

  Én pl. másfél éve nagyon hálás lettem volna egy ilyen lehetőségért…

 26. huha, rajta van a „szakmam” a listan. Es meg x ev munkatapasztalatot sem kernek. Nem is gondoltam volna.

 27. nincs veletlenul wellingtoni verzioja ennek az omeganak?
  en lassan fel eve vagyok itt es iszonyatnehez melot talalni:(

 28. Szia Pappito,

  Megadnad a Rita elerhetoseget ,s gondolom sok olvaso is orulne itt.
  Marmint a munkaerokozvetitoet.

  Koszi Marci

 29. Sziasztok,

  Épp a céges mailboxomat takaritgatom és rábukkantam erre a linkre, amit egy már kb. 25 éve a szakmában dolgozó fejvadász ajánlott:
  http://www.computerpersonnel.co.nz and click on the link entitled „Overseas Job Seekers.” Ő elsősorban IT-sekkel foglalkozik, de szerintem megszivlelendő jó tanácsok vannak bárkinek, aki éppen ide készül munkát vállalni….

  Üdv: Rita

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.