Kés – Böker Plus M Type

A Böker egy jól ismert, régi késes cég, szerszámkészítő manufaktúraként indult a tizennyolcadik században, azóta kissé specializálta magát a késekre, de hát a kés is csak egyfajta szerszám. A globalizáció persze erre a cégre is hatással volt, ma már gyártat a távolkeleten és délamerikában is (utóbbiról később még lesz szó). Nézzük mit ad nekünk a Böker Plus.

A fenti kép csak kissé van idealizálva, az egyetlen hátránya, hogy nem látszik a kés másik fele. Sebaj, csináltam én mindenféle képeket. A kés tervezője az a Chad Los Banos, aki már sok hasznos és szép kést rajzolt, javarészük kifejezetten jó eszköz. Ez sem sikerült rosszul, bár a képen látható, a széles markolatból adódó esetlensége kézben nem vehető észre.

A zár framelock, (vagyis olyan linerlock, ahol a liner maga az egyik markolatpanel) a markolatpanelek pedig nem rejtenek betéteket, az egyik oldal acél, a másik G10, utóbbinak köszönhető a csúszásmentes fogás és az, hogy a kés nem duci, sőt, kifejezetten lapos. Szélesnek persze széles, de a kés nem apró, nyitott állapotban közel 21cm, ebből a penge pedig 9.2cm. Mivel az egy G10 panelon kívül acélból van, nem kell csodálkoznunk a 130 grammon sem, nem mondhatjuk, hogy nem kapunk valamit a pénzünkért.

A drop-point fazonú penge széles, a markolatnál közel 3 mm vastag, úgyhogy nyugodtan terhelhetjük akár komolyabb igénybevétellel is, nem fogunk csalódni benne. Nyitott állapotban sincs semmiféle lötyögés, ha egyszer a zár bekattant, akkor a penge úgy marad, sem oldalirányú elmozdulásra, sem véletlen meglepetésekre nem kell számítanunk. Az egész holmi kivitele masszív, a paneleket süllyesztett csavarok fogják össze, a penge bronz csapágyon fordul, sem véletlenszerű nyitás, sem véletlen zároldás nincs.

A penge éle két ívet is leír, a hegy felé eső rész domború, a markolat felé eső rész pedig homorú, ami kivételes vágási képességekkel ruházza fel a vasat, ugyanakkor a homorú rész élezése a későbbiekben még fog okozni gondot, ahhoz azért az enyémnél gyakorlottabb kézre lesz szükség. A gyári él meglepően jó, szárazon viszi a szőrt a karomról, amit elvileg nem is lenne nehéz házilag elérni, hiszen a 440C nevű ötvözet erre különösen alkalmas, ha az a fránya homorúság nem lenne.

A penge (és a nem műanyag markolat, valamint a csíptető) valamiféle titán bevonatot kapott, aminek tulajdonképpen nem sok gyakorlati haszna van, ellenben szép szaténfényt ad és ha majd megkopik, akkor csúf lesz. Ami viszont kiváló, az a markolathoz közel eső bordák (jimping), amelyeken meg tud támaszkodni a hüvelykujj, ez roppant praktikus és biztos fogást ad.

A széles de lapos markolat elsőre szokatlan fogású, de a pengén található nyitóbütyök bazinagy, a nyitás ennek köszönhetően gyors és biztos, nyitott állapotban pedig kiválóan kézben tartható és irányítható a penge. Nyitáskor tisztán hallható, amikor a zár bekattan, ha a penge töve alá nézünk, akkor látszik, hogy zár nyelve szélesen feltámaszkodik, a zár oldásához kifejezetten kell erő, viszont azt ki is tudjuk fejteni, egyszóval a használata kényelmes és biztos.

A Böker egy atombiztos csíptetővel szerelte fel a kést, ez nem fog kiesni véletlenül a zsebünkből, ugyanakkor csak kétféle módon rögzíthetjük a csíptetőt, egy oldalon heggyel fel és heggyel le, a G10 panelra nem tudjuk felszerelni. Nekem a penge formája és a méret miatt nem felel meg EDC (every day carry) célokra, arra van más úgyis. Madzagot is fűzhetünk bele, ha ezt szeretnénk, erre a célra egy úgynevezett lyuk található a markolaton.

Annak ellenére, hogy a Böker ezt nem Németországban és nem is az USA-ban gyártja, a technológiai és minőségellenőrzést igen komolyan veszi és veteti a távolkelettel is. Az összeszerelés minősége és az egész kivitelezés teljesen jó, én nem tudtam belekötni semmibe, meg vagyok vele elégedve, enniyért szerintem kevés ilyen méretű és minőségű kést találunk, ha valaki ki van békülve a framelock zárral.

2 hozzászólás “Kés – Böker Plus M Type” bejegyzéshez

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.