Working Holiday vízum magyaroknak

Hosszú évek teltek el a korábban általam is megírt nyilatkozatok után, ám végre magyaroknak is lehetőségük lesz un. Working Holiday vízummal a zátonyra látogatni és szerencsés esetben utazgatás és az ország felfedezése közben saját munkájukból megélni.

immigration-nzlogo

A Working Holiday Scheme (WHS) már számos más országból érkező fiatalnak rendelkezésére állt, most Magyarország is felkerült a listára. A vízum lényege, hogy tulajdonosa beléphet az országba, szert tehet adószámra és legálisan munkát vállalhat bárhol a vízumában meghatározott ideig (vagyis egy évig).

A WHS 2013 április 22-én, 10:00-kor lép életbe (újzélandi idő szerint)

A vízum megszerzésének természetesen vannak feltételei:

  • érvényes magyar útlevél (amely a vízum lejárata+3 hónap lejárati idővel rendelkezik minimum)
  • 18 és 35 év közti életkor
  • gyerek nem hozható
  • retúrjegy ill az országból kiutazáshoz elegendő pénz birtoklásának igazolása
  • minimum 4,200 (NZ)dollár pénz felmutatása, illetve birtoklásának igazolása
  • egészségügyi és személyiségbeli feltételeknek való megfelelés
  • az itt tartózkodás teljes idejére szóló egészségügyi biztosítás (amely fedez korházi tartózkodást is) megléte
  • első alkalommal jelentkezés a vízumra (ez magyarok esetében ugye adott idén)
  • ha már a zátonyon vagyunk, akkor is folyamodhatunk WHS-ért, ha legálisan tartózkodunk az országban

A vízummal nem vállalhatunk határozatlan idejű munkát (hacsak a határozatlan idejű munkaajánlattal nem kérünk rendes munkavállalási engedélyt), nem dolgozhatunk három hónapnál többet egy helyen, nem tanulhatunk három hónapnál hosszabb kurzuson és semmilyen körülmények között nem nyújthatunk kereskedelmi szexuális szolgáltatást. Itt egy nagyon hasznos linkgyűjtemény a munkalehetőségekről, érdemes végigrágni az egészet, hogy kicsit képbe kerüljön az ember.

Évente 100 magyar fiatal kaphatja meg ezt a vízumot, (ezért érdemes az órát nézni áprilisban) és a magyaroknak lehetőségük van az online mód mellett hagyományosan is jelentkezni. Utóbbi esetben regisztrálj a bevándorlási hivatal oldalán, majd töltsd ki a megfelelő mezőket. Az online megoldáshoz itt egy kis segítség. Aki inkább papírozna az megtalálja a nyomtatványokat és tennivalókat itt.

Szerintem kivételes lehetőség, leginkább kalandvágyó, hátizsákos kirándulóknak, ám biztos vagyok abban, hogy életre szóló élményt (és büntető akcentust) szerezhet akinek sikerül így utazni az országban egy évig.

Kis kiegészítés, hogy a 2013/14-es Silver Fern nevű, munkakeresésre jogosító vízum (évi 300 főnek) április 29-én 10:00-kor megy élesbe, úgyhogy akinek megvan a megfelelő végzettsége, annak érdemes lehet átgondolni a dolgot és pályázni. Ez lesz a negyedik év, hogy a Silver Fern vízum elérhető és roppant népszerű vízum, általában az első napon be is telik a háromszáz hely.

11 hozzászólás “Working Holiday vízum magyaroknak” bejegyzéshez

  1. A Silver Fernre inkább az első másodpercben tellik be a hely, akinek nem sikerül, annak viszont most egy jó esély a WHS. Új-Zélandot pedig nem kell különösebben reklámozni.

    1. a Silver Fernnel már járt itt magyar, szóval nem lehetetlen, de a WHS 100 helye az dedikáltan magyar útlevéllel pályázóknak van.

      A reklámozásssal kapcsolatost nem igazán értem?

  2. Miert baj az ha valaki penzert vibratort javit?
    Vagy lyukas guminot foltoz.
    Kori, uj biznisz. Gumiragaszto kited mar ugyis van.

    1. a vibrátor javítás az háztartási kisgépjavítás, az nem szexuális szolgáltatás, a a guminők foltozása (btw amelyik nem lyukas az hibás, nem? 🙂 pedig egyéb kisipari tevékenység, szóval az se kurválkodás, tehát szabad 🙂

  3. Kicsikét OFF lesz, de nem teljesen.

    Ez a Working Holiday vízum megörvendeztett, mert így hiányszakmák híján is van jó esélyem, hogy el tudjak tölteni huzamosabb időt Új-zélandon.
    Gondoltam kicsit motiválódok és rábukkantam a legfrissebb turisztikai videóra: http://www.youtube.com/watch?v=U5rc-5FinU4&list=PL1FC1AD38CD877690

    Ami meglepett, hogy egyik-másik kommentátor igen ronda képet festett az országról, ami nekem eléggé új.
    Tudom, hogy NZ sem tökéletes, node itt rémes közbiztonságról, agyonszennyezett folyókról, gagyi oktatásról és hasonlókról panaszkodnak. (Ja meg ez: http://e2nz.org/)

    Most aztán nagyon elkezdett érdekelni, hogy vajon a 100% Pure New Zealand az erős túlzás, vagy csak néhány pesszimista élvezi, hogy jól beszólogathat azoknak, akik szerint NZ egy miniparadicsom.

  4. Hopp, közbe újraolvastam egy 2009-es pappito posztot a témáról, ami árnyalta a helyzetet. Ám azért ha van hozzáfűzni való a fentiekhez, jöhet.

  5. Sziasztok!

    Gondoltatok már a kinti oktatásban való részvételre-speciálisan a nyelvi képzésre gondolok (angol tanulás), és egyidejűleg a rövid tartamú munkavállálaásokra pl.: woof?
    Ha igen, és van valakinek tapasztalata kérem írjon!

    Mesi

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.