Tannin – Grove Mill Sauvignon Blanc 2007

Újabb versenyzőnk van, (no meg hűl egy tartalék) egy Sauvignon Blanc, igen kellemes ár/érték aránnyal, szép polackban, újabb bizonyítékaként annak, hogy a fehérbor nagyon szerethető valami.

Grovemilllogo

A New Zealand Wine Company-t 1988-ban alapították borászok és borkedvelők. Nem csoda, hogy kiváló borokkal rukkolnak ki, a Marlborough régió legkedvezőbb helyein rendelkeznek ültetvényekkel, a Waihopai és Wairau völgyek találkozásánál, amely terület kiváló adottságokkal rendelkezik, de ezt már megírtam a vonatkozó, korábbi Sauvignon Blanc posztban.

grovemill-map

Az első szüret után 530 rekesz rizlinget készítettek, 1988-ban, mára már a rizling mellett Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Gris és Pinot Noir is a palettán van. Az termelés mennyisége évről évre duplázódott az első öt évben, majs 1993-ban a cég újabb területet vásárolt a régióban, Bleinheimtől nyugatra és ott egy vadonatúj, elképesztő kivitelezésű feldolgozót épített, amely ezer tonna szőlővel is el tud bánni, ami 70,000 (igen, hetvenezer!) rekesznyi (igen rekesz!) bor előállítását jelenti.

grovemill-vineyard

2006-ban a Grove Mill lett az első karbonzéró borászat a világon, csatlakozva az ország karbonzéró programjához. A minimális környezeti hatás filozófiája továbbra is központi eleme a cég működésének és marketingjének. Két brandnév alatt érhetőek el a termékeik, az egyik a Grove Mill, amely magasra van pozicionálva, válogatott minőségű alapanyagból, gondos törődéssel készül és a Sanctuary, a kedves, pukekós címkéjű, egy polccal lejjebb, majd azt is megkísérlem egyszer.

A bort kitöltve egy világos, nagyon szép színű itókával talájuk szembe magunkat, amely nem halvány, van neki határozott színe, közel a világosabb árnyalatú citrinek színéhez, játszik vele a fény, elegáns. Határozott gyümölcsillata van, nem szerénykedik, előre szól, hogy most nem akármi jön, már az illata is egyéniség. Nem úgy, mint a nehéz vörösöké, inkább amolyan cizellált, részletgazdag, sokat ígérő.

grovemill-sauvignon

Kóstoláskor először szinte csak a citrusfélék kacsintanak ránk, de ahogy halad és melegszik a korty, úgy válik egyre összetettebbé, egyre több titkot felfedővé. Selymes, lágy ízzel nyit, nem tolakodó, nem egyszerre zúdítja a nyakunkba az egész Marlborough régió minden búját-baját, stramm, napos nyarait, hűvös őszét. Savakkal gondoskodik róla, hogy odafigyeljünk, de ha már figyelünk, akkor szépen, komótosan elmagyarázza, részletesen, hogy mi is történt a nyáron, milyenek voltak a gyors záporok, a repkedő madarak, akik szemet lopni igyekeztek, még naplemente előtt, meg a lusta, álmos szélcsendek.

Nem kapkod, szépen, tisztelettudóan bejelentkeznek a többi gyümölcsök, fűszerek is, van ami teljes erőből, van ami csak jelzésszerűen, de kétségünk sem lehet, hogy mindenből a legjobbat kapjuk, unalmasnak semmiképpen sem nevezhetjük, ahogy áthalad rajtunk az íz-szivárvány, minden alkotóból kapunk valami finomat. Olyan egyéniség, mint egy Louis Vuitton talajgyalu, egyből tudjuk, hogy nem akárkivel van dolgunk, és, hogy mindent visz, ezt nem tévesztgetjük össze semmivel.

Hagyni kell beszélni, úgyis akar, nem kérdez, hanem kitárulkozik, tudva magáról, hogy kicsoda-micsoda, ez nem csak úgy a partra való, barbi mellé. Persze nem árt neki a társaság, de úgyis ő lesz a középpont, érdemes inkább valami könyvet választani mellé, valami megbízhatót, nem nehezet, semmi Thomas Mann, semmi Jókai, ezekhez túl könnyed, de Rejtőhöz túl arisztokrata, inkább egy Kundera, Karinthy, Gádor béla vagy Kishont, a kertben, a napsütésben. Vidám, de nem komolytalan, a mélysége veszélyességét kompenzálja a könnyedsége és fanyar, értő humora.

A borokhoz általában az okosok társítanak mindenféle passzoló kajákat, vagy kajákhoz bort, mindegy, ehhez nem kell. Nincs kétségem, hogy profin teljesítene bármilyen tengeri kajával, kagylóval, halakkal, osztrigával, de kár is ezen gondolkodni, ki kell ülni egy szép pohárral meg egy palack ilyennel a kertbe olvasni, ha süt a nap és kiélvezni a komplexitását.

  • szőlészet: Grove Mill Winery
  • szőlő: Waihopau valley, Blenheim, Marlborough
  • szüret: 2007 március 29- április 18 (gépi szüretelés)
  • évjárat: 2007
  • fajta: Sauvignon Blanc
  • web

verdikt:

ízlik

3 hozzászólás “Tannin – Grove Mill Sauvignon Blanc 2007” bejegyzéshez

  1. A bor már csak jó lehet, mert mi üzemeltetjük az IT-t náluk 🙂
    Amúgy tök jó a a borászat melletti pukekó rezervátum, meg a kóstoló hely is tök hangulatos. Maga az épület pedig egy felújitott malom.

  2. Nagykirály vagy, szép munka! 🙂
    Egy ici-pici kiegészítő csak: jöhetnek a tenger gyümölcsei hozzá bátran, mint ahogy a tartalmasabb saláták is.
    Van savtartalma bőven, ezért inkább az enyhén átsütött, fűszeresebb rákokhoz passzol majd jól ízben.

  3. ejj, te borpecér, te 🙂
    és azt lehet tudni, hogy a szüretelők fodormentát vagy borsmentát rágcsáltak-e sorkiosztás előtt? :))

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.