Muzik – május

Amint megérkezett a lehetőség, éhes kisdedként rávetettem magam a zenecsöcsre, hogy leszippantsam a havi adagot. Az általános gyakorlattól kissé eltérően, most tematikus gyűjtést rendeztem, a téma: Afrika. Maradt a jövő hónapra is, annyi kincset leltem.

Elsőképpen nézzük a két kedvenc Zap Mama albumomat, a Seven címűhöz amúgy is kötődöm, nem csak a zene miatt. A Zap Mama egy belga akapella csapatként indult, erős Kongói gyökerekkel és nyitott aggyal a nyugati zenék felé, e kettő keveréke pedig nagyon kellemes végeredményt ad. Az afrikai és európai ötvözet kiváló példája az Afropea (Adventures in Afropea), a dalok angolul és franciául szólnak, mögöttük számos afrikai hangszer.

Az Orchestra Baobab 1970-ben született Szenegálban, jobbára afro-kubai dallamokat és szenegáli gyökereket felhasználva, változatos származású zenészekkel. A kubai zene gyökerei valahol Kongó környékén találhatóak, ezeket lelkesen használta a zenekar egészen tíz évig, amikor egyre csökkenő népszerűségük miatt fel is oszlottak. A Buena Vista Social Club elképesztő népszerűsége kissé áttételesen, de komoly szerepet játszott abban, hogy az Orchestra Baobab 2001-ben ismét összeállt és ki is adtak egy lemezt Pirates Choice címmel, a lemez producere ugyanaz volt, aki a BVSC-é, nem véletlen, hogy a 2002-es Specialist in All Styles albumon együtt dolgoztak Ibrahim Ferrerrel, (és a szenegáli Youssou N’douval). Az afrikai hangzás kiegészült az erre épülő kubaival és egyéb karibi elemekkel, pompás kis munka. Tőlük jön még majd másik album is.

A végére hagytam egy nagyon érdekes előadót, Angélique Kidjo-t. Ő Beninben született, már nagyon korán nagyon tehetségesnek bizonyult, az iskolai évek alatt énekelt egy sikerszámot, majd írt több másikat, amivel körbeturnézta nyugat-afrikát. 1983-ban Párizsba költözött, mert Benin nem volt kifejezetten barátságos a független zenészélethez (meg semmihez), évtizedekig ott dolgozott és énekelt mindenféle műfajban, az afropoptól a gospelen át a jazzig, ma az USÁban él. A Djin Djin c. albumon számos vendéggel dolgozik együtt, Josh Groban, Carlos Santana, Alicia Keys, Joss Stone, Peter Gabriel, Amadou és Mariam, Ziggy Marley, Branford Marsalis. Nem véletlen, hogy a 2007-es album összeszedett egy Grammy-t (Best Contemporary World Music).

2 hozzászólás “Muzik – május” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.