szalad – 2 hónap

Immáron két hónapja szaladok, nem megy minden úgy, ahogy kellene, de azért nem reménytelen a dolog, volt eredmény is meg szenvelgés is. Kis összegzés.

run-lonerunnerAz első és legfontosabb dolog ami kiderült, hogy fényévekre vagyok a negyedmaratontól, valószínűleg egyelőre akkor sem tudnám lefutni, ha Szabolcska Mihály versekkel kényszerítenének. Ez, persze nem baj, csak egyszerűen még nem tartok ott. A folyamatos fejlődés és állóképességnövelés mindenképpen jó és úgy a néhányadik alkalom után kifejezetten élvezni is kezdtem a futást.

Összesen eddig 33 alkalomal edzettem, és az elmúlt hónapban már csak a nettó futást mértem, a felvezető sétálást nem. Megérkezett a jó idő is, kellemes 15-17 fokokban lehet szaladni, nem kell pulcsi, egy tudományos anyagból levő felső és egy rövidgatya elég, direkt jólesik az emberenek a menetszél.

run-1level

Az eredeti terv az volt, hogy végigcsinálom a kezdők terápiáját, ami 12 hét alat juttat el odáig, hogy tudjak fél órát futni, viszont ezt a tervet elvetettem. Az utolsó tíz alkalommal már meghaladtam a harminc perc futást, tehát a fél óra nem kunszt, annyit már tudok szaladni, ami hatalmas sikerélményt adott. A másik nagy sikerélmény, hogy az utolsó öt szaladás már mind túl volt az öt km-en, ami a titkos vágyam volt. Fél órát vagy öt km-t magabiztosan, szenvedés nélkül futok, anélkül, hogy a végén könyörületes járókelők építenék fölém az oxigénsátrat.

Természetesen ez a fél óra nem őrült rohanással telik, nem sietek sehova, amitől nyilván az átlagsebességem se valami húha: a 33 futás átlaga 7’28” ami elég vánszorgósnak tűnik (az is), de ebben benne van az elején mért sétálás is. A valós érték szaladáskor 6’40” és 7’10” között van valahol (rengeteg emelkedő és lejtő van), ez pedig nekem bővem elegendő, ettől még nem rúgom szét a viakolort, de haladni már haladgatok. Ha ezt a tempót tudom tartani akkor is, amikor már tudok tíz km-t futni, akkor elégedett leszek.

run-1allrunA lokális maximumomat november 16-án értem el, akkor pár méter híján nyolc km-t futottam, mindezt könnyedén, az erőt jól beosztva, nem is rossz átlaggal. (0:53:21, 7,89km, 6’45”-es átlagsebesség) Erre nagyon büszke vagyok, nagyon jól esett, minden összejött, a jó idő, a jó zene, a hangulat és fejben is ott voltam, kellemes, egyenletes tempót tudtam szaladni. Ezután sajnos erősen visszaestem, aminek főleg hangulati és fáradtsági okai vannak, többet kéne aludjak, hogy legyen ideje az izmoknak regenerálódni. Ezt követően pedig egy egész hétig  egy centi nem sok, annyit se futottam, volt kis torokfájós-hőemelkedős nyavajám, amiből szerencsére kilábaltam komolyabb következmények nélkül, úgyhogy kezdhetem újra a szaladgálást.

run-1longestTovábbra is komoly gond a bemelegítés-nyújtás, ezen még dolgoznom kell, túl türelmetlen vagyok, pedig elégtelen bemelegítéssel komoly bajokat tud okozni magának az ember. Nekem nehéz nem azonnal elindulni, hanem még a kertben melegíteni, ahelyett, hogy robognék, de azért erőltetem a dolgot. (klikk nyújtósbemelegítős tippekért) A bemelegítés nem csak a testnek jó, fejben is segít felkészülni, ráhangolódni a szaladgálásra, útvonalra. Nyilván az is baj, hogy este futok, az egész napi meló, közlekedés után, sokszor felteszem a kaját sülnifőni, hogy elkészüljön amíg szaladok, szóval van miről áthangolni a fejem, de a felkészülést egyre komolyabban veszem.

A nikerunning oldal továbbra is szánalmasan működik, sajnos, a kiváló koncepciót kritikán aluli kivitelezés követte, és nem csak mac alól nyűg, hanem bármi alól, jár egy hatalmas pofon mindenkinek aki a projektben volt. Ennek ellenére továbbra is ez a legegyszerűbb és egyben leglátványosabb edzésnaplózó megoldás (ezért is dühít, hogy ilyen hitványul csinálták meg) úgyhogy maradok ennél.

8 hozzászólás “szalad – 2 hónap” bejegyzéshez

  1. Ma levettek a gipszet a labamrol, meg ket het moon boot. Talan egy ev mulva tudok csatlakozni a kocogok taborahoz..

  2. Nem rossz eredmények ezek. Én már több mint egy éves konditermi mozgással a hátam mögött (leginkább bicikli és séta a futógépen) is csak mostanában kezdtem lemenni 7 perc alá per ezerméter. Nézem is a tumblr-en, hogy van amikor jobbat futsz, mint én. Úgyhogy hajrá!

    A nikerunning meg nem annyira szar, bár tény, hogy három mázsa pofont ki lehetne osztani. Viszont az új felület még így is annyival jobb (és kulturáltabban kinéző), mint a régi, hogy még így sem jut eszembe visszamenni a régi felületre.

  3. Tschöppy, figyelgetlek, tök jól csinálod. Nekem mondjuk az van a fejemben, hogy az első hat hónap úgyis a beszoktatásé, szóval örülök minden kisebb eredménynek, de a nem túl fensziktől se leszek szomorú.

  4. geot, köszi a linket, de én személy szerint a nokiával nem állok szóba amíg a pc suite létezik. amúgy se futnék egy bumszli nagy telefonnal, hogy az gps-ezzen nekem, de mondjuk akinek úgyis van ilyenje, annak jó lehet.

  5. na, nem tudom ez mekkora leleplezés (de így legalább nem lesz visszaút), szóval borónénivel becsatlakoztunk mi is a természetjáró nyugdíjasklubba. második hete mintha kergetnének, ma végre megfejeltem a két km-et, ami 15 perc alatt nekem, az antifutónak nem is rossz teljesítmény. én mondjuk úszással és egyéb viccelődésekkel variálom az edzéstervet, bár az is igaz, h a maraton kifejezésként is a legvadabb álmomban jöjjön elő, kézenfogva szabadkamihállyal. szóval itt triatlon a terv, no majd meglássuk.

  6. triatlon? az betyár! drukkolok vadul, az idő meg nem számít, csak a km meg a jólesés. már nem te, hanem a neked!

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.