Gastro – Best New Zealand Restaurants 2009

Ez most a más tollával való ékeskedés minősített esete, de megéri beszélni a dologról, mert a zátony nem elsősorban a haute cuisine-ről híres. Még.

cuisine-awardlogo

A Cuisine magazin minden évben meghirdeti a legjobb Új-Zélandi éttermek versenyét, több kategóriában. A megmérettetés kemény, de ahogy a világban egyre terjed az exkluzív konyhaművészet és lesz egyre népesebb rajongótábora a válogatott finomságoknak, úgy reagál a zátony is a kihívásra. Nem csoda, hiszen a turizmus roppant fontos iparág, és az itt fellelhető, kivételes minőségű alapanyagokból a konyhaművészek csodákat alkothatnak.

Egyre szélesebb réteg érdeklődik a modern (fúziós, molekuláris, stb.) konyhatudomány iránt, ha van miért, akkor akár messzire is elutaznak egy-egy szakács vagy étterem kiemelkedő gasztronómiai eredményeit élvezni. Nyugodtan hívhatjuk tápsznoboknak az ilyesmi iránt érdeklődőket, de az biztos, hogy komoly fizetőképes keresletet produkálnak.

Az első ‘év étterme’ díjat 2005-ben adományozta a magazin, és azóta már huszonegy gasztroexpert elemzi az éttermeket, bisztrókat, ételeket, hogy alapos válogatás után kapja meg a díjat a legjobb. A zsüri tagjai a vendéglátást töviről-hegyire ismerők közül kerülnek ki, a volt étteremtulajoktól a gasztrozsurnalisztákon át, szakácsokig és egypár celebritás is akad. A tesztek kivétel nélkül anonim módon zajlanak és a tesztelők természetesen fizetik a saját kajájukat.

Shaun Clouston, Steve Logan, Al Brown
Shaun Clouston, Steve Logan, Al Brown

Az Új-Zéland legkiválóbb étterme díjat 2009-ben a wellingtoni  Logan Brown kapta (192 Cuba Street,*****, $$$$), és a legjobb étterem díj mellé még odafért a „Best Smart Dining – metropolitan” kategóriagyőzelem is. 39 induló közül legjobbnak lenni, ilyen táp-bor környezetben, na ez már valami.

cuisine-winner

Európában hemzsegnek a kiváló konyhák, számos Michelin csillagos és magas Gault-Millau pontszámmal rendelkező helyen működik a kivételes konyhaművészet, a turizmusban már külön ágazatnak számít a gasztro-utaztatás, amely csak az exkluzív, különleges konyhamesterekre hordják rá az érdeklődőket. Ázsiában és az usában sem ismeretlen a haute cuisine, de immár a zátony is kezd rákerülni a világ gasztrotérképére.

A kis papírkiadvány, amelyben a linkelt étteremkritikák is vannak, tartalmaz a nyerteseken kívül másik száz kiváló vagy ígéretes helyet, ahol biztosan nem fogunk csalódni. Pár szavas ismertető is van mellé, hogy kicsit képben legyünk.  (restaurantguide-pdf)

100more

A kategórák szerinti győztesek listája (link a Cuisine véleményére/étterem linkje):

Supreme Winner

Logan Brown / Link

Best Smart Dining Metropolitan

Logan Brown

Runner-Up
Clooney / link

Best Smart Dining Regional
Bouterey’s at 251 / link

Runner-Up
Pacifica / link

Best Casual Dining Metropolitan
Soul Bar & Bistro / link

Runner-Up
Saggio di Vino / link

Best Casual Dining Regional
Hopgood’s Restaurant & Bar / link

Runner-Up
Wendy Campbell’s French Bistro

Best Neighbourhood Restaurant
Molten / link

Best Winery Restaurant – First equal
Terrôir at Craggy Range / link
Pegasus Bay


A minősítés ugyanazon a skálán történik, amelyet a Cuisine magazin használ az étteremkritikákhoz:

  • * = megfelelő
  • ** =  jó
  • *** = nagyon jó
  • **** = kiváló
  • ***** = kiemelkedő

Az ételek árszintjét is a már megszokott rendszerben kezelik (főétel zöldséggel, áfával):

  • $ = $15 dollárig
  • $$ = $16-$24
  • $$$ = $16-$24
  • $$$$ = $25-$32
  • $$$$$ = $32+